Русия е "дълбоко разочарована" от Тръмп

Иран е готов да обсъди оставането в ядреното споразумение
60
Русия е "дълбоко разочарована" от Тръмп
Снимка: Reuters

Русия е дълбоко разочарована от решението на президента Доналд Тръмп да изтегли САЩ от иранското ядрено споразумение, заяви руското външно министерство, според което това решение е грубо погазване на международното право, предаде Франс прес.

"Дълбоко сме разочаровани от решението на американския президент за едностранно оттегляне от споразумението и възстановяване на американските санкции срещу Иран. Изключително сме обезпокоени, че САЩ за пореден път действат против становището на повечето държави и грубо погазват нормите на международното право", се казва в изявлението.

Още по темата
Според Москва това решение на Тръмп "е поредното доказателство, че Вашингтон е неспособен да води преговори, а американските критики към законната ядрена дейност на Иран служат само за уреждане на политически сметки" с Техеран.

"Няма и не може да има никаква причина да се подкопае споразумението, което е доказало ефикасността си. Иран стриктно спазва задълженията си и това редовно се потвърждава от Международната агенция за атомна енергия, а САЩ уронват международното доверие в тази организация", заявява руското дипломатическо ведомство, цитирано от Ройтерс.

Министерството добавя, че Русия има готовност за по-нататъшно взаимодействие с другите страни по иранското ядрено споразумение (Китай, Франция, Великобритания и Германия) и че ще продължи активно да развива двустранното сътрудничество и политическия диалог с Иран, отбелязва ТАСС.

Иранският президент Хасан Рохани заяви, че иска да обсъди с европейците, китайците и руснаците, за да реши дали Иран има интерес да остане страна по иранското ядрено споразумение след изявлението на САЩ, че се оттеглят от него, предаде Франс прес.

Рохани същевременно заплаши, че ако тези преговори не дадат резултат, страната му е готова да възобнови неограниченото промишлено обогатяване на уран.

"От този момент споразумението е между Иран и пет страни", заяви Рохани по иранската държавна телевизия, имайки предвид Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия.

"Ще изчакаме да видим какво ще направят тези пет големи страни. Наредих на външното министерство в следващите няколко седмици да води преговори с европейските страни и другите две големи страни, Китай и Русия. Ако тези преговори гарантират интересите на иранския народ, ядреното споразумение ще се запази и ще можем да действаме в интерес на мира и сигурността на региона и света", каза Рохани, който обвини Тръмп, че води психологическа война срещу Иран.

"Наредих на иранската Организация за атомна енергия да вземе необходимите мерки да възобновим, ако се наложи, неограниченото промишлено обогатяване на уран", добави иранският президент.

"Ще проявим търпение в продължение на няколко седмици, докато текат консултациите и ако интересите ни не бъдат гарантирани, пътят пред нас ще е ясен", заяви Рохани, цитиран от ТАСС.

Рохани добави, че Иран са страна, която спазва задълженията си, а САЩ са страна, която никога не ги спазва след решението на САЩ да се оттеглят от споразумението и да върнат санкциите си срещу Техеран.

Съгласно сключеното през 2015 г. ядрено споразумение Иран се ангажира в продължение на 15 години да не обогатява уран до повече от 3,67 процента за гориво за ядрени централи и да не притежава повече от 300 кг уран, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
2
 
! Отговори
Трак преди 5 години
Този цирк сме го гледали вече.Толкова е огорчен от скока на петрола , че направо ще се прекръсти в най голямата джамия в Европа.Поне му е под носа до червения площад.
51
1
 
5
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
На снимката Путин си мисли: Голяма грешка направих,че избрах Тръмп за президент.
50
0
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Ако САЩ възстановят санкциите срещу Иран (както се предвижда) цената на нефта със сигурност ще се качи, така че Русия пак ще е на печалба. Демократите в САЩ да не се помайват, а да започнат ново разследване дали Тръмп не е агент на Путин.
49
14
 
2
 
! Отговори
1 преди 5 години
"От този момент споразумението е между Иран и пет страни", заяви РоханиАйтолаха на Иран не призоваваше ли по телевизията за унищожението на САЩ, Европа и Израел ?Освен това разузнавателните данни изнесени от Израел сочат явно, че Иран грубо потъпква споразумението. Ако всичко посочено по - горе е истина, тогава защо Франция, Германия и Великобритания се правят на ущипани ?
48
1
 
6
 
! Отговори
До 48 преди 5 години
И как ще ги изнесе? исраел е единствената армия в света, която купува памперси за ***, които служат в нея. Ще видим американците отново ли са толкова просто да ***, срещу Персите и Китай. Но времето на Исраел изтича, трябва им война, а няма кой да воюва за тях.
47
1
 
1
 
! Отговори
мдаа преди 5 години
Имаше данни ,че руски фирми са направили бизнес на строителните фирми на Тръмп за 90 милиона долара преди изборите и това се считаше за непряко финансиране на изборната му кампания . извън това хвърлиха огромен ресурс за обработка на общественото мнение в интернет в негова полза. Ако не им върви по гайдата е естествено да са разочаровани
46
1
 
6
 
! Отговори
Бог да ни пази преди 5 години
Бог да ни пази
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не знае точно каква играе Тръмп. Знае се обаче, че съветникът му Кушнер е евреин хабадист. Да припомня - хабадистите са крайна секта, подстрекаваща за 3 световна. Освен това и Тръмп и Путин, носят кипа на различни поводи, приятели са на евреите и Израел. Дъщерите им са женени за хабадисти. Иванка посещава гроба на равина Шнеерсон- расист и основен идеолог на хабад. Тръмп е противоречива личност, а за Путин Джерусалим поуст каза,че най-добрия приятел на евреите от всички президенти досега..
44
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ са сила N_1 А Тръмп е малко луд, но нали Кремъл си го избра :)))))Тръмп - Наш ;)
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бобизасега...
42
3
 
8
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До умници 42До сега Тръмп реално не е започнал нова войнаАко беше Килъри Климак.териум до сега открити бойни действия между АСАД и Американци щеше да има в Сирия и това е програма минимум
41
8
 
10
 
! Отговори
умници преди 5 години
а колко много се радвахте като го избраха то не бяха казачоци то не бяха възхвали всенародна радост
40
3
 
8
 
! Отговори
scott преди 5 години
До Анонименамерика? разочарована? пеят оссана и се чустват господари на целиа свет без съпротива...разочаровани? нет, не е така. В краен случай винаги остава изаель да му се възхищава.
39
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Америка все по-дълбоко се разочарова от Тръмп. Светът също!
38
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви доказателства има от хирошима ? Едно 10 мин филмче на което се показват съборени къщи и тяхната дума ? Ами такива има и в Сирия и тяхната дума,е че там има химически оръжия. Ако нямаше интернет и бяха започнали да ни будалкат по всички медии, че са пуснали атомна бомба в Сирия, нямаше ли да повярваме, както навремето всички са повярвали на тази пропаганда ? Добре че има интернет, живеем в друго време и лъжите им започват да се разпадат.
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво се правите на "ощипана" мома?От колко време,овенът ви говори ,че не признава това споразумение!После Бай Дончо бил непоследователен!
36
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** да се кръсти. Пародия.
35
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 27,точно японците питах и фактите ми казаха: над хирошима е пусната мощна бомба с тнт и ***. преди това мощни бомбардировки за да съборят къщите от оризова хартия. застрояването на "заразения" град, започва след няколко дни, като японските войници ходят с с нормално облекло, без защита. документирано е! няма регистрирани случаи на рак, няма днк мутации, няма нищо!!! по снимките изгранията на хората са от ***. чернобил и фукушима същата работа. има вече туризум в тези райони.
34
3
 
30
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Тръмпчо щеше да се е махнал от Сирия отдавна, ако не бяха Израел и Арабите! Като се замисля май до сега винаги израелци са в основата на световните беди! А американците и те са пионки търсещи финансови облаги! От друга страна е факт, че от край време американците харчат много повече от колкото генерират и премахването на петро-долара ще ги удари яко! А точно такъв пакт има вече м/у Русия, Китай и Иран. Стига вече американски интереси и войни! Време е света да се управлява по равно от всички!
33
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
руснаците са най доволни от тази ситуация не ги жалете ... защото петрола пак започва да поскъпва. ...а ние *** да му милсим