За Москва ударите на САЩ по Сирия са силно унижение!

Руска преса: Единен фронт срещу Русия няма да бъде изграден
16 апр 2018 10:10, Елка Василева
412
За Москва ударите на САЩ по Сирия са силно унижение!
Снимка: Reuters

"Защо американският удар по Сирия не донесе ясни резултати", разсъждава "Известия" в статия за въздушните атаки на САЩ, Франция и Великобритания срещу сирийски обекти за химически оръжия през нощта срещу събота. Обстрелът не доведе до човешки жертви и тежки разрушения, напомня "Комерсант".

САЩ изразходваха в Сирия сравнително малка част от ударния си потенциал в региона, а експерти посочват задоволителната подготовка на сирийската противовъздушна отбрана, отбелязва "Известия".

Вестникът предполага, че ако бяха задействали една от двете плаващи наблизо подводници тип "Охайо" с ракети "Томахок", американските военни биха могли "да претоварят" сирийската противовъздушна отбрана и "да унищожат по избор няколко важни обекта".

Още по темата

Пентагонът обаче заяви, че армията на САЩ е използвала в операцията 105 ракети и че трите западни сили са поразили успешно всички набелязани цели.

За САЩ бе нужно, от една страна, да нанесат удар най-малкото, за да запазят имиджа на своя президент. От друга, този удар в никакъв случай не биваше да предизвика по-нататъшна ескалация на конфликта - вече между САЩ и Русия. Това автоматично изключваше от списъка с възможни цели всички що-годе важни обекти, особено край Латакия и Тартус, където има руски бази, обяснява "Известия".

"Ударът по Сирия произтичаше главно от желание да се покаже и докаже, че САЩ все още имат някакво значение. При все че начинът за доказване явно спада към негодните средства", заявява пред "Взгляд" бившият посланик на Москва във Вашингтон Сергей Кисляк.

За Москва американските удари по Сирия естествено са силно унижение - Русия фактически предварително се отказа да брани своя сирийски съюзник, цитира "Ведомости" военния анализатор Михаил Барабанов.
"Това нагледно демонстрира колко е несигурно руското присъствие в Сирия, където Москва може да действа, само докато САЩ й позволяват това", казва експертът.

Демонстративният характер на ударите по Сирия даде възможност на Русия и на САЩ да запазят имиджа си, без да приближи обаче развръзката на конфликта, обобщава в редакционен коментар "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Операцията на САЩ, Великобритания и Франция изглежда не твърде ефективна от военна, но не и от политическа гледна точка. Съюзниците не крият, че бе адресирана главно към Москва, пише "Комерсант".

Западните лидери фактически поставиха на Русия ултиматум - да спре да подпомага Дамаск или да се готви за още неприятности.

Още в неделя посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли анонсира нови антируски санкции "заради подкрепата за сирийския режим". Резултатът от по-нататъшната политика на Вашингтон към Русия до голяма степен ще зависи от поведението на европейските съюзници на САЩ - от това дали ще склонят да застанат в единен фронт срещу Москва, заявява изданието.

Събитията в Сирия дават допълнителни аргументи в полза на западните антируски санкции, при все че санкциите на ЕС формално не са свързани със Сирия. Единен фронт срещу Русия обаче няма да бъде изграден, прогнозира анализаторът Сергей Уткин.

"При засилващата се конфронтация между Русия и Запада някои европейски страни като Австрия, Финландия и Швейцария изтъкват значението на своя статут, неутрален във военностратегически план, и може да станат удобни и значими площадки за преговори по ключови международни проблеми", казва руският експерт.

Според него броят на страните, желаещи да водят "такава политика на неутралитет и посредничество, може дори да нарасне", но за да има тя успех, "великите сили трябва да са готови сериозно да използват този шанс".

Освен твърдост американското правителство демонстрира и крайна непредвидимост, което също е преграда в отношенията с Русия. При все това Тръмп и съратниците му явно не се канят да притискат Кремъл докрай, се казва в коментар от "Независимая газета".

В случая с антируските санкции това проличава според вестника от "формалния подход" към т. нар. кремълски доклад, публикуван в САЩ през януари - списък на длъжностни лица, политици и едри бизнесмени, придружен с анализ на връзките им с руските власти.

Същевременно всекидневникът подчертава и "формалния характер на ракетните удари" по Сирия. "Това запазва надеждата, че Русия все още има шанс да установи пълноценен диалог със САЩ. Въпросът е другаде - дали днес самата Русия има интерес от това?", резюмира "Независимая газета".

В коментар за ракетните удари по Сирия "Росийская газета" изброява редица "провокации", ставали повод "за разпалване на въоръжени конфликти и войни". Московският официоз споменава наред с убийството на ерцхерцог Фердинанд и подпалването на Райхстага бомбардировките на Югославия през 1999 г., нахлуването в Ирак през 2003 и ракетния удар на САЩ срещу сирийска въздушна база през април м. г.

След съботния удар по Сирия "очаквам проамериканската коалиция да остане в абсолютно малцинство", заявява пред вестника Константин Косачов, председател на външнополитическата комисия в руския сенат.
"Ако това не стане, ако светът преглътне тази авантюра, следващия път ударът може да бъде нанесен по която и да било страна, включително за жалост и по нашата страна, било то извън пределите или в пределите на националните ни граници", предупреждава политикът.

Но докато не са засегнати военните обекти на Русия в Сирия, отговорът на Москва "трябва да бъде не военен, а юридически", подчертава руският сенатор.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още по темата: САЩрусияСирияудари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
351
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боби моето момиче нещо не виждам 60 годишни руски по скоро ссср пво специалисти да обикалят из сирия .Самите сирици могат да учат 20.30 годишните рашките как да се ползва тази военна архиология.Ясно е че нищо не са постигноли и понеже мамашистан си мълча кат мишка измисли поредната си глупост как с 42 пуска се свалят 71 ракети .. толкова за великото сириско пво .руската пропаганда заби нов връх на тъпотията ..бетер глупостите с памфиловците на времето
350
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! ДА ЖИВЕЕ СИЛНА РУСИЯ! САМО РУСИЯ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ НА СИРИЯ!СМЪРТ ЗА САЩ! САЩ И ЕС СА УБИЙЦИ!
349
7
 
10
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До некой 3571. Операцията в Либия е КОМБИНИРАНА - Самолети РЕБ, Антирадарни ракети + Томахавки които да унищожат целите2. Операцията в Сирия - САМО Томахавки/Сторм Шадоу които да унищожат целите тихомълкум2а Само че в небето има Руски Ауакс А-50у който проследява ракетите от техния пуск и предупреждава ПВО комплексите2б Сирийските ПВО комплекси са ремонтирани, модернизирани и е проведено обучение от руски инструктори и най-важното свързани в единна система2в ПР подборка на целите не военна
348
8
 
19
 
! Отговори
анал либераст преди 6 години
До Русия се уплаши - ти кога за последно ходи в Русия та викаш е изостанала ? Случайно да си пътувал из САЩ, особенно средния запад и юга? Такава мизерия има само в мангаллските квартали у нас. Нека говорят само хора, които имат факти и са видели и двете страни на медала а не разни 4укундури, които от село не са излизали и избиват комплекси във форумите.
347
1
 
8
 
! Отговори
пророка Олег преди 6 години
До Striker - колко ли трябва да си *** за да плещиш такива глупости............ужасПарадоксът е ,че т ъпанарите се мислят за капацитети и от това страдат умните хора.
346
13
 
7
 
! Отговори
Striker преди 6 години
Е то не е трудно да унижиш Мужикистан. То няма сфера, в която да стават за нещо. Ама те са и свикнали де.:)
345
4
 
15
 
! Отговори
много интересно? преди 6 години
От фойерверките на Нова Година загива повече хора отколкото от 100 томахавки (за 150 милиона долара)?
344
15
 
6
 
! Отговори
BetriebssicherheitsV преди 6 години
Леле майко,една кофа мастило са изписали у тая статия...и всичко това само за едни оакани ***.Не би било зле,ако руснаците просто замълчат за известно време.Щото иначе станалото става все по трагикомично.
343
0
 
1
 
! Отговори
Мен преди 6 години
До 350 как са свален и ракети без пуснат радар и то със с200 предполагам е имало поне пасивен радар.
342
5
 
14
 
! Отговори
некой преди 6 години
2011 година Америка (и коалиция) пусна 119 крилати ракети по Либия - и дефакто унищожи противовъздушната отврана и инфраструктурата на страната. Сега в Сирия виждаме две атаки с по стотина 'томахавки' - които навредиха(не унищожиха !) две изоставени летища и някакъв предполагаем научен център. Коментарите оставям на "специалистите".
341
6
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 348 350За пореден път да ОБРАЗОВАМ НЕВЕРНИЦИНа разстояние под 50 км СТЕЛТ не СТЕЛТ все тая засечен синали се сещате че съвременните далекобойни ракети имат обсег стотици километриНисковисочинна цел като крилата ракети летяща под 50м височина но над 20м(дървета, електро стълбове ...) се засича трудно от ЗРК, но засече ли се е свалена - Крилатите ракети не маневрират летят по оптимизиран маршрут(почти права линия)Още по-лесно се прихващат с външно насочване от АУАКС(А-50У ;-))
340
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Великите Трампо Рижата, лейди Змей и Напалеоне Микроне запълниха екраните и вестникарските страници с неистов пписък. Император Путин Велики дори не ги удостои с отговор. Всеки чуек заслужава да го погледнеш, но някои не заслужават да говориш с тях.
339
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" България е велика, защото фактически е създала Русия като и е дала и азбуката и християнската вяра и така е направила от безпросветното руско племе - народ. "Това са глупости -- видяхме за последните 29години колко е велика . Кой ви тъпче главитес подобни глупости .
338
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп се срина . Толкова страхливонападение може да предисвика само смях .
337
24
 
11
 
! Отговори
Тръмп Велики преди 6 години
Каквото си искаКремълския клепар няма думата, както се вижда. Тоз път сме на правилната страна ;)
336
29
 
14
 
! Отговори
Русия се уплаши преди 6 години
Изостаналата путинова Русия се уплаши и не посмя да отвърне на удара...
335
29
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските анализатори са съвсем изперкали хора. Русия се била отказала да защитава АСАД. Абе аланкооловци не разбрахте ли че вашата Русия не е в състояние да пази себе си камо ли Асад. Ако се беше опитала да го пази със сигурност Русия щеше да остане без С400 и без всякаква ПВО техника. Американците са майстори на унищожаването на противниковото ПВО. В конкретният случай, дори е нямало и един включен радар от Сирия в противен случай щеше веднага да бъде унищожен.
334
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До SharkТази опорна точка за "здравия разум" на Путин беше изтъкната седмица преди ударите. От русофилството се изисква само да я повтаря по стотина пъти на ден.
333
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За руските военни екперти, задоволителна подготовка на сирийското ПВО се нарича реакцията до 10-15 минути след като е ударила целта и последната томахавка. След това сирийското ПВО изстрелва 40 ракети, а руското МО рапортува за свалени над 70 вражески ракети със съветска техника от 60-те год на миналия век. Странна работа същото сирийско ПВО за 40 години успя да свали един израелски самолет за ракети да не говорим, а сега с 40 изстрела сваля 70 стелт ракети. Това може да направи само руското МО.
332
19
 
28
 
! Отговори
Shark преди 6 години
благодарете на Путин че запази здравия разум и Русия не отговори. Вие можете ли да си представите какво щеше да стане ако Русия беше отвърнала, а!! Или само знаете дежурно да плюете против Русия. Поне плащането заслужава ли си?