"Путин не ни е цар", арести... ЕС поиска свобода за протестиращите!

ЕС поиска Моксва да пусне протестиращите срещу президента
Обновена: 8 май 2018 11:11 | 6 май 2018 09:23, Екип на Dnes.bg
190
"Путин не ни е цар", арести... ЕС поиска свобода за протестиращите!
Снимка: Reuters

Руските власти трябва незабавно да освободят демонстрантите и журналистите, арестувани след протестите вчера. Това се казва в изявление на говорителя на Европейската дипломатическа служба.

"Задържането на над 1000 протестиращи и насилието, употребено срещу тях от руските власти из цялата страна, застрашава основните свободи на изразяване и събиране в Руската федерация“, се казва в изявлението, разпространено късно снощи.

Още по темата

Брюксел посочва, че задържането на журналисти е заплаха за свободата на медиите.

"Тези права са гарантирани от руската конституция и ние очакваме те да бъдат защитавани, не подкопавани", се добавя в изявлението.

Въпреки, че част от митингите не са били разрешени, това не може да оправдае "полицейската бруталност и масовите арести", заявява говорителят.

Тя добавя, че "ЕС очаква руските власти да съблюдават международните ангажименти, поети от Русия, включително към Съвета на Европа и ОССЕ" и да освободи задържаните протестиращи.

Демонстрациите бяха организирани в цялата страна в навечерието на официалното встъпване в длъжност на Владимир Путин като президент на Руската федерация за четвърти път.

Протестите бяха свикани от опозиционния водач Алексей Навални. Гражданите издигнаха плакати "Путин не е цар за нас" и носели хартиени корони на главите си.

Самият Навални също е арестуван в Москва, където демонстрациите са били най-многолюдни. Записи, направени с мобилни телефони показват, че той е влачен за ръцете и краката от полицията и качен в микробус. По-късно той бе освободен.

По данни на руска правозащитна група над 1607 души са били задържани, включително 700 в Москва. Столичната полиция съобщава за 300 арестувани.

Освен в руската столица за протести се съобщава още в черноморския град Сочи, както и в Якутия в Сибир, където за задържани 75 души.

Според говорител на московската полиция, властите са действали "спокойно и пропорционално" на "провокациите на демонстрантите", които не се съобразили с мястото, разрешено от кмета. Вместо това хората се събраха в центъра на Москва, на площад "Пушкин".

Междувременно Путин се готви да се закълне за 4 път като държавен глава на Русия, след като спечели 76% от гласовете на изборите през март. Той ще започне 18-тата си година като президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
4
 
! Отговори
до анонимен преди 5 години
Дреме ми за Путин и за Ердоган!---------А, за "пожирникаря от Банкя?-))))))
97
5
 
13
 
! Отговори
"-" преди 5 години
Какъв е един от основниите принципи на демокрацията?Приема се избора на мнозинството!Какъв беше избора на мнозинството в Русия на президентските избор - Путин!Така, че противниците на Путин в Русия и по света, трябва да приемат и уважат избора на мнозинството в Русия, без значение дали им харесва или не им харесва, защото това е един от основополагащите принципи на демокрацията.
96
19
 
7
 
! Отговори
Путин преди 5 години
Джуджето ще го изгонят с камъни накрая! Никой не харесва диктатори!
95
5
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Дреме ми за Путин и за Ердоган!
94
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаааааа-ха. И как се занимавате?Ако тия сълзи и сополи са нещо важно, Русия ще пребъде.От 20 милионна Москва излезли една шепа хора.С тоя Навални запушвате всички дупки.
93
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки ден ще се занимаваме с русия до нейното разпадане !
92
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие си гледайте разпадащото се есе, не се занимавайте с Русия.
91
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПутин е велик политик на запад няма вече такива------Путин не е никакъв политик, а най-обикновен дребен чиновник. Велик ?!?!?
90
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
EU e MASONOZIONISTKA PODLOGA MARIONETKA NA GLOBALNITE BANKERI BAZIRANI V USA I TRIABVA DA BADE POCHISTENA OT TAZI NAPAST
89
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добър ден простаци, влезе ли ви нещо в главата от писанията на Васлилев ?
88
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига вече с тия протести.Докога ще ни занимавате.Путин беше избран с огромен вот.Жалки сте.
87
5
 
21
 
! Отговори
ДА ПИТАМ преди 5 години
А ЗАЩО ЕС НЕ ПОИСКА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА КАТАЛУНЦИТЕ,ЗАЩО НЕ ПРОТЕСТИРА КОГАТО СЕ БИЕХА ХОРА, КОИТО ИСКАХА СВОБОДАТА СИ ОТ ИСПАНСКАТА ФРАНКИСКА ДИКТАТУРА..ЗАЩО ЛИ..ЗАЩОТО СА С ПРОМИТИ МОЗЪЦИ--ЕВРОГЕЙ..СВОБОДСА ЗА КАТАЛУНИЯ!!!
86
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
EU e MASONOZIONISTKA PODLOGA MARIONETKA NA GLOBALNITE BANKERI BAZIRANI V USA
85
3
 
8
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
До пичВикаш в ,,демократичните'' държави полицията бие по ,,демократично''
84
4
 
16
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
ЕС да не лицемерничат ами първо да се оправят със Ердоган, Сауд. Арабия, Катар и всички *** в пустинята и тогава да мислят за незначителните арести на шорошчетата в Русия.
83
6
 
16
 
! Отговори
Николаев преди 5 години
Ес брюксел и другите демократи да си гледат техните проблеми в русия си гледаме нашите от евро задокеански демокрации гори близкия изток състотици хиляди избити това ли са западните ценности халифати смяна на избрани президенти кой обесен кой убит и след това демократична окупация като гледам в българия как сте цъфнали и вързали за толкова години , живи за оплакване.
82
6
 
17
 
! Отговори
ХАХАХАХААА преди 5 години
ЕВРОГЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ДА ПОИСКА ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ЗАДЪРЖАНИТЕ ФРАНЦУЗИ НА ПРОТЕСТИТЕ СРЕЩУ ГЕРОНТОФИЛА МАКАРОНЧО...ХАХАХАХАХАХААААААААААААА
81
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин е велик политик на запад няма вече такива. Тромпета ,Мей, Макрон Борис Джонсан са ги изтьрвали от психиятрията жива трагедия цирк мани мани
80
4
 
14
 
! Отговори
пич преди 5 години
До Само питам 84 Щото франсетата са влачени по демократично бре ...хахаха
79
4
 
23
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Все ми е тая какъв е Путин и в какво положение е Русия, ама ЕС като има стандарти които отстоява да го прави винаги. Понеже в Каталуня като биха и арествуваха "сепаратистите", ЕС не само не зашити битите и арестуваните, ами едва ли не легитимира боя. За това този изглил съюз си отива, понеже на разумните хора им става ясно що за лицемерие цари в Брюксел. Смешници....