Маршът на триумфа: Дължина на крачката – 70 см, дистанция – 265 м

Петте най-запомнящи се парада на Победата в Москва
Обновена: 9 май 2018 10:51 | 9 май 2018 09:15, Елка Василева
273
Маршът на триумфа: Дължина на крачката – 70 см, дистанция – 265 м
Снимка: архив, Reuters

Дистанцията – двеста шестдесет и пет метра на паважа, скоростта на марша – сто и шестнадесет крачки на минута, дължина на крачката – седемдесет сантиметра. Аритметиката на парада на Победата на Червения площад не се променя с годините.

Нюансите и детайлите са отдавна отработени на тренировките и репетициите, регламентът е ясен до секунда, всички знаят какво и кога трябва да се направи. Всяка година обаче в тържествената церемония бива внасяно нещо ново. РИА новости разказва за новостите в парадите на Победата през изминалите години.

Най-символичният

Първият следвоенен парад на Победата на Червения площад се състои на 9 май 1965 г. на двадесетата годишнина от капитулацията на хитлеристка Германия. По нареждане на Леонид Брежнев този ден е обявен за неработен в страната. Пред строя за първи път тържествено преминава Знамето на победата – легендарният щурмови флаг на 150-а стрелкова дивизия, издигнат над Райхстага на 1 май 1945 г. Освен това на 8 май 1965 г. ръководството на страната утвърждава новото почетно звание "град-герой", с който същия ден са удостоени Москва, Ленинград, Одеса, Севастопол, Волгоград (Сталинград) и Киев.

Трябва да се отбележи, че парадът на Победата през 1965 г. преминава в разгара на Студената война и надпреварата във въоръжаването. За да изпрати ясен сигнал на "западните партньори", съветското ръководство приема решение в парада да бъдат включени макети на междуконтиненталните балистични ракети (МБР) 8К713, 8К96 и 8К99. И трите МБР са експериментални и серийно производство не започва. Възможно е това да е бил преднамерен опит за дезинформация на вероятния противник, който внимателно е следял парада – на бойно дежурство в СССР по онова време са съвсем различни ракетни комплекси.

Най-историческият

Следващият тържествен парад в чест на Деня на победата се провежда на Червения площад на 9 май 1985 г. Негова особеност е мащабната историческа част с колони ветерани и бойни машини от Великата Отечествена война: танкове Т-34-85, самоходни артилерийски установки СУ-100, гвардейски реактивни миномети БМ-13.
Всички участници са в униформа като тези от военните години.

Парадът на Победата през 1985 г. беше запомнен и с гръмкия дебют на най-новите в онзи момент съветски системи за ПВО: зенитно-ракетните комплекси "Стрела-10", "Бук", "Оса". Освен това по паважа на Червения площад преминават танкове Т-72, боени машини на пехотата БМП-2, бронирани разузнавателни машини БРДМ-2, реактивна и стволна артилерия, оперативно-тактически ракетни комплекси "Точка" и "Луна".

Най-нестандартният

Петдесетата годишнина от Победата беше отбелязана в Москва в нов формат – по Червения площад преминаха около 5 000 ветерани от страни от бившия СССР, представляващи всичките десет фронта на Великата Отечествена война. На трибуните за първи път бяха гости отдалеч като генералният секретар на ООН Бутрос Гали, президентът на САЩ Бил Клинтън, премиерът на Великобритания Джон Мейджър, президентът на Китай Цзян Цзъмин, премиерът на Канада Жан Кретиен и други.

За първи път в историята на следвоенните паради на Победата над Москва прелетя бойна авиация, включително и стратегически бомбардировачи Ту-95 и Ту-160, изтребители Су-27 и МиГ-29.

Най-съюзническият

Парадът на 9 май 2010 г., посветен на 65-годишнината от Великата Победа, продължи не както обичайно един час, а час и половина. Причината – в него за първи път участваха военни от страните от антихитлеристката коалиция -  САЩ, Великобритания, Полша и Франция, общо около хиляда души. Участваха и войници и офицери от Въоръжените сили на почти всички бивши съветски републики.

На парада бяха демонстрирани най-новите зенитни ракетно-пускови комплекси "Панцир-С1" и пускови установки на ракетния комплекс "Топол-М". През 2010 г. над Червения площад прелетяха рекорден брой самолети и хеликоптери на ВВС на Русия - 125 единици.

Най-иновативният

Парадът на Победата на 9 май 2015 г. беше запомнен от мнозина с небивалия си размах /над 16 000 души, от които 700 чужденци/, както и първото публично показване на руска бойна техника от ново поколение: основни бойни танкове Т-14 и бойни машини на пехотата Т-15 на платформа "Армата", БМП Б-10 и Б-11 на платформа "Курганец-25", колесни бронетранспортьори на шаси "Бумеранг", бронеавтомобили "Тайфун-К" и "Тайфун-У", самоходни артилерийски установки "Коалиция-СВ" и др.

Президентът на Русия Владимир Путин обяви минута мълчание за първи път в историята на парадите на Победата. А министърът на отбраната Сергей Шойгу се прекръсти преди началото на церемонията. Преди това никой от приемащите парада военачалници не беше правил това. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
14
 
23
 
! Отговори
Теляк преди 5 години
Добре, за дистанцията и крачките разбрах. Само не разбрах кога ще излизаме да бутаме танковете? Миналата година ни изкараха набързо на площада, но тази трябва да е по-организирано това. Айде отивам да запрятам партенките, че май ни викат вече.
181
3
 
25
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 178За твое сведение СССР/РФ да с закъснение повече от 50 години си заплаща всички дългове по ленд лиз - Дълговете на Великобритания(няколко пъти повече като парично изражение) и Франция са ОПРОСТЕНИ ОТ САЩ
180
7
 
18
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 172Казах че ОРЪЖИЯТА ПРАЩАНИ ПО ЛЕНД ЛИЗ СА ПОСРЕДСТВЕНИ КАТО БОЙНИ ХАРАКТЕРИСТИКИВлезни в нета и погледни какво представлява КВАЗИМОДОТО танк М3 Грант ПримерноМ4 Шърман с късостволни оръдия са много удобни дори бих казал луксозни машини в сравнение това което СССР е произвеждал - наричали са го ЛУКСОЗЕН ГРОБ ЗА ПЕТИМА, Т-34 след 1944 са го наричали само ГРОБ ЗА ПЕТИМА - Бронята на корпуса 1944 вече е абсолютно неадекватна, но е имал поне скорост, проходимост и маневреност
179
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците ги е шобе само от съюз на руснаци и немци.Нищо друго не ги застрашава.Затова е пустото кудкудякане.А става лошо-ще има северен поток,Меркел ще се среща с Путин...
178
13
 
24
 
! Отговори
Аз преди 5 години
До АнонименАко американците не са снабдявали руснаците със камиони и джипове, руснаците много щели да загазят. Американските камиони студебекър и джипове вилис са били безценни за руснаците. Дори Сталин гледал много да не говори на Рузвелт, защото се опасявал че ако намалят или спрат доставките на камиони, просто няма с какво да превозва войската. Да, и руснаците са правили камиони, но студебейкърите са били легендарни като качество, проходимост и товароподемност. ЗИЛ-157 е точно копие на студ
177
4
 
24
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До АнонименЗа твое сведение нито един изтребител Аерокобра и Супер кобра доставяни в СССР не е минал по програмата Ленд Лиз - Всички са закупени за Злато и други материали пращани в САЩ. Нито един изтребител не е върнат в САЩ след войната. По време на корейската война всички витлови изтребители дислоцирани в далечни я изток на СССР са били точно тези оцелели Аерокобра от касапницата на Германския фронт.
176
5
 
37
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
*** тролска.Танка изобретен от американци,Катюшата от французи,Шпагин от извънземните!Само,че колкото и да искате да фалшифицирате историята не може да отречете победата на руснаците над хитлеристка Германия!
175
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В колония се живее по добре отколкото в България поробена от ЕС....Бежанците от войните в Сирия и Афганистан предпочитат да се връщат в страните си да останат в България.Тези от Африка също.... Само рекламата на ЕС е добра..другото е двойни и тройни стандарти и жестока цензура ...по зле от третия свят...никаква свобода на словото и печата...111 място по свобода.. никакъв стандарт..да тук ни дикараха тези западни манипулатори и подръжници...само с.м.ъ.р.т.н.о наказание за унищожителите на Б-я
174
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До дал билАмериканците са искали пари ЧАК след края на ВСВ. При това са поискали да се заплати само това което е оцеляло. В крайна сметка, руснаците след 30 години плащат едни смешни 50 млн и отказват да изплатят остатъка от около 1 млрд. Те това са рашките - червени нацисти, мародери и неспазващи никакви договори.
173
3
 
31
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Да американците сами са спечелили войната....въобще не са се скатавали 5 години...и всичко е благодарение на тях...плюс две атомни бомби над мирни градове...военни престъпления ? глупости ....Асад е из.верга...
172
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май щеше да е по-добре да я бяха доставили тази помощ на дойчовците, от руснак благодарност няма да получиш.
171
4
 
26
 
! Отговори
помагали.... преди 5 години
А защо не изпратиха американски войници в Германия,да се бият с немците?Животец мил.
170
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
167 При подписването на капитулацията на Германия немския генерал като видял англичаните и американците се обръща иронично към делегацията на Русия - "Ама и тези ли са ни победили?"..без ледлийза, и без "голям и малък сечко" - мустаците на сталин щяха да са обръснати!трябва да е бил благодарен на Хитлер, че същият не е слушал фон Бок, който е настоявал москва да бъде взета още през август
169
5
 
27
 
! Отговори
дал бил преди 5 години
И аз ще ти изпратя пушка да се гърмиш и умираш,а после ще си взема баницата.Американец нищо не дава.Само взема.Запомни го.
168
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиСамолети, лекарства, транспортна техника, муниции, храна, алуминии... списъкът със стоките е огромен. Само самолетите изпратени са били десетки хиляди. Кого лъжеш ?!
167
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Катюша е конструирана от френски инженери!
166
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ са доставили само 4% от военната техника и оборудване на СССР през ВСВ. Символична помощ. Русия изнася цялата война срещу Германия на собсвен гръб и сама успя да прекърши Германия.
165
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Танка Т 34 е конструиран от американски дизайнер. Руснаците впоследствие го подобряват.
164
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боби, има руски дивизии, в които Шърман (да, имал е скромни качества) е бил основен танк. Из руските сайтове има инфо за ленд-лийза колкото щеш, прочети и не се излагай.
163
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При подписването на капитулацията на Германия немския генерал като видял англичаните и американците се обръща иронично към делегацията на Русия - "Ама и тези ли са ни победили?"