"Путин не ни е цар", арести... ЕС поиска свобода за протестиращите!

ЕС поиска Моксва да пусне протестиращите срещу президента
Обновена: 8 май 2018 11:11 | 6 май 2018 09:23, Екип на Dnes.bg
190
"Путин не ни е цар", арести... ЕС поиска свобода за протестиращите!
Снимка: Reuters

Руските власти трябва незабавно да освободят демонстрантите и журналистите, арестувани след протестите вчера. Това се казва в изявление на говорителя на Европейската дипломатическа служба.

"Задържането на над 1000 протестиращи и насилието, употребено срещу тях от руските власти из цялата страна, застрашава основните свободи на изразяване и събиране в Руската федерация“, се казва в изявлението, разпространено късно снощи.

Още по темата

Брюксел посочва, че задържането на журналисти е заплаха за свободата на медиите.

"Тези права са гарантирани от руската конституция и ние очакваме те да бъдат защитавани, не подкопавани", се добавя в изявлението.

Въпреки, че част от митингите не са били разрешени, това не може да оправдае "полицейската бруталност и масовите арести", заявява говорителят.

Тя добавя, че "ЕС очаква руските власти да съблюдават международните ангажименти, поети от Русия, включително към Съвета на Европа и ОССЕ" и да освободи задържаните протестиращи.

Демонстрациите бяха организирани в цялата страна в навечерието на официалното встъпване в длъжност на Владимир Путин като президент на Руската федерация за четвърти път.

Протестите бяха свикани от опозиционния водач Алексей Навални. Гражданите издигнаха плакати "Путин не е цар за нас" и носели хартиени корони на главите си.

Самият Навални също е арестуван в Москва, където демонстрациите са били най-многолюдни. Записи, направени с мобилни телефони показват, че той е влачен за ръцете и краката от полицията и качен в микробус. По-късно той бе освободен.

По данни на руска правозащитна група над 1607 души са били задържани, включително 700 в Москва. Столичната полиция съобщава за 300 арестувани.

Освен в руската столица за протести се съобщава още в черноморския град Сочи, както и в Якутия в Сибир, където за задържани 75 души.

Според говорител на московската полиция, властите са действали "спокойно и пропорционално" на "провокациите на демонстрантите", които не се съобразили с мястото, разрешено от кмета. Вместо това хората се събраха в центъра на Москва, на площад "Пушкин".

Междувременно Путин се готви да се закълне за 4 път като държавен глава на Русия, след като спечели 76% от гласовете на изборите през март. Той ще започне 18-тата си година като президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
3
 
2
 
! Отговори
АЗЗЗЗ преди 5 години
до 117! Първо на бесилото и след това с камъни и клада!
117
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бог пази Русия и българите сме 90% с нея
116
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прави ли ви впечатление как жалкото диктаторче веднага блокира всякакви опити за протести, защото днес може да са 1000 утре ще са 100 000, после може да са 1 000 000 и столчето на което седи може да се разклати. Голям рахат е ти да диктуваш какво ще става в цяла държава без опозиция. А гладния мужик, кучета го яли...
115
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МОТОТО НА РУСИЯ Е УБИЙ БРАТ СИ И СЕМЕЙСТВОТО МУ ЗА ДА МУ ОТКРАДНЕШ ЗЕМЯТА КЪЩАТА И ПАРИТЕ!!!!РУСИЯ НЯМА АБСОЛЮТНО НИКАКЪВ МОРАЛ СЛУГИ НА ЛУЦИФЕР!!!
114
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кога Ес ще поиска Сулдитска арабиа да позволи да се построи една черка ..или те са ни приятели и са много добрички ???
113
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС иска да ни спре да си печем ракия , да отглеждаме кокошки и прасета , да ядем само ГМО, да станем еднополови-неутрални, големите $$$ корпорации да ни казват какво да мислим как да се обличаме и какво да се храним. ЕС иска да не садим градини а да купуваме всичко от Кауфланд-че е по сладко и полезно, Ес иска да забравим традициите си .Иска да ни пороби и да ни имплантират чипове за да сме послушни ..КОЙ Е ЕС ??? шепа политици слуги на американските корпорации ...революция идва братя ...
112
2
 
0
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
....spokoino..uspokoite se ! ..Shte vi stane !..Dai Boje !
111
3
 
9
 
! Отговори
ко, каза ко ??? преди 5 години
До Путин 100Точно "развитите американски и европейски демокрации" си харесват и си отглеждат диктаторите , но с едно условие - да им играят по свирката . Порови се малко из историята ще ти дам малка подсказка - Кадафи И Саддам бяха ли дружки с тях - бяха За Африка , Южна Америка , Далечния изток - да си напишеш домашното
110
3
 
3
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
....Ooo Briuksel...ES....nastoiavali ?!??...Putin si go e premestil v drugia krachol..predpolagam . Mnogokratno e pokazval ,che izvrateniatsi nemogat da go savetvat !!!
109
6
 
22
 
! Отговори
Жалба жалите преди 5 години
До АнонименМилионерът Навалний - милионер от соророски и американски грантове, с луксозния джип и мерцедеса ли? Него ли жалите. Да ви ожали човек ...
108
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Запада падна толкова ниско да дава пари на деца да протестират срещу Путин..Ако не е Путин тези деца нямаше да ги има , запада щеше да ги унищожи , от революции и войни, ниска раждаемост и геноцид като в украйна в момента
107
2
 
19
 
! Отговори
Титулатура преди 5 години
Затова пък Борисов ни Е Цар, Цветанов ни Е Мазарини, а Меркел ни Е Императрица всей Европы.И никой не протестира. Доволнички сме, най-бедничките сме, тъпички сме, овчици сме.
106
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
еххх тия двойни стандарти , преди няколко седмици имаше демонстрация във франция против корпорациите до колкото си спомнял и полицията също използва сила и арестува много хора и много бяха ранени, но тук в бг имаше само една статия в която пишеше как една малка групичка замярали полицията с камъчета и биле арестувани , просто нямам думи / а тия 1500 демонстранти за 11 милионна москва са все една капка в морето , това не са демонстранти а платени сор осо йди / казах
105
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РЕЖИМА В РУСИЯ Е АРЕСТУВАЛ МИРНИТЕ ДЕМОНСТРАНТИ!!!А В ПАРИЖ СА АРЕСТУВАНИ ТЕЗИ КОИТО СЕ БИЯТ С ПОЛИЦИЯТА И ВАНДАЛСТВАТ ТОВА Е РАЗЛИКАТА!
104
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навални тук,Навални там,Навални, горе, Навални долу....Па земете си измислете още някой.Тоя вече втръсна на всички.
103
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
100 - Що бе ? Мене Кадафито *** кешеше много. *** пича - коли, жени имения, Бионсетата му пеят на ушенце , прави си кефа и беше супер газе. Е, малко му се развил бяха, ама за 49 години живя като лъв, така че не е толкова зле.
102
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ем може бие накрайник врмве да ви стане !
101
1
 
13
 
! Отговори
Александър Попов преди 5 години
а правата на гейовете в суадитска арабия? Искам да участвам на гей парад в Риад
100
2
 
2
 
! Отговори
до 100 преди 5 години
Ти гледай теб да не те изпратят с камъни някоя вечер...
99
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕКА ГИ БИЯТ И АРЕСТУВАТ!!!!СЛЕД ИЗБОРИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ КОГАТО НЕ СЕ ОБЯВИХА ПРОТОКОЛИТЕ НЕ ПРОТЕСТИРАХА ЗА ДА ИЗОБЛИЧАТ ФАЛШИВАТА ПОБЕДА НА ФАЛШИВИЯ ПУТИН!!!