Да влезе в бой със САЩ? Владимир Путин предпочете мира!

Руснаците ще са му благодарни, че се е отдръпнал от ръба
16 апр 2018 22:00, Елка Василева
506
Да влезе в бой със САЩ? Владимир Путин предпочете мира!
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Изправен пред очевидния избор дали да влезе в бой със САЩ, Великобритания и Франция, или пасивно да наблюдава как те удрят неговия съюзник, руският президент Владимир Путин предпочете мирния вариант.

Този предпазлив отговор може да накърни образа на руския лидер като силен човек, но няма да подкопае постигнатото от него в Сирия, нито ще навреди на властта му у дома, пише Асошиейтед прес.

Кремъл беше предупредил Вашингтон, че Русия ще парира всеки удар, който застрашава войниците й в Сирия. Западът уважи тази червена линия и предупреди за съботната атака, точно както направи преди година, когато удари сирийска военновъздушна база. Русия и тогава не реагира, но този път заплаши да отвърне на удара.

Подобен сблъсък може бързо да излезе от контрол - изключително опасен сценарий, който беше често сравняван с кубинската ракетна криза от 1962 г., когато светът избягна на косъм ядрен конфликт.

Още по темата

"Заедно със съюзниците ни направихме така, че руснаците да бъдат предупредени", каза френският министър на отбраната Флоранс Парли.

Водените от САЩ въздушни удари бяха отговор на предполагаема химическа атака срещу цивилни на 7 април в сирийския град Дума. Русия каза, че нейни експерти не са открили следи от химически агенти.

Високопоставен френски представител посочи, че президентът Еманюел Макрон не е казал на Путин за ударите, когато са говорили по телефона в петък, но вече са били задействани "определени механизми за избягване на конфликтите" и "двамата знаеха, че тази нова фаза ще започне скоро".

Путин осъди съботните удари като "акт на агресия", който ще влоши хуманитарната катастрофа в Сирия и ще има "разрушително въздействие върху цялата система на международни отношения". Той разкритикува Вашингтон и сюзниците му, че са нападнали, без да изчакат инспекторите от международната организация за забрана на химическите оръжия да посетят Дума, в непосредствена близост до Дамаск.

Руските военни казаха, че техните противовъздушни комплекси в двете бази в Сирия са проследили идващите ракети, но не са били използвани.

В събота в руски социални медии бушуваха гневни националистически коментари, осъждащи Путин, че не е успял да защити съюзника си. Но държавната телевизия се концентрира върху критика срещу Запада, че е действал въз основа на "фалшива химическа атака".

Строгият контрол на Кремъл върху медиите ще помогне на Путин да избегне всякакви съществени поражения върху грижливо култивирания му образ на силен лидер.

Всъщност предпазливата му позиция може да увеличи популярността му на фона на страхове за война, които обзеха Русия. В последните дни държавните медии предлагаха инструкции за поведение в случай на ядрен конфликт и какви запаси да се вземат в противобомбените убежища.

Повечето руснаци сега ще въздъхнат с облекчение и ще се чувстват благодарни на Путин, че се е отдръпнал от ръба. Държавните телевизионни канали сравниха описваните от тях като безразсъдни действия на президента на САЩ Доналд Тръмп с отговорната държавническа позиция на Путин.

Фьодор Лукянов - ръководител на Съвета за външна и отбранителна политика, организация на висши руски експерти по сигурността и външната политика, каза по държавната телевизия, че предупреждението на Москва да удари в отговор "очевидно не е пренебрегнато от Пентагона и ударът е бил твърде внимателен".

Кремъл ще използва кризата и за да продължи да развива тезата си за агресивния Запад, който хвърля света в хаос и не зачита международното право. Руски представители и законодатели го сравниха с ръководеното от САЩ през 2003 г. нахлуване в Ирак, което беше извършено въз основа на твърдения, че Багдад вероятно разработва химически оръжия - обвинения, които се оказаха фалшиви.

Коментаторите по държавната телевизия изтъкваха, че Тръмп и британската министър-председателка Тереза Мей са извършили нападението, за да отклонят вниманието от вътрешните си политически проблеми.

Засега Путин ограничи отговора си до призиви за извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН.

Не бяха веднага оповестени никакви военни мерки, но като ясно предупреждение към САЩ и съюзниците им генерал-полковник Сергей Рудской от руския Генерален щаб каза, че Москва може да подсили сирийските противовъздушни комплекси от съветско време с най-модерните ракетни батареи С-300. Той посочи, че досега Москва се е вслушвала в западните молби да не снабдява Дамаск с такива ракети, но сега решението може да бъде преосмислено.

Рудской добави, че Москва може също да достави ракети с голям обсег на други държави, може би имайки предвид Иран, който в миналото е получавал С-300.

Целта на това изявление явно бе да се накара Запада да не извършва нови нападения срещу Сирия, които може да застрашат спечеленото от президента Башар Асад на бойното поле, където руската подкрепа му помогна да си осигури контрол върху повечето стратегически райони.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


506
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На подсъдимата скамейка в Хага да седнат:Тръмп, Макрон, Тереза Мей! Там да обясняват как на своя глава без резолюция на ООН нанасят ракетно бомбени удари по суверенна държава!
183
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин така или иначе побеждава в Сирия - бавно но сигурно. След всяко унищожено гнездо на техни терористи САЩ хвърлят малко безполезни ракети за да покажат на света че още са силни. Сега размяната беше Източна Гута за 3 разрушени празни сгради. Сделката изглежда добра.
182
30
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 198Русия само позори и убива православието.
181
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Православните са добрите.
180
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 197Да не би от китайския битак иранците да са намерили подходящата гумичка с която ще изтрият от картата на света Израел? Хайде скрийте се в нyжника с глупостите си.
179
31
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Илия Пенев"Без да изстреля нито една ракета. Руският президент пак спечели"Спечели единствено, подигравки и презрение.
178
30
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 198Путин вече заработи поне 10 доживотни присъди в Хага. Наближава времето когато ще му ги връчат лично.
177
10
 
33
 
! Отговори
Илия Пенев преди 6 години
Без да изстреля нито една ракета. Руският президент пак спечели! Доказа че трите държави обтазуват престъпна група която не сесъобразяа с ООН и действа на своя глава преди въобще да са изкарани резултати от ОЗХО. Това само дискредитира западните евроатлантически "ценности" и показва че те служат само и едимствено за погазваме на международните закони и за постигане на собствени интереси и лично облагодетелствуване!
176
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина велик!Ако беше се подвел по акъла на краварите,сега може би нямаше да ни има,включително и няколкото сорошки въшлювци тук.Така хем запази мира,хем остави американците да станат за смях и на пустинните лисици с тоя аматьорски"удар",хем закрепи Асад на власт,който реално без всякакъв проблем отби тая комична атака и си върна контрола почти в цялата страна.
175
7
 
21
 
! Отговори
Хитра лисица преди 6 години
Руската стратегия е правилна. С по-силен агресор се води партизанска война. Дори и да е обидно, по-добре засрамен отколкото умрял. Времето работи за Путин.
174
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Великодушието на благодродния Путин е безкрайно!Дишаме чист въздух и се радваме на живота благодарение на мъдрата политика на Владимир Владимирович!Напълно заслужава Нобелова награда за мир,дано света оцени каква опасност е избегната от Трета Световна война!Тръмп,Мей,Макрон на подсъдимата скамейка в Хага!
173
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво му пречи на Путин да започне ядрена война? - Същото , което пречи и на Тръмп!И двамата нямат сметка от такава война. Всичко е на пропагандно ниво и да се създаде работа разни служби и ***!
172
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АХЕAXE, имаш прекалено високо мнение за възможностите на колхозниците. Колкото българската армия може да нанесе поражения на американската, толкова и руската може да нанесе на американската. Просто в случая с русия скрапа ще бъде много повече.
171
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега май, който не е съгласен да яде ГМО-вна, да подписва заробващи договори, да го грабят, пращат за пушечно месо и да става ***.. ...може да го обвиняват в химическа атака... ...НПО-та и медии на Со рос ще "доказват"!
170
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да влезе в бой с американците ли? Това да не е Грузия?"Товар 1000000"?!
169
5
 
15
 
! Отговори
АХЕ преди 6 години
До АнонименС краката напред ще е целият свят, кон с капаци и т.н. Дори и да ти плащат първо мисли после говори...
168
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин ще влезе в бой със САЩ, ама от него изхода е само с краката напред за Русия.
167
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Благодарение на него сме все още живи. Ако избухне трета световна победители няма да има
166
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе и половината да са свалени от 120 , кво. Другите са натрошили всичко което трябва. Едни се пускат за мюре, другите си вършат работата. Елементарно.
165
25
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само санкции и томахавки ще го оправят тоя комплексар.