Маршът на триумфа: Дължина на крачката – 70 см, дистанция – 265 м

Петте най-запомнящи се парада на Победата в Москва
Обновена: 9 май 2018 10:51 | 9 май 2018 09:15, Елка Василева
273
Маршът на триумфа: Дължина на крачката – 70 см, дистанция – 265 м
Снимка: архив, Reuters

Дистанцията – двеста шестдесет и пет метра на паважа, скоростта на марша – сто и шестнадесет крачки на минута, дължина на крачката – седемдесет сантиметра. Аритметиката на парада на Победата на Червения площад не се променя с годините.

Нюансите и детайлите са отдавна отработени на тренировките и репетициите, регламентът е ясен до секунда, всички знаят какво и кога трябва да се направи. Всяка година обаче в тържествената церемония бива внасяно нещо ново. РИА новости разказва за новостите в парадите на Победата през изминалите години.

Най-символичният

Първият следвоенен парад на Победата на Червения площад се състои на 9 май 1965 г. на двадесетата годишнина от капитулацията на хитлеристка Германия. По нареждане на Леонид Брежнев този ден е обявен за неработен в страната. Пред строя за първи път тържествено преминава Знамето на победата – легендарният щурмови флаг на 150-а стрелкова дивизия, издигнат над Райхстага на 1 май 1945 г. Освен това на 8 май 1965 г. ръководството на страната утвърждава новото почетно звание "град-герой", с който същия ден са удостоени Москва, Ленинград, Одеса, Севастопол, Волгоград (Сталинград) и Киев.

Трябва да се отбележи, че парадът на Победата през 1965 г. преминава в разгара на Студената война и надпреварата във въоръжаването. За да изпрати ясен сигнал на "западните партньори", съветското ръководство приема решение в парада да бъдат включени макети на междуконтиненталните балистични ракети (МБР) 8К713, 8К96 и 8К99. И трите МБР са експериментални и серийно производство не започва. Възможно е това да е бил преднамерен опит за дезинформация на вероятния противник, който внимателно е следял парада – на бойно дежурство в СССР по онова време са съвсем различни ракетни комплекси.

Най-историческият

Следващият тържествен парад в чест на Деня на победата се провежда на Червения площад на 9 май 1985 г. Негова особеност е мащабната историческа част с колони ветерани и бойни машини от Великата Отечествена война: танкове Т-34-85, самоходни артилерийски установки СУ-100, гвардейски реактивни миномети БМ-13.
Всички участници са в униформа като тези от военните години.

Парадът на Победата през 1985 г. беше запомнен и с гръмкия дебют на най-новите в онзи момент съветски системи за ПВО: зенитно-ракетните комплекси "Стрела-10", "Бук", "Оса". Освен това по паважа на Червения площад преминават танкове Т-72, боени машини на пехотата БМП-2, бронирани разузнавателни машини БРДМ-2, реактивна и стволна артилерия, оперативно-тактически ракетни комплекси "Точка" и "Луна".

Най-нестандартният

Петдесетата годишнина от Победата беше отбелязана в Москва в нов формат – по Червения площад преминаха около 5 000 ветерани от страни от бившия СССР, представляващи всичките десет фронта на Великата Отечествена война. На трибуните за първи път бяха гости отдалеч като генералният секретар на ООН Бутрос Гали, президентът на САЩ Бил Клинтън, премиерът на Великобритания Джон Мейджър, президентът на Китай Цзян Цзъмин, премиерът на Канада Жан Кретиен и други.

За първи път в историята на следвоенните паради на Победата над Москва прелетя бойна авиация, включително и стратегически бомбардировачи Ту-95 и Ту-160, изтребители Су-27 и МиГ-29.

Най-съюзническият

Парадът на 9 май 2010 г., посветен на 65-годишнината от Великата Победа, продължи не както обичайно един час, а час и половина. Причината – в него за първи път участваха военни от страните от антихитлеристката коалиция -  САЩ, Великобритания, Полша и Франция, общо около хиляда души. Участваха и войници и офицери от Въоръжените сили на почти всички бивши съветски републики.

На парада бяха демонстрирани най-новите зенитни ракетно-пускови комплекси "Панцир-С1" и пускови установки на ракетния комплекс "Топол-М". През 2010 г. над Червения площад прелетяха рекорден брой самолети и хеликоптери на ВВС на Русия - 125 единици.

Най-иновативният

Парадът на Победата на 9 май 2015 г. беше запомнен от мнозина с небивалия си размах /над 16 000 души, от които 700 чужденци/, както и първото публично показване на руска бойна техника от ново поколение: основни бойни танкове Т-14 и бойни машини на пехотата Т-15 на платформа "Армата", БМП Б-10 и Б-11 на платформа "Курганец-25", колесни бронетранспортьори на шаси "Бумеранг", бронеавтомобили "Тайфун-К" и "Тайфун-У", самоходни артилерийски установки "Коалиция-СВ" и др.

Президентът на Русия Владимир Путин обяви минута мълчание за първи път в историята на парадите на Победата. А министърът на отбраната Сергей Шойгу се прекръсти преди началото на церемонията. Преди това никой от приемащите парада военачалници не беше правил това. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
17
 
23
 
! Отговори
Я гледай.... преди 5 години
Бе то хубав парад, ама добре че се откачихме от тях като *** от пес.
221
3
 
39
 
! Отговори
До 223 преди 5 години
Напълно прав сте. Точно, защото са "слаби" и Наполеон, и Хитлер отнесоха.
220
2
 
23
 
! Отговори
ТНТМ преди 5 години
До Бай ИванС ТНТМ макети война не се прави бе бай Иване.
219
5
 
33
 
! Отговори
Браво! преди 5 години
Парадът на Победата на 9 май 2015 г. беше запомнен от мнозина с небивалия си размах!
218
6
 
61
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Радвай се че Путин прави паради,а не войни като Тръмп и компания!
217
10
 
54
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Най-добрите оръжия на света са руските както и най-хубавите жени са рускините!Велик народ велика нация!
216
3
 
37
 
! Отговори
до анонимен преди 5 години
Ами като са толкова силни, какво чакат, а не вземат да нападнат Русия?Да не би все пак да се страхуват от нещо?
215
47
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-силните страни ВСВ са :1.САЩ 2.Райха 3.Япония Русия е много далече от силна страна . Няма флот , няма ввс , няма икономика , няма и добри пълководци.
214
41
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
руските мекерета майцепродавци празнуват погрома на русия над България.
213
8
 
62
 
! Отговори
до анонимен преди 5 години
Ако войната беше Райха-Русия .....старите руснаци знаят, какво щеше да им се случи.---------Старите руснаци знаят какво се случи - розгромиха Райха в леговището му.Старите немци помнят какво им се случи и учат младите немци никога да не воюват срещу Русия, че този път Германия ще престане да съществува.
212
57
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фактите говорят, че е не толкова велика чак. Ако войната беше Райха-Русия .....староте руснаци знаят, какво щеше да им се случи.
211
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
DW: We are waiting for lamb.
210
12
 
70
 
! Отговори
ОНЗИ преди 5 години
РУСИЯ Е ВЕЛИКА !!! Там разни поплювковци хубамо да гледат -иначе ще потънат в собствените си лиги и сополи !!!
209
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Елф-09.05Е па пише си го още в началото на статията
208
13
 
82
 
! Отговори
Възхищавам се преди 5 години
Велика армия на велик народ във велика държава! Поздравления, братушки, с праздником всех!
207
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
maj tretata svetovna vojna pochna bez nas.dobre che sme v nato inache ne ni imat za sliva
206
4
 
27
 
! Отговори
Елф-09.05 преди 5 години
Добре преписано от сайта на Риа Новости, същата статия я има и там, 1 : 1, поне посочете източника, иначе си е чиста интелектуална кражба !
205
23
 
25
 
! Отговори
ВАНКАТА преди 5 години
НАИСТИНА АЗ МНОГО СЪ УПЛАШИХ!
204
8
 
68
 
! Отговори
гстенка преди 5 години
уникален парад !Недостижими!
203
43
 
23
 
! Отговори
ДАНИЕЛ СТОЙЧЕВ CHINA преди 5 години
Руснаците са девета дупка на кавала жалко че САЩ тъмните се разрастват жалко,че има глобализъм!!!