"Путин не ни е цар", арести... ЕС поиска свобода за протестиращите!

ЕС поиска Моксва да пусне протестиращите срещу президента
Обновена: 8 май 2018 11:11 | 6 май 2018 09:23, Екип на Dnes.bg
190
"Путин не ни е цар", арести... ЕС поиска свобода за протестиращите!
Снимка: Reuters

Руските власти трябва незабавно да освободят демонстрантите и журналистите, арестувани след протестите вчера. Това се казва в изявление на говорителя на Европейската дипломатическа служба.

"Задържането на над 1000 протестиращи и насилието, употребено срещу тях от руските власти из цялата страна, застрашава основните свободи на изразяване и събиране в Руската федерация“, се казва в изявлението, разпространено късно снощи.

Още по темата

Брюксел посочва, че задържането на журналисти е заплаха за свободата на медиите.

"Тези права са гарантирани от руската конституция и ние очакваме те да бъдат защитавани, не подкопавани", се добавя в изявлението.

Въпреки, че част от митингите не са били разрешени, това не може да оправдае "полицейската бруталност и масовите арести", заявява говорителят.

Тя добавя, че "ЕС очаква руските власти да съблюдават международните ангажименти, поети от Русия, включително към Съвета на Европа и ОССЕ" и да освободи задържаните протестиращи.

Демонстрациите бяха организирани в цялата страна в навечерието на официалното встъпване в длъжност на Владимир Путин като президент на Руската федерация за четвърти път.

Протестите бяха свикани от опозиционния водач Алексей Навални. Гражданите издигнаха плакати "Путин не е цар за нас" и носели хартиени корони на главите си.

Самият Навални също е арестуван в Москва, където демонстрациите са били най-многолюдни. Записи, направени с мобилни телефони показват, че той е влачен за ръцете и краката от полицията и качен в микробус. По-късно той бе освободен.

По данни на руска правозащитна група над 1607 души са били задържани, включително 700 в Москва. Столичната полиция съобщава за 300 арестувани.

Освен в руската столица за протести се съобщава още в черноморския град Сочи, както и в Якутия в Сибир, където за задържани 75 души.

Според говорител на московската полиция, властите са действали "спокойно и пропорционално" на "провокациите на демонстрантите", които не се съобразили с мястото, разрешено от кмета. Вместо това хората се събраха в центъра на Москва, на площад "Пушкин".

Междувременно Путин се готви да се закълне за 4 път като държавен глава на Русия, след като спечели 76% от гласовете на изборите през март. Той ще започне 18-тата си година като президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
1
 
1
 
! Отговори
тя преди 5 години
Пак дадени пари от САЩ за протести !
137
1
 
1
 
! Отговори
тя преди 5 години
Де беше тоя ЕС , когато се правеха т. н. цвети революций и гинеха невинни хора !? Затова казвам отново по примера на американците "майната му на ЕС"!
136
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 5 години
Майната му на ЕС !
135
0
 
0
 
! Отговори
пенко преди 5 години
Нормална реакция на ФИНАНСИСТИТЕ НА ПРОТЕСТИТЕ /И ЗАДОКЕАНСКИ/ . Трябва да напишат на вратовръзките си :" Русия не е кандидат член на ЕС " !!!
134
0
 
1
 
! Отговори
Starija hush преди 5 години
Az sam Car na lopatata i betona.Vseki mi go kazva zna4i e verno.
133
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РУСКИ ПРОСТОТИИ..за каквото пишеш само че направи грешка не русия а българия не е путин а бб герб
132
3
 
7
 
! Отговори
РОССИЯ преди 5 години
защо ес брюксел не иска тези права от украйна а за русия си отвориха устата и очитеи говорят за човешки права защо не искат от коалицията сащ англия и франция отговорност че бомбиха сирия за сценария от химоръжие.сами нарушават а искат и задължават русия да спазва човешките права този на навалнии той е най големият корупционер и продажник в русия които е подкрепен от сащ и нато.това не е майдан в украйна искат да правят същия сценарии.путин е много силен руснарод няма да позволи майдан в москва
131
7
 
3
 
! Отговори
РУСКИ ПРОСТОТИИ.. преди 5 години
КАКВИТО БЯХА ИЗБОРИТЕ В КРИМ ---ТАКИВА СА И ЗА ПУТИН!!!!/"ИЗБОРИ--МЕНТЕ"...съвсем по комунистически /АМА ТАМ......ВЕЧЕ СЕ ГОТВИ НЕЩО ...ХА,ХА,ХАААААААААААААААЧУХТЕ ЛИ , КАКВО ГОВОРИ ЕДНА РУСКИНЯ ПО ТВ......???!!!!!/..ГОВОРИ И НЕ И ПУКА.../
130
4
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До Русия Определено не.Както сирийския народ не е избрал Асад.
129
3
 
6
 
! Отговори
евро-простотия преди 5 години
оставете човека иска да стане ЦАР
128
8
 
14
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
АЙДЕ ТИЯ ПАК СЕ БЪРКАТ НА РУСИЯ. ДОКОГА ЩЕ ДИКТУВАТ ПРАВИЛАТА В РУСИЯ ЕС. РУСИЯ НЕ Е В ЕС И НЕ Е ТЯХНА РАБОТА КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ ВЪТРЕ В СТРАНАТА. ИЛИ ТЕ КАТО ВАСАЛИ ДЕ ЩО СЕ СПРЕТНЕ ДЕМОНСТРАЦИЙКА ИЛИ МИТИНГ И ПЪРВИ КАТО ЛЕШОЯДИ БЪРЗАТ ДА КЪЛВАТ. ДА СИ ГЛЕДАТ ИМИГРАНТИТЕ ДЕТО СА ГИ НАЛАЗИЛИ ТА СКОРО ЩЕ ИМ СЕ СТЪЖНИ ЖИВОТА, АМА МНОГО СКОРО ЕВРОПА ЩЕ СЕ ОБЕЗЛЮДИ.
127
8
 
19
 
! Отговори
тя преди 5 години
Руснаците много харесват Путин / 90%/и си го избират! Унгарците си харесват Виктор Орбан и си го избират/ 90%/. С 10% опозиция не се прави "цветна" революцеия! Майната му на ЕС !
126
7
 
9
 
! Отговори
тя преди 5 години
"Майната му на ЕС ! " Кой беше казал това?
125
4
 
6
 
! Отговори
Русия преди 5 години
Руският народ ли е избрал Путин?????????????
124
4
 
6
 
! Отговори
до 128 преди 5 години
Освен, че ти не вярваш всички останали вярваме...но на теб ти е простено промили са ти мозъчето с евро-атлантически ценности
123
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Протестуиращите вземат пари от западни фондации. На Запад бият с палки, заливат с вода и пръскат със сълзотворен газ.
122
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Америка вече не е световен жандарм жалки опити пари хвьрлени на вятара тези номера не минават в Русия-Русия е самостоятелна дьржава и никой не може да и диктува защото има суверенитет
121
4
 
12
 
! Отговори
Dedo преди 5 години
Макарона веднага да разкара тежко въоражените ченгета и да остави протестиращите във Франция да изразят свободно мнението си, че не го искат! Де сте ве лицемерни европейци?
120
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и Русия не е в ЕС ,,оставете Русия и христянството на мира ,,стига цветни революции стига лъжи американска ***
119
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРОТЕСТИТЕ ТРЯБВАШЕ ДА СА СЛЕД ИЗБОРИТЕ КОГАТО НЕ СЕ ОБЯВИХА ПРОТОКОЛИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ И БЕШЕ ЯСНО, ЧЕ СА 50% МЕНТЕ!!!СЕГА Е ВЕЧЕ КЪСНО!