"Путин не ни е цар", арести... ЕС поиска свобода за протестиращите!

ЕС поиска Моксва да пусне протестиращите срещу президента
Обновена: 8 май 2018 11:11 | 6 май 2018 09:23, Екип на Dnes.bg
190
"Путин не ни е цар", арести... ЕС поиска свобода за протестиращите!
Снимка: Reuters

Руските власти трябва незабавно да освободят демонстрантите и журналистите, арестувани след протестите вчера. Това се казва в изявление на говорителя на Европейската дипломатическа служба.

"Задържането на над 1000 протестиращи и насилието, употребено срещу тях от руските власти из цялата страна, застрашава основните свободи на изразяване и събиране в Руската федерация“, се казва в изявлението, разпространено късно снощи.

Още по темата

Брюксел посочва, че задържането на журналисти е заплаха за свободата на медиите.

"Тези права са гарантирани от руската конституция и ние очакваме те да бъдат защитавани, не подкопавани", се добавя в изявлението.

Въпреки, че част от митингите не са били разрешени, това не може да оправдае "полицейската бруталност и масовите арести", заявява говорителят.

Тя добавя, че "ЕС очаква руските власти да съблюдават международните ангажименти, поети от Русия, включително към Съвета на Европа и ОССЕ" и да освободи задържаните протестиращи.

Демонстрациите бяха организирани в цялата страна в навечерието на официалното встъпване в длъжност на Владимир Путин като президент на Руската федерация за четвърти път.

Протестите бяха свикани от опозиционния водач Алексей Навални. Гражданите издигнаха плакати "Путин не е цар за нас" и носели хартиени корони на главите си.

Самият Навални също е арестуван в Москва, където демонстрациите са били най-многолюдни. Записи, направени с мобилни телефони показват, че той е влачен за ръцете и краката от полицията и качен в микробус. По-късно той бе освободен.

По данни на руска правозащитна група над 1607 души са били задържани, включително 700 в Москва. Столичната полиция съобщава за 300 арестувани.

Освен в руската столица за протести се съобщава още в черноморския град Сочи, както и в Якутия в Сибир, където за задържани 75 души.

Според говорител на московската полиция, властите са действали "спокойно и пропорционално" на "провокациите на демонстрантите", които не се съобразили с мястото, разрешено от кмета. Вместо това хората се събраха в центъра на Москва, на площад "Пушкин".

Междувременно Путин се готви да се закълне за 4 път като държавен глава на Русия, след като спечели 76% от гласовете на изборите през март. Той ще започне 18-тата си година като президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
4
 
11
 
! Отговори
Д преди 5 години
Ес на русия не началник като харесат навални да го вземат
77
2
 
22
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
ЕС защо не настоява за освобождаване на арестуваните които протестираха срещу Макрон?
76
6
 
16
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 5 години
ЕС/САЩ да не коментират Русия и Китай. Суверенни държави, които правят каквото решат. Да не вземат пък те да питат защо арестуват протестиращи срещу законно избрания Тръмп, защо стрелят по не*рите, защо имат космически дълг, защо се намесват по целия свят, защо създават те*ористи и т.н. Като не им изнася, да не инвестират там. Само че инвестират. Кучето си лае, керванът си върви...
75
21
 
2
 
! Отговори
Еврохомосексуалист преди 5 години
А Путин защо не дава на хомосексуалистите на си организират паради на хомосексуалната гордост. Американските учени са доказали, че хомосексуалността е нормална, Америка е най-демократичната страна. В демократичнити цивилизовани страни хомосексуалистите редовно си организират хомосексуални прайд паради на които задължително присъстват доброволно всички политици и посланици на другите демократични и цивилизовани държави.
74
15
 
7
 
! Отговори
Ми избори в кочината преди 5 години
Няма пък и никога не е ималоПак ще има революция в раССия срещу царяЦар Путин
73
3
 
5
 
! Отговори
Майтапчия преди 5 години
МОКСВА да не е новата столица на Русия?
72
5
 
23
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Като са толкоз демократи в ЕС,защо не се загрижат и за съдбата на Асандж и Сноудън,примерно!?Нали и те са един вид опозиция и застрашени от преследване????Много правилна е оная приказка за сламката и гредата в очите....
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Viva la France!pbs.twimg/media/DcczEvIWsAEzK2g.jpg;))
70
4
 
20
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Руснаците не си падат чак толкова по Путин и биха се отказали от него,ако имаше приемлива алтернатива.Обаче такова нещо няма!Идеите на по-голямата част от опозицията се свеждат до това,Русия да се предаде незабавно на САЩ и всичко ще тръгне по мед и масло.Само че това веднъж стана,руснаците видяха до какво доведе и нямат желание да се повтори.Затова са склонни да поемат риска с Путин-един вид "Всичко или нищо!"А унищожението на Русия е жизнено важно за САЩ и не зависи от поведението на Русия...
69
1
 
13
 
! Отговори
Лицемери преди 5 години
До колкото се сещам гуантанамо не в Русия, обаче ес не ривееееев! Миже би щото тук има 200 американски бази! Който риве гуантанамо няма определен брой места.... Място има за всички
68
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обичайте руският народ, а не Путин.Какъв е тоя навик да се издига в култ личността на някакъв си управник? Явно Путин е тиранин щом позволява тези неща и се прави на приятно разсеян.Не му е за първи път.
67
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ЕС ЗАЩО НЕ ИЗРАЗИ ПРОТЕСТ СРЕЩУ ИЗРАЕЛ,КОЙТО НЕ САМО,ЧЕ АРЕСТУВА АМИ ДОРИ УБИВА ПАЛЕСТИНЦИ КОИТО ОТ СЕДМИЦИ ИЗЛИЗАТ НА МИРНИ ПРОТЕСТИ В ОКУПИРАНИТЕ ОТ ЦИОН ПАЛЕСТИНСКИ ТЕРИТОРИИ.САМО ЗА МИНАЛАТА СЕДМИЦА Ж И Д О В Е Т Е СА УБИЛИ,РАНИЛИ И АРЕСТУВАЛИ СТОТИЦИ ПАЛЕСТИНЦИ ОТ ИВИЦАТА ГАЗА ИЗЛЕЗЛИ НА ПРОТЕСТИ СРЕЩУ Ч*ФУТИТЕ.
66
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма по-долни племена от руснаците и турците! Едните ни наложиха 500 години ислямизъм, а другите от 70 години ни пият кръвчицата! След 45 години комунизъм на Бългапия ще са й нужни 200 години за да се съвземе и отърси от червените крадци, източили държавата - днешните олигарси.
65
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ЕВРЕЙСККО-ДЖЕНДЪРСКИЯ СЪЮЗ-ЕС ПОИСКА ЛИ ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА СТОТИЦИТЕ АРЕСТУВАНИ ВЪВ ФРАНЦИЯ КОИТО ИЗЛЯЗОХА НА МАСОВИ ПРОТЕСТИ СРЕЩУ ЕВРЕЙСКОТО БАНКЕРЧЕ И ГЕРОТТОФИЛЧЕ ОТ КЛАНА НА РОДШИЛД-МАКРОНЧО.А ЕВРЕЙСКО-ДЖЕНДЪРСКИЯ СЪЮЗ-ЕС ПОИСКА ЛИ ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА АРЕСТУВАНИТЕ КАТАЛУНСКИ ЛИДЕРИ,КОИТО МАДРИД ДЪРЖИ НЕЗАКОННО ПО ЗАТВОРИТЕ.КОГА ЕС СЕ ЗАСТЪПИ ЗА ТИЯ ТОГАВА ДА *** ЗА СОРОСОИДНО-ДЖЕНДЪРСКАТА *** ДЕТО ПРОТЕСТИРА СРЕЩУ ПУТИН.
64
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно Путин е цар за рубладжиите във форума които си получават юдините сребърници в долари
63
5
 
30
 
! Отговори
Пончо преди 5 години
Бе какви са ЕС да казват на друга държава кво да правят, я ЕС да пуснат как биеха хората в Германия когато бяха против бежанците, тогава говорят за ценности, ***
62
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а защо протесттите в каталуния бяха смазани и пучдемон задържан ;d
61
5
 
35
 
! Отговори
kukla преди 5 години
Какво толкова са зплакали от ЕС. Нека да сравнят картинките с някои демонстрации на тяхна територия. Например била съм на откриването на Европейската централна банка във Франкфурт например. Полицията пусна газ, имаше водни струи, прибра някои хора. Накратко се спомена за случая в медиите. Или в Щутгарт преди няколко години, където родители протестираха против джендърите, които искаха да учат на секс децата от детстката градина още.
60
7
 
37
 
! Отговори
Питър преди 5 години
Плюещите колхозната *** навярно никога не са били в Русия. Освен, че е една от най-чистите и впечатляващи столици в Европа, Москва е единственият град в света(!), в който навсякъде в цялото метро, дори в пътуващите влакове, има безплатен интернет! И това от 5 години бе, манерки.... Hows that for a fact?!
59
7
 
30
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
ЕС поиска свобода за протестиращите.. поне имат чувство за хумор евролузарите един среден български за ЕС от мен .Само Путин и Русия!