Скрипал изчезнаха! Няма доказателства живи ли са

Русия: Снимки няма, достъп няма, нищо за тях няма!
Обновена: 11 май 2018 11:01 | 11 май 2018 11:00, Елка Василева
95
Скрипал изчезнаха! Няма доказателства живи ли са
Снимка: архив, Reuters

Руски представители и до момента не са допускани до бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Британските власти крият отровените баща и дъщеря. Най-вероятно руските консули изобщо няма да получат достъп до тях. До този извод е стигнал посланикът на Русия в Лондон Александър Яковенко след среща с Филип Бартън, генерален директор в британското външно министерство по консулските въпроси и въпросите, свързани със сигурността.

„Ще ви кажа честно – останах неудовлетворен от този разговор по простата причина, че от него стана ясно, че няма да получим достъп до двамата Скрипал, такъв просто няма да ни бъде даден. Британците се позовават на това, че разследването се води от полицията, всички сигнали, че двамата Скрипал не искат да се срещат с нас, вече ни били предадени. Но както е известно, тези сигнали не се съдържаха в техни физически изявления, ние така и не сме ги видели – живи ли са, не са ли живи, какво се случва с тях, дали са в добро здраве“, цитира Яковенко РИА Новости.

Още по темата

Той подчерта, че руската страна физически няма възможност да се увери в какво състояние са Сергей и Юлия Скрипал, дали те действат по своя воля.

По думите на Яковенко разговорът му с Бартън му е създал „тежко впечатление“. „Ние ще продължим да действаме в рамките на международното право, ще продължим да се занимаваме с тези въпроси, но ситуацията е много сложна – заключи посланикът. - Мисля, че расте натискът върху британската страна дори от страна на техните най-близки съюзници“.

Руският посланик разказа пред журналистите, че многобройните му въпроси за състоянието на двамата Скрипал са останали без отговор.

„Снимки няма. Достъп няма. Нищо няма. Ние дори не знаем къде се намират те... За съжаление, не получих нова информация за делото и състояние и здравето на Сергей и Юлия Скрипал. Макар че зададох десетки въпроси. Твърдо неприемане и неготовност да се разговаря по тази тема“, каза Яковенко, цитиран от Утро.ру.

Според него с действията си британската страна поставя под съмнение репутацията на цялата страна.

На 4 март в английския град Солсбъри бяха отровени осъденият в Русия за шпионаж в полза на Великобритания бивш полковник от руското Главно разузнавателно управление Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия. Избухна голям международен скандал. Лондон твърди, че руската държава е причастна към отравянето на двамата с веществото  А234, известно като „Новичок“. Москва категорично отрича.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
7
 
98
 
! Отговори
MI6 преди 5 години
Важното е, че британците нямат Новичок, не бяха чували за него, но имат противоотрова!