Да влезе в бой със САЩ? Владимир Путин предпочете мира!

Руснаците ще са му благодарни, че се е отдръпнал от ръба
16 апр 2018 22:00, Елка Василева
506
Да влезе в бой със САЩ? Владимир Путин предпочете мира!
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Изправен пред очевидния избор дали да влезе в бой със САЩ, Великобритания и Франция, или пасивно да наблюдава как те удрят неговия съюзник, руският президент Владимир Путин предпочете мирния вариант.

Този предпазлив отговор може да накърни образа на руския лидер като силен човек, но няма да подкопае постигнатото от него в Сирия, нито ще навреди на властта му у дома, пише Асошиейтед прес.

Кремъл беше предупредил Вашингтон, че Русия ще парира всеки удар, който застрашава войниците й в Сирия. Западът уважи тази червена линия и предупреди за съботната атака, точно както направи преди година, когато удари сирийска военновъздушна база. Русия и тогава не реагира, но този път заплаши да отвърне на удара.

Подобен сблъсък може бързо да излезе от контрол - изключително опасен сценарий, който беше често сравняван с кубинската ракетна криза от 1962 г., когато светът избягна на косъм ядрен конфликт.

Още по темата

"Заедно със съюзниците ни направихме така, че руснаците да бъдат предупредени", каза френският министър на отбраната Флоранс Парли.

Водените от САЩ въздушни удари бяха отговор на предполагаема химическа атака срещу цивилни на 7 април в сирийския град Дума. Русия каза, че нейни експерти не са открили следи от химически агенти.

Високопоставен френски представител посочи, че президентът Еманюел Макрон не е казал на Путин за ударите, когато са говорили по телефона в петък, но вече са били задействани "определени механизми за избягване на конфликтите" и "двамата знаеха, че тази нова фаза ще започне скоро".

Путин осъди съботните удари като "акт на агресия", който ще влоши хуманитарната катастрофа в Сирия и ще има "разрушително въздействие върху цялата система на международни отношения". Той разкритикува Вашингтон и сюзниците му, че са нападнали, без да изчакат инспекторите от международната организация за забрана на химическите оръжия да посетят Дума, в непосредствена близост до Дамаск.

Руските военни казаха, че техните противовъздушни комплекси в двете бази в Сирия са проследили идващите ракети, но не са били използвани.

В събота в руски социални медии бушуваха гневни националистически коментари, осъждащи Путин, че не е успял да защити съюзника си. Но държавната телевизия се концентрира върху критика срещу Запада, че е действал въз основа на "фалшива химическа атака".

Строгият контрол на Кремъл върху медиите ще помогне на Путин да избегне всякакви съществени поражения върху грижливо култивирания му образ на силен лидер.

Всъщност предпазливата му позиция може да увеличи популярността му на фона на страхове за война, които обзеха Русия. В последните дни държавните медии предлагаха инструкции за поведение в случай на ядрен конфликт и какви запаси да се вземат в противобомбените убежища.

Повечето руснаци сега ще въздъхнат с облекчение и ще се чувстват благодарни на Путин, че се е отдръпнал от ръба. Държавните телевизионни канали сравниха описваните от тях като безразсъдни действия на президента на САЩ Доналд Тръмп с отговорната държавническа позиция на Путин.

Фьодор Лукянов - ръководител на Съвета за външна и отбранителна политика, организация на висши руски експерти по сигурността и външната политика, каза по държавната телевизия, че предупреждението на Москва да удари в отговор "очевидно не е пренебрегнато от Пентагона и ударът е бил твърде внимателен".

Кремъл ще използва кризата и за да продължи да развива тезата си за агресивния Запад, който хвърля света в хаос и не зачита международното право. Руски представители и законодатели го сравниха с ръководеното от САЩ през 2003 г. нахлуване в Ирак, което беше извършено въз основа на твърдения, че Багдад вероятно разработва химически оръжия - обвинения, които се оказаха фалшиви.

Коментаторите по държавната телевизия изтъкваха, че Тръмп и британската министър-председателка Тереза Мей са извършили нападението, за да отклонят вниманието от вътрешните си политически проблеми.

Засега Путин ограничи отговора си до призиви за извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН.

Не бяха веднага оповестени никакви военни мерки, но като ясно предупреждение към САЩ и съюзниците им генерал-полковник Сергей Рудской от руския Генерален щаб каза, че Москва може да подсили сирийските противовъздушни комплекси от съветско време с най-модерните ракетни батареи С-300. Той посочи, че досега Москва се е вслушвала в западните молби да не снабдява Дамаск с такива ракети, но сега решението може да бъде преосмислено.

Рудской добави, че Москва може също да достави ракети с голям обсег на други държави, може би имайки предвид Иран, който в миналото е получавал С-300.

Целта на това изявление явно бе да се накара Запада да не извършва нови нападения срещу Сирия, които може да застрашат спечеленото от президента Башар Асад на бойното поле, където руската подкрепа му помогна да си осигури контрол върху повечето стратегически райони.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


506
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много го наплашиха американците.Явно са показали на руснаците някакво ново оръжие.
203
12
 
4
 
! Отговори
Krom преди 6 години
Исторически политиката на Русия е и винаги е била имперска. Владимир Путин "предпочете" мира, ама друг път. Владимир Путин няма друг изход, освен да "предпочете" мира. Защото е очевидно, че няма ресурс за друго. Нито военен, нито икономически а още по малко - политически. Китай играе собствена игра. Не е "приятел" на Путин. А основния им пазар е Америка. Иран - високо надценен. Кои са другите съюзници? Няма. А военно? Очевидно с 20 годишното си изоставане е смешно дори като идея да воюва.
202
1
 
4
 
! Отговори
Язък за барута преди 6 години
И с'я к'во... Яаък за ракетите. Шашмаджии...
201
1
 
14
 
! Отговори
А преди 6 години
ЧЕТА И НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ,ПОЛОВИНАТА КОИТО СПОДЕЛЯТ ВИЖДАНИЯТА СИ ,СА КАТО УМНИТЕ РАКЕТИ НА САЩ,НЕ ПОЗНАВАТ ПОИТИКАТА КАТО ЦЯЛО,АЗ МИСЛЯ ЧЕ ТОВА БЕШЕ НАЙ РАЗУМНИЯ ИЗХОД ОТ ЦЯЛАТА СИТУАЦИЯ.КОЙ ПО СИЛЕН,КОЙ ПО СЛАБ НЕ Е ВАЖНО,ВАЖНО КОЙ Е ПО ГОЛЯМ ПОЛИТИК.ЗЯ НЯКАКВО ХИМ ОРЪЖИЕ ,РАКЕТИ ЗА 100 МЛН,АМИ ОКО ИМАШЕ В ТЕЗИ ОБЕКТИ ХОРА,ТОВА НОРММАЛНО ЛИ Е,ДА ЗАГИНАТ,ЩОТО БАТКОВЦИТЕ ДА СЕ ДОКАЖАТ,Е ,КАКВО СТАНА,КАКВО РАЗБРАХТЕ ОТ МОЩА НА РУСИЯ НИЩО,ТЯ НЕ СИ ПОКАЗА ДОРИ ПРЪСТА,А ДРУГИТЕ КЮТА,ПАТА,И ГОТОВО,.
200
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вова пак показа класа. Остави ги да се давят в собствената си омраза. ***...
199
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Списващата изненадващо не е оплюла Путин както всеки друг път.
198
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не мога да си обясня, как е възможно да има толкова к ухи хора, че да се радват затова, че Путин не се бил намесил. Ако беше се намесил, войната щеше да е неизбежна. Ама някои си мислят, че ще гледат по телевизора и компютъра и ще коментират. Ало, я се вземете в ръце. Молете се за мир, че да не напълните гащите накрая, особено тези, които не са държали автомат в ръцете си. Тарикати.
197
17
 
8
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Владимир путин предпочете "Мирът" на Асад, който продължава да изтребва гражданското си население, включително и с химически средства ... !!!
196
5
 
7
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До boorУнико по времето на атаката в Дамаск имаше руски депутати от техния парламент пуснати свободно да се движат.Руснаците са отремонтирали цялата ПВО на АСАД и са попълнили боекомплектитена ЗРК комплексите.
195
17
 
14
 
! Отговори
boor преди 6 години
Путин се скри от страх като мишле а след това се жалва при Ердо.
194
2
 
6
 
! Отговори
до Ахе преди 6 години
Явно не си пиете хапчетата,вече има едни пръскала -ползваш и не си напрегнат.САЩ-Русия -територии и ресурси хахахаДинозаврите от Юра не са виждали апокалипсис с такъв мащаб.
193
18
 
4
 
! Отговори
пой преди 6 години
по-умният и страхлив е отстъпил пред лудия и безскрупулен?
192
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
The Jerusalem Post-Ето какво пише израелското издание.-Датата на унищожение на Израел вече е определена !Това каза командващия иранските сухопътни войски бригаден ген.Кюмерс Хайдери ,който обяви,че Иран вече разполага със супер мощно и без аналог в света оръжие с което за броени минути може да изтрие Израел от картата на света.Генерал Хайдери гордо обяви,че вече Израел няма да може повече да заплашва Иран и съюзниците му.
191
5
 
2
 
! Отговори
Василев преди 6 години
До "ПотресаващаСмени си името на "Зомбирана"!...
190
7
 
5
 
! Отговори
АХЕ преди 6 години
До АнонименПроблемът е, че забравяте за т.н.неконвенционални оръжия. А след тях няма и скрап да остане. Второ Война САЩ-Русия няма да е продължителна, но ще доведе до преразпределение на територии. Особенно, когато има една зона - Якутск и Сибир, както и континеталният шелф на азиатска русия към Северният ледовит океан, дето са пълни с ресурси. Е ти кво си мислиш, че няма всички останали велики сили да не се втурнат за рязане на баниците, особено Китай, а? А там вече е непрогнозируем изход.
189
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера и днес сирийската правителствена армия мощно настъпи в провинция Хама Тази провинция е последната крепост на терористите.В резултат на мощното настъпление сирийската армия освободи няколко големи града в провинцията ,като терористите бяха изтикани от тези градове.
188
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рано тази сутрин от Израел бяха изстреляни 10 ракети срещу военно летище Шейрат в провинция Хомс ,които ракети до една бяха свалени от сирийското ПВО.летището в Шейрат е използвано от ирански армейски части..защо не пишете за това поредно варварско нападение от страна на Израел срещу суверенна държава .
187
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Източна Гута свободна,Асад закрепен на власт и контролиращ вече почти цяла Сирия,нито едно действащо летище и нито един самолет не са ударени,едва една трета от изстреляните ракети са достигнали до някакви цели от рода на неизползваемо от 20 години летище,два-три празни склада и няколко колиби в пустинята,нито една жертва от сирийската армия не е дадена.Или с други думи нито някакъв военен,още по-малко политически успех постигна тази атака.Просто бяха изхарчени едни пари и се вдигна пушилка.
186
25
 
11
 
! Отговори
"Потресаваща преди 6 години
възхваляваща статия за Путин" с преиначаване на фактите:1.Западът не иска война и е ПРЕДУПРЕДИЛ руската страна.Точно САЩ, Англия и Франция са митротворците.2.Специалисти за изследване на хим. вещества до ВЧЕРА не са допуснати в Дума от сирийска страна( има обширни статии и коментари на Лавров.)3.Русия е там да ПОДКРЕПЯ АСАД( така печели излаз на Средиземно море за вечни времена- мечтата на руските императори от няколко века- "топлите морета"),а не заради ИД.( може и да убиват по някого от ИД.
185
0
 
35
 
! Отговори
коско преди 6 години
Направо се чудя на някои *** в този форум, които си мислят, че войната е като компютърна игра. Този свят май наистина полудява