За Москва ударите на САЩ по Сирия са силно унижение!

Руска преса: Единен фронт срещу Русия няма да бъде изграден
16 апр 2018 10:10, Елка Василева
412
За Москва ударите на САЩ по Сирия са силно унижение!
Снимка: Reuters

"Защо американският удар по Сирия не донесе ясни резултати", разсъждава "Известия" в статия за въздушните атаки на САЩ, Франция и Великобритания срещу сирийски обекти за химически оръжия през нощта срещу събота. Обстрелът не доведе до човешки жертви и тежки разрушения, напомня "Комерсант".

САЩ изразходваха в Сирия сравнително малка част от ударния си потенциал в региона, а експерти посочват задоволителната подготовка на сирийската противовъздушна отбрана, отбелязва "Известия".

Вестникът предполага, че ако бяха задействали една от двете плаващи наблизо подводници тип "Охайо" с ракети "Томахок", американските военни биха могли "да претоварят" сирийската противовъздушна отбрана и "да унищожат по избор няколко важни обекта".

Още по темата

Пентагонът обаче заяви, че армията на САЩ е използвала в операцията 105 ракети и че трите западни сили са поразили успешно всички набелязани цели.

За САЩ бе нужно, от една страна, да нанесат удар най-малкото, за да запазят имиджа на своя президент. От друга, този удар в никакъв случай не биваше да предизвика по-нататъшна ескалация на конфликта - вече между САЩ и Русия. Това автоматично изключваше от списъка с възможни цели всички що-годе важни обекти, особено край Латакия и Тартус, където има руски бази, обяснява "Известия".

"Ударът по Сирия произтичаше главно от желание да се покаже и докаже, че САЩ все още имат някакво значение. При все че начинът за доказване явно спада към негодните средства", заявява пред "Взгляд" бившият посланик на Москва във Вашингтон Сергей Кисляк.

За Москва американските удари по Сирия естествено са силно унижение - Русия фактически предварително се отказа да брани своя сирийски съюзник, цитира "Ведомости" военния анализатор Михаил Барабанов.
"Това нагледно демонстрира колко е несигурно руското присъствие в Сирия, където Москва може да действа, само докато САЩ й позволяват това", казва експертът.

Демонстративният характер на ударите по Сирия даде възможност на Русия и на САЩ да запазят имиджа си, без да приближи обаче развръзката на конфликта, обобщава в редакционен коментар "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Операцията на САЩ, Великобритания и Франция изглежда не твърде ефективна от военна, но не и от политическа гледна точка. Съюзниците не крият, че бе адресирана главно към Москва, пише "Комерсант".

Западните лидери фактически поставиха на Русия ултиматум - да спре да подпомага Дамаск или да се готви за още неприятности.

Още в неделя посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли анонсира нови антируски санкции "заради подкрепата за сирийския режим". Резултатът от по-нататъшната политика на Вашингтон към Русия до голяма степен ще зависи от поведението на европейските съюзници на САЩ - от това дали ще склонят да застанат в единен фронт срещу Москва, заявява изданието.

Събитията в Сирия дават допълнителни аргументи в полза на западните антируски санкции, при все че санкциите на ЕС формално не са свързани със Сирия. Единен фронт срещу Русия обаче няма да бъде изграден, прогнозира анализаторът Сергей Уткин.

"При засилващата се конфронтация между Русия и Запада някои европейски страни като Австрия, Финландия и Швейцария изтъкват значението на своя статут, неутрален във военностратегически план, и може да станат удобни и значими площадки за преговори по ключови международни проблеми", казва руският експерт.

Според него броят на страните, желаещи да водят "такава политика на неутралитет и посредничество, може дори да нарасне", но за да има тя успех, "великите сили трябва да са готови сериозно да използват този шанс".

Освен твърдост американското правителство демонстрира и крайна непредвидимост, което също е преграда в отношенията с Русия. При все това Тръмп и съратниците му явно не се канят да притискат Кремъл докрай, се казва в коментар от "Независимая газета".

В случая с антируските санкции това проличава според вестника от "формалния подход" към т. нар. кремълски доклад, публикуван в САЩ през януари - списък на длъжностни лица, политици и едри бизнесмени, придружен с анализ на връзките им с руските власти.

Същевременно всекидневникът подчертава и "формалния характер на ракетните удари" по Сирия. "Това запазва надеждата, че Русия все още има шанс да установи пълноценен диалог със САЩ. Въпросът е другаде - дали днес самата Русия има интерес от това?", резюмира "Независимая газета".

В коментар за ракетните удари по Сирия "Росийская газета" изброява редица "провокации", ставали повод "за разпалване на въоръжени конфликти и войни". Московският официоз споменава наред с убийството на ерцхерцог Фердинанд и подпалването на Райхстага бомбардировките на Югославия през 1999 г., нахлуването в Ирак през 2003 и ракетния удар на САЩ срещу сирийска въздушна база през април м. г.

След съботния удар по Сирия "очаквам проамериканската коалиция да остане в абсолютно малцинство", заявява пред вестника Константин Косачов, председател на външнополитическата комисия в руския сенат.
"Ако това не стане, ако светът преглътне тази авантюра, следващия път ударът може да бъде нанесен по която и да било страна, включително за жалост и по нашата страна, било то извън пределите или в пределите на националните ни граници", предупреждава политикът.

Но докато не са засегнати военните обекти на Русия в Сирия, отговорът на Москва "трябва да бъде не военен, а юридически", подчертава руският сенатор.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още по темата: САЩРусияСирияудари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
311
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
около 120 млн души зависят от купонната системаСутринта ги пишехте 30 милиона, that escalated quickly.
310
12
 
7
 
! Отговори
аааамиииии преди 6 години
До Русия е в 19 векизвън центровете на големите градове в САЩ , хората живеят все едно е 18 -ти век , всичко се ръководи от банди , 12-т годишни деца разполагат с оръжие , не знаят дали ще доживеят 18 , около 120 млн души зависят от купонната система , за да си осигурят храна , за лечение и медицински услуги над 150 млн. болни могат само да си мечтаят. Това е без да са налагани санкции на САЩ , при условие че ограбват другите държави по света и си печатат парички колкото си искат
309
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До не знам аз...Тримата са само ранени. Значи всички томахавки били свитнати, по-новите АИГ (или нещо подобно) преминали. Затова сега Русия изпраща на Сирия С 300.
308
5
 
9
 
! Отговори
не знам аз... преди 6 години
какво е това 'унижение' - ама да похарчиш 150 милиона долара за да утрепеш 3 човека на какво прилича?
307
11
 
14
 
! Отговори
още един бисер! преди 6 години
"Руска преса: Единен фронт срещу Русия няма да бъде изграден"На кого му пука да изгражда "единен фронт" срещу Русия!Изглежда само на шизофрено-параноидната кремълска върхушка, която непрекъснато разлива помия, където свари!Навсякъде по света, даже и в родния коптор, хората искат да работят, да печелят, да купуват и да си живеят!
306
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Русия е в 19 векБил съм там, лъжеш! Бил съм и в Айова, в целия щат почти няма асфалтов (или бетонен) път, всичко е черна земя.
305
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срещу "Доналд Кук" е била изстреляна ракета.Но не е могла да намери кораба.Заблудила се е в мъглата.
304
12
 
9
 
! Отговори
Русия е в 19 век преди 6 години
На 50 км. от Москва селяните живеят в дървени къщи, спят върху печките след тежък запой, хващат прясна риба от дупки в леда и чакат с канчета на опашка пред цистерни с надпис "квас". За жалост това е състоянието на по-голямата част от населението на Русия извън големите градове, което в болшинството си живее със стандарта и манталитета на 18-19 век.
303
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Класация БВП 2016Според ЦРУ: https://cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2001rank.html1 Китай2. Ес3. САЩ4. Индия5. Япония6. Германия7. Русия - 4 000 000 000 000....13. Италия - 2 307 000 000 000За разлика от тебе, аз съм посочил източника. По население Италия е два пъти по-малка от Русия, така, че всичко си е на мястото.
302
7
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 305ЦЕНАТА НА АКЦИЯТА НА БОРСАТА = ОЧАКВАНЕТО КАКВА ПЕЧАЛБА ЩЕ ИМА ФИРМАТА В КРАЯ НА ПЕРИОДА ИЛИ КАКЪВ ПАЗАРЕН ДЯЛ ЩЕ ИМА ДОРИ ИДА НЕ ИЗПЛАЩА ДИВИДЕНТИ - Илон Мъск фирмата му ТЕСЛА вече 5 година е на загуба включително и на борсите е и какво най-големия и прогресивен производител на електрически коли в света е нали
301
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво стана с историите за памперси?
300
7
 
4
 
! Отговори
пенко преди 6 години
МОЯТ РОДЕН ГРАД Е :" ПЕРНИК-НАТО-ПЕРНИК-НАТО-ПЕРНИК "!... И НИЕ /ВИСОКО РАЗВИТИТЕ И ДЕМОКРАТИЧНИ/ ПЕРНИЧАНИ -НАТОВЦИ ,КОГАТО ТРЯБВА ДА НАБИЕМ НЯКОЙ ПО-СЛАБ ,СЕ СЪБИРАМЕ ПО ДВАМА-ТРИМА / ВИКАМЕ И ДРУГИ ,НО И ТРИМА СТИГАТ/ !!! ТОВА НЕ Е ОТ СТРАХ , А ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА КРАЙНИЯ РЕЗУЛТАТ !!!???!!!
299
12
 
10
 
! Отговори
Ванга преди 6 години
Още през 80 те години Ванга предсказа:Русия ке тръгне да трови ора по целио свет. Ама светот ке и го върне. Накрая от глад *** ке ручат трева као добиток...
298
10
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 303"това, което РАЗБИРАМЕ е, че Америка не искаше нито да предизвика жертви сред сирийските граждани, нито да ги изложи на опасност."КОЛКО ВРЕМЕ ЧАКАХ НЯКОЙ ДА КАЖЕ ТОВА 2011-2018 АМЕРИКА ФИНАНСИРА, ОБУЧАВА И СНАБДЯВА ОРЪЖИЕ ЧАСТ ОТ РАДИКАЛНИТЕ ИСЛЯМСКИ ГРУПИРОВКИ В СИРИЯ? - ДАКакво правят тези спонсорирани от САЩ и други като САрабия, Катар, Турция и прочие ГРУПИРОВКИ - КОНТРОЛИРАТ ЧАСТИ ОТ СИРИЯ, Водят война по между си и срещу АСАД, Грабят местните, Минират градовете ...
297
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не виждам кво спорим толкова. Запада е 100 години пред изтока. Кво повече се спори ? Русияяя е много далече от циливизования свят все още. Има много реформи да прави и то морални. Хората не ги искат това е очевидно на всякъде в европа. Да има тук там бившиии членове и алабала хапвалии от общата баница едно време , но глобално тя е изолирана. Не изглежда особено добре в очите на християнския свят и като духовност. Много накриво отидоха в ината си.
296
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"таблите"?
295
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По сегашния Курс(1:62) това са 3 милиарда Долара е и?Нищо работа, едни 3 милиарда за десетиан дни. Нали не са на твой гръб и не трябва ти да отговаряш за тях - кво толкова...
294
8
 
0
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Русия е изостанала"На класацията за БВП 2016 се вижда..."ХАЙДЕ ОТНОВО БВПБВП ТРОЛА СЕ ОБАДИБВП Е ИНСТРУМЕНТ С КОЙТО МОЖЕШ САМО ДА ПОКАЖЕШ ТЕНДЕНЦИЯ + или -БВП се ползва само в местна ВАЛУТА не в ДОЛАРИИ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ЕЛЕМЕНТАРНИЯ ПРИМЕРБВП 201792037200000 000 рубли26.02.2018 курс 1:55.66 БВП $1653560905497,66410.04.1018 курс 1:62.94 БВП $1462300603749,603РАЗЛИКА $191260301748,061 - заради Курса а реално е СЪЩИЯ БВПБългария БВП 88 559 000 000 лева
293
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бобитова, което РАЗБИРАМЕ е, че Америка не искаше нито да предизвика жертви сред сирийските граждани, нито да ги изложи на опасност. Също така избегна се създаването на опасност за тях чрез химическо заразяване. Затова нарекоха ударите с томахавките прецизни! За всеки непредубеден човек е ясно какво показаха с това! Америка е шефът! Повече няма какво да се говори!
292
0
 
5
 
! Отговори
ИСТИНАТА!!! преди 6 години
до 298Ето още един случай на изводи от частното, а не общото... Свободата мой човек се печели с жертви, както и ние сме дали с Левски и много други българи!!! Ако не бяха те, жертвите щяха да са значително по-малко, но синът ти сега щеше да се казва Хасан!!!Отговорих ли ти на въпроса?Разликата между едните жертви и другите е огромен!!! Едните жертви поддържат диктатура, а другите дават свобода...