Русия е "дълбоко разочарована" от Тръмп

Иран е готов да обсъди оставането в ядреното споразумение
60
Русия е "дълбоко разочарована" от Тръмп
Снимка: Reuters

Русия е дълбоко разочарована от решението на президента Доналд Тръмп да изтегли САЩ от иранското ядрено споразумение, заяви руското външно министерство, според което това решение е грубо погазване на международното право, предаде Франс прес.

"Дълбоко сме разочаровани от решението на американския президент за едностранно оттегляне от споразумението и възстановяване на американските санкции срещу Иран. Изключително сме обезпокоени, че САЩ за пореден път действат против становището на повечето държави и грубо погазват нормите на международното право", се казва в изявлението.

Още по темата
Според Москва това решение на Тръмп "е поредното доказателство, че Вашингтон е неспособен да води преговори, а американските критики към законната ядрена дейност на Иран служат само за уреждане на политически сметки" с Техеран.

"Няма и не може да има никаква причина да се подкопае споразумението, което е доказало ефикасността си. Иран стриктно спазва задълженията си и това редовно се потвърждава от Международната агенция за атомна енергия, а САЩ уронват международното доверие в тази организация", заявява руското дипломатическо ведомство, цитирано от Ройтерс.

Министерството добавя, че Русия има готовност за по-нататъшно взаимодействие с другите страни по иранското ядрено споразумение (Китай, Франция, Великобритания и Германия) и че ще продължи активно да развива двустранното сътрудничество и политическия диалог с Иран, отбелязва ТАСС.

Иранският президент Хасан Рохани заяви, че иска да обсъди с европейците, китайците и руснаците, за да реши дали Иран има интерес да остане страна по иранското ядрено споразумение след изявлението на САЩ, че се оттеглят от него, предаде Франс прес.

Рохани същевременно заплаши, че ако тези преговори не дадат резултат, страната му е готова да възобнови неограниченото промишлено обогатяване на уран.

"От този момент споразумението е между Иран и пет страни", заяви Рохани по иранската държавна телевизия, имайки предвид Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия.

"Ще изчакаме да видим какво ще направят тези пет големи страни. Наредих на външното министерство в следващите няколко седмици да води преговори с европейските страни и другите две големи страни, Китай и Русия. Ако тези преговори гарантират интересите на иранския народ, ядреното споразумение ще се запази и ще можем да действаме в интерес на мира и сигурността на региона и света", каза Рохани, който обвини Тръмп, че води психологическа война срещу Иран.

"Наредих на иранската Организация за атомна енергия да вземе необходимите мерки да възобновим, ако се наложи, неограниченото промишлено обогатяване на уран", добави иранският президент.

"Ще проявим търпение в продължение на няколко седмици, докато текат консултациите и ако интересите ни не бъдат гарантирани, пътят пред нас ще е ясен", заяви Рохани, цитиран от ТАСС.

Рохани добави, че Иран са страна, която спазва задълженията си, а САЩ са страна, която никога не ги спазва след решението на САЩ да се оттеглят от споразумението и да върнат санкциите си срещу Техеран.

Съгласно сключеното през 2015 г. ядрено споразумение Иран се ангажира в продължение на 15 години да не обогатява уран до повече от 3,67 процента за гориво за ядрени централи и да не притежава повече от 300 кг уран, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Агонията на Русия продължава.
11
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8Днес на парада на победата в Москва ще бъдат показани най новите ракетни хиперзвукови комплекси Кинжал които вече застъпиха на въоръжение в РФ .така,че ч*фут ти продължавай да си вЕрваш,че военната мощ на Русия е (анимация) и както си вЕрваш те така тази руска (анимация) ще изтрие от лицето на земята ционистките ви клоаки Израел и ФАЩ
10
34
 
11
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 5 години
Америка и цивилизования свят са " дълбоко разочаровани" от намесата на Русия във вътрешните работи на независима Украйна и насилствено анексиране на Крим. И това става в 21 век. С Путин ще има още много разочарование.Не искат да се цивилизоват и да спазват международните споразумения.
9
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С ЕДНА ДУМА РУССИЯ КАЗВА ЩЕ СИ ПРОДЪЛЖИМ СЪТРУДНИЧЕСТВОТО СИ С ИРАН И...ЗА ИЗРАЕЛ И .......ОТ ТУРЦИЯ ОБЯВИХА,ЧЕ НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА,ЧЕ САЩ ИЗЛИЗА ОТ СПОРАЗУМЕНИЕТО СИ ЗА ИРАНСКАТА ЯДРЕНА ПРОГРАМА,ТО АНКАРА НЕ САМО,ЧЕ НЯМА ДА СПАЗВА НИКАКВИ САНКЦИИ СПРЯМО ИРАН,НО ,ЧЕ ТУРЦИЯ Е ГОТОВА ДА УВЕЛИЧИ СЪТРУДНИЧЕСТВОТО И ТЪРГОВСКИТЕ СИ ОТНОШЕНИЯ С ТЕХЕРАН,АКО ЩЕ ТОВА ДА ДОВЕДЕ ДО САНКЦИИ НА САЩ СРЕЩУ ТУРЦИЯ.
8
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е провокация за да се замаже демонстрацията с анимационни филмчета на новите руски оръжия.
7
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами никой не харесва *** Тръм не е изключение
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРЕДАТЕЛ! НА БЪРЗА РЪКА ЗАБРАВИ КОЙ ГО ОСВОБОДИ ОТ МОНАРХО-ФАШИСТКО РОБСТВО И СЕ ПРОДАДЕ НА АМЕРИКАНЦИТЕ ЗА ЖЪЛТИ ЦЕНТОВЕ!
5
5
 
32
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
День победой!
4
4
 
29
 
! Отговори
БФТ преди 5 години
Патока Доналд ще запали накрая света...Всички са му криви, а *** да не се окаже накрая, че е нещо сходно на онзи лаф за кривите ракети и космоса...
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно са яли чевермета по русия с Тръмп , а сега трябва ли да се карат заради Иран?
2
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На никой нему пука за русия то толкоз е и русия де Путлерлед е по точно
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да му бяха платили и разходите.Само левски шампион!