Защо и как Тръмп помогна на Путин?

Американското решение за Иран засилва позициите на Русия
17 май 2018 10:15, Бойчо Попов
56
Защо и как Тръмп помогна на Путин?
снимка: Ройтерс

Решението на Доналд Тръмп да се оттегли от иранското ядрено споразумение носи неочаквана радост за Кремъл. Действията на американския президент към Иран означават, че Владимир Путин може да компенсира изгубеното вследствие на санкциите срещу собствената му страна чрез растящите цени на петрола – истинския гръбнак на руската икономика и властта на руския президент, коментира Дейвид Анделман от Ройтерс.

Факт е, че Путин (все още) не се е отървал от санкциите, наложени от Конгреса върху Русия и неохотно прилагани от Тръмп. Но руският президент вероятно ще се възползва от факта, че американският му колега причини именно хаоса в САЩ и разделенията в алианса на Запада, които Путин искаше.

Но нека обобщим, пише авторът. Тръмп оттегли САЩ от Транстихоокеанското споразумение, давайки властта в региона на Китай. Той остави Щатите единствената страна извън Парижкото споразумение за климата и ги оттегли от иранската ядрена сделка. Освен това заплаши най-близките съюзници на Вашингтон с тежки мита. А да не забравяме и хаоса в резултат на разследването за руска намеса в изборите в САЩ.

Но истинското, най-осезаемо и най-непосредствено влияние се вижда в цифрите – и най-вече в неочакваната печалба за Русия, която все повече компенсира санкциите срещу нея. Гръбнакът на националната икономика е петролът, а основата, върху която лежи властта на Путин, е неговата цена. Преди година цената на сорта Брент варираше между 46 и 51 долара за барел. До вторник той вече бе стигнал 78 долара – ръст от около 60%, който се случи в момента, когато САЩ затегнаха санкциите си срещу руската икономика.Hidden Field

Около 10 долара от ценовото увеличение на петрола се случи през последните две месеца, когато петролните пазари започнаха да отразяват премията, която вероятно ще се натрупа след оттеглянето на САЩ от иранското ядрено споразумение и санкциите впоследствие. На фона на производството на Русия, което достига почти 11 млн. барела на ден, това означава допълнителни приходи от 110 млн. долара дневно или 40 млрд. долара годишно.

Няма съмнение, че санкциите доведоха до някои допълнителни разходи за руската икономика и със сигурност – за неколцина олигарси. Април не бе добър месец за руските акции, след като основният индекс се срина с 11,4% за един ден, а 50-те най-богати олигарси в страната изгубиха общо 12 млрд. долара, сочат данни на Forbes. Това, разбира се, е само на хартия. Мнозина инвеститори в руски акции обаче бяха щедро възнаградени за търпението си през последния месец, след като индексът RTS се вдигна от 1085 пункта на 16 април до 1194 пункта на 11 май – увеличение от над 10%.

Какво е влиянието на американските санкции върху руската икономика вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
6
 
10
 
! Отговори
ХАХАХА преди 5 години
До 27ГЛЕДАЛ СИ МНОГО ХОЛИВУДСКИ ПРОСТОТИИ----НА ЛУНАТА-----АБЕ ТИ ИМАШ ЛИ НЕЩО В ГЛАВИЦАТА СИ--НИКОГА НЕ СА БИЛИ ТАМ---ХАХАХАХАХ
30
14
 
5
 
! Отговори
до боби преди 5 години
Ти си руски роб.Русофилски *** който ще си даде и зодника на руснаците ако му кажат да се наведе.
29
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАЩОТО И ДВАМАТА СА ***.
28
1
 
9
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До факт 28Цената на петрола беше свалена от САрабия 2014 по споразумение със САЩ и сега след няколко годишна война в Йемен САрабия се нуждае от пари - ВДИГНА ЦЕНАТА ЧРЕЗ ОПЕК - както за военните така и за да тушира протестите в СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА
27
3
 
14
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До 27 28Първи образци от лунна почва на земята достави Луна 14 Двата Лунохода месеци се разхождаха и правеха експерименти - единственото нещо което СССР не успя е да прати станция/луноход на обратната страна на Луната - роботите свършиха работата на Космонавтите а и СССР загуби гонката и да влага безумни средства след това няма смисълОтносно сега РФ е единствената която може РЕАЛНО да поддържа станция на орбита. Китай се опитва както и САЩ но за сега без успехМКС се ремонтира само от РФ
26
15
 
5
 
! Отговори
факт преди 5 години
Русофилите се радват от вдигането на цената на петрола което е добре за Русия и лошо за България.Това обобщава всичко.Русофила е руски еничер готов да затрива българи и България в името на своя вожд.Роби.
25
6
 
4
 
! Отговори
до 11 преди 5 години
С кое върви напред, с космонавтиката ли. Нито на Луната кацнаха, нито на астероид.
24
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Факт 11Донякъде добре си го написал, но израза за Русия....."тя нито е много развита,нито има големи перспективи и потенциал,но има нещо друго-смелостта да предизвика САЩ и да удържи фронта"..........доста ме учудва!!! Ти явно от историята нищо не си чел.....ти на хилядолетен народ, който е победил десетки, ако не стотици нашественици, пръв е изпратил спътник и човек в космоса, ими стотици такива като Циолковски, Лобачевски, Менделеев, Курчатов, Капица....НЯМА еуропейска наука без руската!!!
23
5
 
16
 
! Отговори
Николаев преди 5 години
На въпроса от заглавието защо итн. Защото ПУТИН командва парада и в европа и на всички континенти скоро ще обърне внимание и на българия е ще ви понабие *** манерки но и вие много се отпуснахте бетер украинците станахте .
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОЧНО ПАТОКА ДОНЧО ЩЕ ТАКОВА МАЙКАТА НА ЕВРОСЪЮЗА.
21
2
 
11
 
! Отговори
Очаквано преди 5 години
Може би смятате Дейвид Анделман от Ройтерс за топ-анализатор, но на мен ми прилича на човек, който току-що се е събудил от дълбок тригодишен сън. Нарича печалбата на Русия от ръста на цената на петрола "най-неочаквана" и плямпа като лaик, който не е забелязал колосалната работа, извършена от Путин и от неговият енергиен министър Новак по ограничаването на световния добив на петрол и стриктното спазване на това ограничаване в рамките на ОПЕК+
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Мда 19Ти пък, ти пък........че ти сега ли разбра, че 80% (!!!!!!!!!!!!) от т.н. "икономика" на конярското стадо е от "услуги"...... финансови (мошеннически!), адвокатски, патентни....и т.н и т.н!!!!! ТЕ ВЕЧЕ НИЩО НЕ ПРОИЗВЕЖДАТ! Всичко изнесоха навън (за пуста печалба!) и сега само копат за шистов газ и нефт (хи-хи-хи...а се смеят на Русия!!!) и си тровят околната среда. Скоро и пшеницата и царевицата им ще мирише на нефт! Освен че е ГМО де.....Така че, спукана им е работата!!!
19
3
 
23
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Забележете,че в статиите на американски журналисти постоянно се говори за борси,цени на акции,рейтинги и прочее,а за реалната икономика-почти нищо!Не е случайно-в САЩ(и UK) пари се правят най-вече с финансови машинации,основаващи се на доминацията на долара(узаконен със сила грабеж),а в останалите страни с реално производство изкарват прехраната си!Естествено,на всички вече им е писнало,но страхът от Америка е все още твърде голям и процесът на еманципиране от нея ще отнеме години.
18
8
 
6
 
! Отговори
Kr преди 5 години
До ХмВашите приятели и господа - германци и поляци.Русия е вашият враг.Това е вашият личен избор.
17
1
 
11
 
! Отговори
Хм преди 5 години
До Jo HammПълно обвързване със САЩ в момента е като купуване на билет за Титаник-всичко е голямо и хубаво,ама обречено....Естествено,няма нужда да им противоречим-то е твърде опасно,че и гибелно.Просто трябва да си подсигурим място в спасителната лодка.Нека си гледаме Евросъюза-добър-лош,горе-долу върши работа,ако си пазим интереса.Колкото до Русия-приятели,но с подходяща дистанция.
16
4
 
12
 
! Отговори
Kr преди 5 години
Браво Путин!Браво Тръмп!срам за Меркел!
15
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди време написах, че Путин трябва не само да се слуша какво казва, но и да се прави анализ на казаното. Няма случайни фрази при него.
14
0
 
7
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 8Както знаеш а ако не знаеш вземи научи РФ има странен според нашите виждания 3 годишен бюджет - 2018-2020 бюджета е заложена цена на нефта 40$ Сега РФ запълва с излишните пари разни фондове - включително фонд за "дребни разходи" на правителството за които няма да се иска разрешение от думата в размер 5 милиарда $Запълват се и еквивалентни фондове на ликвидирания/изхарчен в края на миналата година фонд за развитие
13
6
 
16
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До ФактНа практика в момента Русия повтаря ролята си от Втората световна война-тогава спира Хитлер да завладее света,а сега-американския банкерски ционизъм.Приликите са огромни,а и резултатът ще е същия.Само че накрая Русия няма да получи статуса на СССР,а ще остане в сянката на Китай,който ще спечели най-много от цялата дандания.
12
25
 
5
 
! Отговори
Jo Hamm преди 5 години
До пакVinagi s USA i nikoga s Russland