Путин откри Кримския мост, сам подкара КАМАЗ

Строителство на 19-километровото трасе започна през 2016 г.
15 май 2018 17:15, Елка Василева
300

Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин даде старт на автомобилното движение по новооткрития днес Керченски мост, като подкара голям камион КАМАЗ от нулевия километър по посока Керч, предаде ТАСС.

Държавният глава седна зад волана на камиона, като настани до себе си генералния директор на компанията "СГМ-Мост" Александър Островски.

КАМАЗ-ът оглави колона от 35 машини - самосвали, автокранове, цистерни и друга строителна техника, използвана при строежа на съоръжението.

Специално инсталирани видеокамери показваха движението на колоната по 19-километровото трасе на моста.

А в края на моста, от страната на Крим, започна митинг-концерт, в който пред строителите, инженерите и работниците пяха звезди на руската естрада.

Автомобилното движение за леки коли и обществен транспорт по новия мост ще бъде пуснато в двете посоки от утре.

Гигантският мост, свързващ Крим и Русия, има за цел да намали изолацията на украинския полуостров, анексиран от Москва през 2014 година, съобщи Франс прес.

Кримският мост, с дължина 19 километра, прекосява Керченския проток - морски ръкав между Азовско и Черно море, свързващ Керченския полуостров в Крим с Таманския полуостров в Южна Русия.

Колосалното строителство започна през 2016 година. Руската държава го възложи на дружеството на милиардера Аркадий Ротенберг, партньор по джудо на Путин. Според указ, публикуван в сайта на правителството, Стройгазмонтаж трябваше да предаде обекта преди декември 2018 година при инвестиции за 228,3 милиарда рубли (2,9 милиарда евро по онова време).

Но по време на посещението си през март, няколко дни преди да бъде преизбран за четвърти мандат, президентът Путин поиска мостът да бъде готов още през май, за да могат хората да го ползват през летния сезон.

Крим е популярна ваканционна дестинация за руснаците, като руските туристи са един от основните източници на постъпления за полуострова, известен с плажовете си и планините, гмуркащи се в Черно море.

Автомобилите и автобусите ще могат да се движат по моста още от утре, съобщи Кремъл. Влаковете обаче ще трябва да почакат до края на 2019 година, за да могат да прекосяват Керченския пролив.

Мостът е висок 35 метра в центъра на арката. Автомобилите ще могат да се движат по него със скорост до 120 км/ч, ако климатичните условия го позволяват, отбелязва РИА Новости.

В резултат на блокадата, въведена от Киев, както и западните санкции след анексирането на Крим от Москва, повечето храни се доставят от Русия с ферибот, а този начин за доставки зависи от климатичните условия, така че понякога се стига до недостиг на хранителни продукти.

Доставките за Крим се извършват и по въздуха, което води до силно поскъпване на потребителските стоки.

Според Съда на Европейския съюз Кримският мост е грубо нарушаване на териториалната цялост на Украйна, пише БТА.

В началото на май Холандия обяви, че започва разследване за предполагаемо участие на седем холандски компании в изграждането на моста, тъй като по силата на европейските санкции срещу Русия има забрана за участие в този строеж.

По време на посещението се през март Путин подчерта, че последният руски цар, Николай Втори, също искал да построи мост между Крим и Русия. През Втората световна война Хитлер също имал такива намерения, но бомбардировките спрели строежа. "А вие, вие успяхте. Това е страхотно!", каза Путин на работниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
3
 
4
 
! Отговори
през това време преди 5 години
До От Москва съм:))) изпълзя ли изпод *** ?
211
4
 
8
 
! Отговори
До русофоби преди 5 години
Гледох парад в София при Живков и сегашен парад. Обидно за България!. Чел за Турски поток. Обидно за българи! Гледох на руини на "Витамина". Обидно. Обидно твърде много! Ние правим големи работи, вие само лаяте!
210
1
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Да им е честит на руснаците, особено на живеещите в Крим. Сухопътна връзка 14 километра - много по евтина, ще стимулира и туризма и икономиката на полуострова. И Украйна би трябвало да е доволна - нали все още считат Крим за техен - значи Путин им е подарил и мост.
209
5
 
10
 
! Отговори
БРЕЙ преди 5 години
КОГАТО ЧОВЕКА СИ Е ПИЧ СИ Е ПИЧ ОТВСЯКЪДЕ !БРАВО НА ВОВА. ПОДКАРА И КАМАЗ.....КАК НЯМА ДА ПИК.АЯТ ОЦЕТ ЗАПАДА ???А АМЕРИКА БИЛА "ОБЕЗПОКОЕНА ". АЗ ПЪК СЪМ ОБЕЗПОКОЕН ОТ БЕЗКРАЙНИТЕ ИМ ПРАВЕЖИ И РАЗПАЛВАНЕ НА ВОЙНИ ДЕ ЩО МОЖЕ....
208
4
 
4
 
! Отговори
От Москва съм преди 5 години
До през това време глупости говориш. Аз живея в Москва, а от къде ти си, лижълива цирвуля?
207
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 232Защото Холандия е най-напреднала с ЕКО технологиите - Холандия газифицира всички тецове на МАЗУТ в България ако сте забравили
206
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очакваме поредният катастрофален туристически сезон за КримНаш. След анексията на Крим, туристите са 6 пъти по малко сравнено с времето когато Крим не беше анексиран.
205
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставете Русия и Путин да се оправят те си имат история обичаи ит който вие не разбирайте ви си гледайте там Азис чака рака думба лумба
204
15
 
9
 
! Отговори
през това време преди 5 години
Москва е затънала в *** до степен на екологична катастрофа.
203
1
 
26
 
! Отговори
до219 преди 5 години
абе чук, само във вашите антируски мозъци бълбука таз небивалица че Русия ще тръгне да окупира ЕС ,че ще марширува в Берлин или къде ли не. Това вашето има диагноза , параноидна шизофрения.....хапчета ви трябват...
202
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крим е извоюван с много руска кръв още преди да е имало Украйна :)
201
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин откри моста Путин смени китайския мерцедес Путин показа нови орьжия като направи ПРО фактически ненужно и го обезцени Путин направи арктически атомен флот Путин разработва курилските острови и тн и тн Путин методично набива канчета на шорошите-шороши как е пикаете ли бензин ?
200
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Станах и си пия кафето и гледам много разбирачи на мостове и ракети има в Бьлгария идете дайте малко акьл на руснаците . Абе хора за вас няма ли села мотики или и без тях останхте та се занимавате с глупости ?
199
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На шорошите газ не им трябва те го пикаят за останалите нормално мислещи има северен поток-2 и турски поток
198
11
 
6
 
! Отговори
До русофили преди 5 години
Добре де , да кажем , че Русия атакува ЕС и го окупира , а после.Тя няма достатъчно войници за цяла Европа.И какво ще прави големия Путин , ще марширува в Берлин за кеф на гладуващите руснаци.Какво реално печели Русия от воената си мощ.Германия няма силна армия , но е пет пъти по богата от Русия.Дори всеки един на четиредест германци е милионер.А в Русия има 40 милярдери и много бедни.Но имали военна мощ , евала.
197
19
 
9
 
! Отговори
Трак преди 5 години
Народа му гладува , но моста ще ги храни с мечти за силна Русия.Няма по голямо проклятие за руснаците от Путин.Дори Италия , която е пред фалит е по богата от цяла Русия.Трябва да мразиш много руснаците , че при половината ценни изкопаеми на планетата , над половината от народа ти да гладува.Евала Путин , скоро и Сталин ще догониш.
196
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Голата истинаТолкова тъпни на толкова малко място! Никакъв мост не е имало по времето на Сталин. Всеки мислещ човек ще се запита кога е отвоюван Крим от немците и кога е Ялтенската конференция. Чърчил и Труман са долетели със самолети.Мостът през Йоресун е 11 км и е само автомобилен. Кримският мост е 19 км, днес откриха шосейния, догодина - железопътния. Умньо, и японците могат до се похвалят сдълги мостове. Прочети! Колкото до парите, говориш измислици и не се усещаш колко е глупаво.
195
3
 
14
 
! Отговори
До Подгърбич Наевян преди 5 години
Нещо си се пообъркал с радиуса на съвременните ракети. Даже Иран, който го мислите за нищо, има ракети с които достига натовска Европа. Откъм морето е защитен със страховити ракети "Повърхност-вода".Освен това преди две години приземиха меко най-съвременния американски дрон, реактивен, стелт "Сентинел", та янките го удариха на много рев и сополи да им го върнат.Върнаха го, преди това го разчарковаха и показаха на руснаците и китайците.Русия показа какво прави с томахавките в Сирия и с "Доналд К
194
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До крим не е рускиНе, с КАМАЗ-ите ще карат Хкрементите от полуострова да запушват усти като твоите.
193
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по моста ще се движат руските танкове към киев и варшава .берлин париж .,лондон гейропа да сваля ***