"Путин не ни е цар", арести... ЕС поиска свобода за протестиращите!

ЕС поиска Моксва да пусне протестиращите срещу президента
Обновена: 8 май 2018 11:11 | 6 май 2018 09:23, Екип на Dnes.bg
190
"Путин не ни е цар", арести... ЕС поиска свобода за протестиращите!
Снимка: Reuters

Руските власти трябва незабавно да освободят демонстрантите и журналистите, арестувани след протестите вчера. Това се казва в изявление на говорителя на Европейската дипломатическа служба.

"Задържането на над 1000 протестиращи и насилието, употребено срещу тях от руските власти из цялата страна, застрашава основните свободи на изразяване и събиране в Руската федерация“, се казва в изявлението, разпространено късно снощи.

Още по темата

Брюксел посочва, че задържането на журналисти е заплаха за свободата на медиите.

"Тези права са гарантирани от руската конституция и ние очакваме те да бъдат защитавани, не подкопавани", се добавя в изявлението.

Въпреки, че част от митингите не са били разрешени, това не може да оправдае "полицейската бруталност и масовите арести", заявява говорителят.

Тя добавя, че "ЕС очаква руските власти да съблюдават международните ангажименти, поети от Русия, включително към Съвета на Европа и ОССЕ" и да освободи задържаните протестиращи.

Демонстрациите бяха организирани в цялата страна в навечерието на официалното встъпване в длъжност на Владимир Путин като президент на Руската федерация за четвърти път.

Протестите бяха свикани от опозиционния водач Алексей Навални. Гражданите издигнаха плакати "Путин не е цар за нас" и носели хартиени корони на главите си.

Самият Навални също е арестуван в Москва, където демонстрациите са били най-многолюдни. Записи, направени с мобилни телефони показват, че той е влачен за ръцете и краката от полицията и качен в микробус. По-късно той бе освободен.

По данни на руска правозащитна група над 1607 души са били задържани, включително 700 в Москва. Столичната полиция съобщава за 300 арестувани.

Освен в руската столица за протести се съобщава още в черноморския град Сочи, както и в Якутия в Сибир, където за задържани 75 души.

Според говорител на московската полиция, властите са действали "спокойно и пропорционално" на "провокациите на демонстрантите", които не се съобразили с мястото, разрешено от кмета. Вместо това хората се събраха в центъра на Москва, на площад "Пушкин".

Междувременно Путин се готви да се закълне за 4 път като държавен глава на Русия, след като спечели 76% от гласовете на изборите през март. Той ще започне 18-тата си година като президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
17
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Зная защо ЕО плаче над чужди гробища. Мисля, че всеки трябва да мете пред собствената си врата. На всички честит Гергьовден и хубаво настроение днес! Пече ли се вече агънцето? Сложихте ли ракийката в камерата на хладилника? Добре да измиете салатката от пестициди . Наздраве!
57
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
80, верно е че няма. На Запад политиците ги избират. Този вашия император се самоназначава. За вас е добре де, свикнали сте. Не ни въвличайте в комуноидните си блянове пак само. Величайте си царчето жужко и оставете нормалните хора да си живеят.
56
8
 
27
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
хахаха 5 човека снимали в много близък план... и *** да си съдерете да плюете 80% си искат Путин... погледнете си в европейската *** какво става, особено във Франция... и ние искаме задържаните да се освободят и да не се бият протестиращи французи... *** европеидни... дано по скоро се махнем от вас, че обричаме децата и страната си!!!
55
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На запад няма политици като Путин. Пьлна деградация и изчезване за запада
54
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Василев, не искат лошо ама рубладжийските *** почнаха да се изпонасират един по един. Императорчето да не почне да му се клари столчето скоро? Заедно с дружката си ердоГанка. Че сега се мислят за несменяеми.
53
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин е слаб вожд. Сталин беше истински ръководител. Или Ким Ир Сен. Путин е много мек. Време е да бъде сменен с някой червен генерал. Някой като Жириновски. Много ми хареса как каза на Великобритания: две наши бомби и чао Британия! Така се прави. Русия трябва да вземе страха на света за да я уважават отново. А този лигльо Путин, заедно с Елцин са срам за Русия. Ако го сравните с Иван Грозни, Петър I, Ленин, Сталин... смешно е.
52
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ееее, има някаква светлинка в тунела на мизерната колхозна клоака.
51
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин е 2.53 метра, но крие 1 метър от височината си, за да не плаши мечките. Мозъкът му е 3.231 килограма, но 3 килограма оставя в къщи, за да не комплексира колегите си. Путин е по-велик даже от Сталин, а Ленин и Маркс в сравнение с него са само фигуранти. Само Путин знае как да направи руснаците по-високи с 1 метър и по-умни с по 3 килограма.
50
1
 
1
 
! Отговори
ZABOBOL преди 5 години
A,be CAR ot CARvul li proizlizashe...
49
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русанците в България трябва да подкрепят протестиращите в социалните мрежи.
48
10
 
4
 
! Отговори
Реклама делают преди 5 години
ЦЕЛ ПИАР РЕКЛАМА НА НАВални ..По етому поводу арестовали НАвални сразу..Как все знаем руский император Николай убили из за ненужная первая мировая война.Руская империя потеряла десятки милиони в ненужная за МОсква война.
47
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И на мен Козяк не ми е цар...Ти като крепостен позитанец имаш само един цар.
46
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само толкова ли са успяли да купят? Странно. За мащаба на Москва, това е все едно в София да излязат 20-25 души на протест.
45
7
 
29
 
! Отговори
Владо преди 5 години
За протестите във Франция си мишкувате но понеже "Путин" бил лош за не го се раздува поредният балон и се подкрепят "протестърите".
44
9
 
22
 
! Отговори
Борис преди 5 години
За страна като Русия някакви 2-3000 джендъра са капка в морето Единствено Путин знае и може да държи здраво юздите и никога не бърка посоката.Той гарантира още няколко години сигурност за света и постоянен кошмар за *** чиновници от Брюксел
43
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България полицията също задържа хора без причина, съблича ги в центъра, бие ги, държи се нагло. В България хората живеят в страх и несигурност, няма кой да ги пази, няма кой да ги защити. Ако нещо ти се случи няма към кой да се обърнеш. Институциите не работят, съдебната система и правосъдието са трагедия. Бококрацията ще унищожи България. Когато една държава е тръгнала към разпад, процеса е необратим! Държавите на мутрите, Русия и България, ще се разпаднат.
42
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господин президент чуваш какво ти говорим?Не не съм си чистил ушите от сто години. Трябва цялата страна да се обедини ако трябв може и ние българите да помогнем и да свалят Путин.
41
4
 
20
 
! Отговори
Пукнете лицемери преди 5 години
Интересно как брюксел се събужда само срещу Русия, когато ердоган въведе военно положение и арестува хиляди учители НИЩООООО! ако в момента в Сърбия Македония Албания има военно положение, дали ще бъдат кандидат член за Ес а ако са дали няма да го прекратят??? И на мен Козяк не ми е цар, ама ей на 30г сме им бащиния, бази, тецове, златнин концесии, мигранти..
40
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срещу Навални имаше разследване за педофилия и участие в педофилски мрежи. По тоя повод имаше и затвор. Доказателствата бяха безспорни, та и нпо-тата не можаха да гъкнат по въпроса. Иначе баааси шумотевицата щеше да се вдигне. Но уликите бяха категорични.
39
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 50Пуси райът са велика група.