Всички ли са доволни след ударите на САЩ в Сирия?

Експертът Росен Димов пред Bloomberg TV Bulgaria
17 апр 2018 12:30, Екип на Bloomberg
37
Всички ли са доволни след ударите на САЩ в Сирия?
Снимка: Freeimages.com

Ефектът на двойната игра на Турция в сирийския конфликт е трудно да бъде калкулиран, както за Турция, така и за нейните партньори в региона. Смесени са и реакциите и тенденциите, към които може да доведе играта с всички и според ситуацията, която наблюдаваме в момента. Това каза Росен Димов, преподавател по международни отношения в Университета Бахчешехир в Истанбул,Турция, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Ударите на САЩ в Сирия бяха посрещнати със смесени настроения в Турция, подчерта гостът.

"От една страна има твърда подкрепа за това, което се случва. Счита се, че действията на САЩ са навременна реакция, съгласувана със Запада. От друга страна, особено от средите, близки до управляващите, има съмнения доколко цялата тази ситуация няма да подрие авторитета на Турция, както и отношенията на страната с Русия, която е и голям геополитически играч".

Официалната позиция на Турция е отражение на амбицията да възвърне онази величина от османското си минало, каза гостът. "Това е и причината за отношението към сирийския народ, който продължава да страда. Ердоган, който е един своево рода "нов турски халиф", който в този век успява, със своето милосърдие, със своята твърдост на лидер, да помогне на всички, които са под неговото, макар и неформално ръководство. Това са хората от различни мюсюлмански групи в целия свят и най-вече хората, които живеят в бившата османска империя".

"Това е опит за подклаждане на искрата на вярата към Турция, като един постосмански лидер в региона".

Как можем да оценим реакцията на Европейския съюз? По какъв начин липсата на единство стимулира противоречива външна политика на Турция? Какво ни говори многопластовата, неоотоманска външна политика на Турция в Сирия?

Повече вижте на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Българи преди 6 години
Доволни сме от всички тояги,които ударите по гърба на турци и арабски ислямисти!
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Султан ок ама Халиф ? разликата е значима колкото Крал и Папа . Дали имаме т ъ п журналист тип ч.ук.ча писател
19
0
 
2
 
! Отговори
смях в залата преди 6 години
Егати стрелбата! От 71изстреляни, 71са достигнали целта.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЯМАШЕ НИКАКВИ СЪЩЕСТВЕНИ ПОРАЖЕНИЯ, НЯМАШЕ ЖЕРТВИ, САМО ЕДНА ЧИСТАЧКА СЕ ЯДОСВАЛА, ЧЕ КОФАТА И С ПАРЦАЛА БИЛА СМАЧКАНА ОТ ЕДНА ТОМАХОУК
17
3
 
7
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До 8===о 18Да си го кажем в прав текст - Русия възстанови единната система за ПВО на Сирия, ремонтира комплексите, натренира екипажите.Бас държа че в небето на Сирия същата нощ е летял Руски АУАКС А-50У - засякъл е ракетите още над морето и е целеуказвал на ПВО комплексите на Сирия(очаквайте цел Азимут ***, скорост ***, доплерово отклонение ***) в доста случаи при такава помощ ЗАРК/ЗРК комплексите са стреляли като на полигони учения
16
3
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Не виждам за какво би трябвало да са доволни тези, които бомбардираха Сирия. На практика нищо не са постигнали, даже напротив. Колкото сърбите започнаха да харесват САЩ и съюзниците им след бомбардировките на Сърбия, толкова и сирийците ще започнат да харесват САЩ, Великобритания и Франция.
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен ми се струва,че руснаците и англичаните управляват в момента света и турците са с тях.Турците бяха срещу ЕС и САЩ,докато разчистят всичките си противници,критици, кюрди, конкуренти. И сега ще се въртят и насам и натам, където им е удобно.Обаче ако следващите избори спечелят демократите,не се знае какво ще е продължението, включително и в Сирия.Но това са само предположения.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз съм съгласен с Бързия No.4, че хората са парaзитите на земята и един ден ще изчезнат и това ще е скоро.
13
10
 
5
 
! Отговори
Русофоб преди 6 години
Аз съм изключително доволен.
12
2
 
14
 
! Отговори
Дедо Гого преди 6 години
Първият етап от съвместното учение на армиите на Русия и САЩ приключи. По време на учението на полигона Сирия, жертви не бяха дадени. Толкоз !
11
30
 
6
 
! Отговори
8===о преди 6 години
Всички са доволни. -САЩ казаха на русия къде ще ударят да могат да се изтеглят и да няма жертви.-САЩ пропагандираха мисията ,като успех.-русия/Сирия се скри в миша дупка щото реално няма какво да направи срещу САЩ.-русия пропагандира операцията като успех.Само някой да ми обясни как по време на 'Пустинна Буря' Ирак и русия не успяха да направят нищо срещу ракетите tomahawk ,a сега изведнъж ги свалиха всичките? руската пропаганда - най-тъпата пропаганда.
10
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баби, тези трите са главните цели. Отвори си карта на ударите и виж. Удари е имало почти по цялата сирийска територия държана от Асад
9
5
 
16
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 9ано Умни вземи един КАЛКУЛАТОР защото ти на ум май няма да може да го направиш и Смятай1. Тръмп казва че са 3 целите - Дамаск - център за развитие на нещо си(уж химия)Изоставено летище до Дамаск и Уж химически завод пак до Дамаск2. ПВО на Дамаск е пробито - ФАКТ и тези 3 цели са унищожени ФАКТ но от 30 ракети грубо по 10 ракети на цел по 450кг бойни части - 4.5 т бомби на целА другите 70?Или са преминали по 30+ ракети на цел по 15 т БомбиАсимилираш ли какво са 15т бомби ?
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напълно подкрепям мнението на номер 8 !!!МИР !!!
7
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви резултати бе баби, няма нито една свалена ракета и всички набелязани цели са поразени.
6
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не познавам човек, който да е "доволен" от това, че една държава /САЩ/ се опитва за пореден път да тормози без причина друга държава и гражданите й, да се меси в чужда политика и да бъде агресор с цел да изкопчи всички чужди блага в своя полза, да създава международни конфликти на чужди територии и предпоставки за световна война.Вие тук питате, дали "всички са доволни" от подобен акт на агресия.Странно заглавие.
5
5
 
6
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До търговецГрешиш От атаката е доволен Шойгу. Ако беше направена атаката по всички писани и неписани правила Сирийските ПВО нямаше да се справят. Ако не беше Руския АУАКС А-50У който реално командваше Сирийската ПВО нямаше да постигнат подобни резултати
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои имена на статии ме удивляват, но колкото и да е цинично е точно така!Тук не се отчитат обикновените човешки съдби, а само интересите на "Голямата шахматна дъска"!
3
6
 
3
 
! Отговори
Предложение преди 6 години
Ми щом всички са доволни, хайде тази седмица пак!
2
3
 
17
 
! Отговори
Минаващ преди 6 години
И за какво да са доволни?!