Бойкот на Световното по футбол в Русия? Напротив!

Германски евродепутат: Подобни призиви са вредни!
10 май 2018 12:30, Красимир Ангелов
52
Бойкот на Световното по футбол в Русия? Напротив!
Снимка: Reuters

Призивите за бойкот на световното първенство по футбол в Русия са не само безсмислени, но и вредни. Това мнение изразява германският евродепутат Кнут Флекенщайн пред DW.

От края на Студената война насам отношенията между Русия и ЕС никога не са били толкова обтегнати, колкото днес. Не спираме да отправяме критики към Москва, задето не се придържа към задължения и правила, които сама е одобрила - например като член на Съвета на Европа, като страна, която е част от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, като държава, подписала през 1994 Будапещенския меморандум, с който Русия, САЩ и Великобритания се задължават да уважават суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Към това трябва да прибавим руската подкрепа за Башар Асад, хакерските атаки и дезинформационните кампании, които имат за цел да дискредитират западните ценности и да всяват страх и несигурност.

Вреди дори самото говорене за бойкот

Колкото и критично да е отношението ни към руското правителство, колкото и комерсиално събитие да е Световното първенство по футбол, лично аз смятам, че е вредно дори самото говорене за бойкот. Защото спортът не може да бъде използван като политическа бухалка, категоричен бе Флекенщайн.

Реалностите днес са такива, че на отговорните лица все по-трудно им се удава да водят конструктивен диалог. Затова нека сега не поставяме под въпрос и срещите на стотици хиляди спортисти и любители на футбола. Нещо повече дори: редом със състезателите и техните фенове, представителите на политиката също би трябвало да използват възможностите за диалог по време на гостуването им в Русия. Зимните олимпийски игри в Южна Корея показаха как подобни събития могат да бъдат използвани и за политически цели.

Само когато говорим един с другиго, а не един за другиго, можем да допринесем за подобряване на ситуацията. Затова не разбирам защо някои западни политици продължават да вярват, че с бойкоти и налагане на още и още санкции могат да предизвикат положителен обрат в руската политика. В трудни времена като днешните е крайно необходимо да се търси диалог с руското правителство - само така може да се постигне истинска промяна. Но както знаем, това изисква много повече усилия, отколкото съставянето на поредната критична резолюция", смята евродепутатът.

И бойкотът от 1980 беше "безсмислен и вреден"

Да си припомним и това: през 1980 година правителството на Хелмут Шмит бойкотира Олимпийските игри в Москва. По-късно обаче някогашният германски канцлер нарече това решение "безсмислено и вредно“.

Казано накратко: един евентуален бойкот на футболното първенство би осуетил срещите на огромен брой приятели на спорта. Но определено не би довел до някаква положителна промяна. Тъкмо обратното дори. Може би точно поради това над 90% от депутатите в Европейския парламент не пожелаха да се присъединят към призива за бойкот, отправен от малка група колеги.

Пожелавам на всички участници и гости на Световното първенство в Русия интересни мачове, вълнуващи срещи и приятелска атмосфера, завършва Кнут Флекенщайн.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
хахахааааа преди 5 години
До Анонимен 49 "остава една азиатска клоака"..........а ти си голямата дупка
49
1
 
5
 
! Отговори
радев преди 5 години
До Анонимен а ние джендърска територия
48
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със или без спорт Русия си остава една азиатска клоака.
47
3
 
7
 
! Отговори
msc преди 5 години
До АнонименКого да сме викали през 44 бе?Тогава е ГОЛЯМАТО война и трети украински фронт минава от тук просто защото сме на техния път.Знаеш ли колко се е интересувал Сталин дали сме ги викали?Почне ли голямата патаклама го отнасят по правило малките.А.... или пък Великобритания колко се е интересувала от ИНТЕРЕСИТЕ на България...За САЩ да не говорим....Най голямата вина е в народа който с изключение на Стамболийски например редовно е избирал престъпници.И после -защо стана така?
46
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само защото Путин не целува зад.ници е дивак? Ей, коментиращия, избърши си устата, че е омазана с кафяво. Нямам търпение да дойде световното в Русия, ще гледам с голям кеф - и заради спорта, и заради добрата организация, и заради факта, че политическите бълвочи ще останат на заден план.
45
0
 
12
 
! Отговори
Шскс преди 5 години
Спортът се излолзва като политическа бухалка от както е създаден.Справка древните ол.игри до последната зимна олимпиада с политическите допинг скандали.
44
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен 43От кога Америка е държава?Знаех, че е континент, даже два Северна и Южна. Ако си имал в предвид САЩ, ок.
43
0
 
13
 
! Отговори
vlady преди 5 години
България също е бойкотирала европейските първенства между 1972 и 1992г. както и световните преди 1962г.
42
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаете ли коя страна е на пьрво място по купени билети на световното по футбол в Русия ??? Правилно не знаете и аз не знаех но вече знам ще кажа и на вас АМЕРИКА !
41
6
 
19
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Янки дудълите в чувалче и зад океана и всичко ще си дойде на местото :)!
40
2
 
21
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
За бойкот са само тези, които не се интересуват от футбол. Те и без бойкот пак няма да гледат...
39
12
 
15
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Тинев,Можеш да изброиш още 50 точки, по които САЩ са виновни, но има други 50 точки, по които виновни са руснаците. Агресивното и диктаторско поведение е типично за всяка световна сила - винаги е било така, така и ще бъде.Ние, от друга страна, трябва да се радваме, когато едната и другата страна са в здрав баланс. Т.е. и да мразите американците, радвайте се, че са силни. Същото важи и за руснаците. Защото наруши ли се този баланс, става страшно. Историята казва достатъчно по този въпрос.
38
11
 
74
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
Само няколко въпроса по отношение на убийствата и борбата за мир:1. Кой изби коренното население / индианците / в Америка?-Русия ли?2. Кой се гаври и изби милиони *** в южните щати на Америка?-Русия ли?3.Кой подпали цял Виетнам с ***?-Русия ли?4.Коя ЕДИНСТВЕНА страна използва атомната бомба?-Русия ли?5.Коя страна излъга за химическите оръжия на Саддам Хюсеин?-Русия ли?6. Коя страна се отказа ВЧЕРА от договора за ядрената програма на Иран?-Русия ли?Само няколко въпроса.789
37
54
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 33Кой хвърляше бомби над Варна ? Кой влезе 44та през Дунав , без да сме го викали ?:))
36
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хихихииии.Офшорните счетоводители от Панама биха шута на техните американски създатели.Сега панамените шапки ще ритат на световното,а каубойските ще кибичат пред телевизорите.
35
47
 
9
 
! Отговори
33 преди 5 години
До чарлиПроучи причината за бомбите в Сърбия и благодари че си жив защото за миг изпревариха руските убийци.
34
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук лицемерите твърдят, че спортът не може да бъде използван като политическа бухалка. През последните няколко години западните бандити непрекъснато го използват като политическа бухалка срещу Русия.
33
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО 31.Знаеш ли откъде ми минава,че пъпчив пубер като тебе няма да гледа световното.Аз и милиарди хора по света пък ще го гледаме.Яд ли те е.И прочети пак баснята за лицицата и киселото грозде.
32
6
 
43
 
! Отговори
чарли преди 5 години
До Анонимен:Кой хвърляше бомби над Сърбия ?
31
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Юрото казва, че не спира да отправя критики към Москва, задето не се придържа към задълженията и правилата на Съвета на Европа. Юрото пак лъже. Юрото лиши Русия от право на глас в Съвета на Европа, а в отговор Путин лиши Юрото от многомилиарден членски внос. Юрото се разсополиви, прехапа си езика и спря да отправя критики към Москва, задето не се придържа към задълженията и правилата на Съвета на Европа.