Защо и как Тръмп помогна на Путин?

Американското решение за Иран засилва позициите на Русия
17 май 2018 10:15, Бойчо Попов
56
Защо и как Тръмп помогна на Путин?
снимка: Ройтерс

Решението на Доналд Тръмп да се оттегли от иранското ядрено споразумение носи неочаквана радост за Кремъл. Действията на американския президент към Иран означават, че Владимир Путин може да компенсира изгубеното вследствие на санкциите срещу собствената му страна чрез растящите цени на петрола – истинския гръбнак на руската икономика и властта на руския президент, коментира Дейвид Анделман от Ройтерс.

Факт е, че Путин (все още) не се е отървал от санкциите, наложени от Конгреса върху Русия и неохотно прилагани от Тръмп. Но руският президент вероятно ще се възползва от факта, че американският му колега причини именно хаоса в САЩ и разделенията в алианса на Запада, които Путин искаше.

Но нека обобщим, пише авторът. Тръмп оттегли САЩ от Транстихоокеанското споразумение, давайки властта в региона на Китай. Той остави Щатите единствената страна извън Парижкото споразумение за климата и ги оттегли от иранската ядрена сделка. Освен това заплаши най-близките съюзници на Вашингтон с тежки мита. А да не забравяме и хаоса в резултат на разследването за руска намеса в изборите в САЩ.

Но истинското, най-осезаемо и най-непосредствено влияние се вижда в цифрите – и най-вече в неочакваната печалба за Русия, която все повече компенсира санкциите срещу нея. Гръбнакът на националната икономика е петролът, а основата, върху която лежи властта на Путин, е неговата цена. Преди година цената на сорта Брент варираше между 46 и 51 долара за барел. До вторник той вече бе стигнал 78 долара – ръст от около 60%, който се случи в момента, когато САЩ затегнаха санкциите си срещу руската икономика.Hidden Field

Около 10 долара от ценовото увеличение на петрола се случи през последните две месеца, когато петролните пазари започнаха да отразяват премията, която вероятно ще се натрупа след оттеглянето на САЩ от иранското ядрено споразумение и санкциите впоследствие. На фона на производството на Русия, което достига почти 11 млн. барела на ден, това означава допълнителни приходи от 110 млн. долара дневно или 40 млрд. долара годишно.

Няма съмнение, че санкциите доведоха до някои допълнителни разходи за руската икономика и със сигурност – за неколцина олигарси. Април не бе добър месец за руските акции, след като основният индекс се срина с 11,4% за един ден, а 50-те най-богати олигарси в страната изгубиха общо 12 млрд. долара, сочат данни на Forbes. Това, разбира се, е само на хартия. Мнозина инвеститори в руски акции обаче бяха щедро възнаградени за търпението си през последния месец, след като индексът RTS се вдигна от 1085 пункта на 16 април до 1194 пункта на 11 май – увеличение от над 10%.

Какво е влиянието на американските санкции върху руската икономика вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
32
 
! Отговори
Факт преди 5 години
САЩ бавно,но сигурно вървят надолу и не Русия е причината за това,а изпреварващото развитие на света!Докато в Америка правят пари чрез финансови машинации,навсякъде другаде работят в реални икономики!Въпрос на време е на всички да им писне да хрантутят САЩ и да ги отрежат(чрез отказ от долара).Естествено,за това е нужен голям кураж!И тука идва ролята на Русия!Тя нито е много развита,нито има големи перспективи и потенциал,но има нещо друго-смелостта да предизвика САЩ и да удържи фронта!
10
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много безсмислени и фантасмагорични анализи.
9
2
 
24
 
! Отговори
Всички обичат Путин преди 5 години
Даже е в р е йте-премиера се беше гушнал на парада на победата,а преди няколко години китайския премиер.Въпреки,че си мерят танковете(китайци, руснаци и израелци)-собствено производство,то купуват ракети от Русия.Ципрас закупи,Ердоган-любов се вее на хоризонта.А ако Израел подпали ара би те,то вече и света работи за Путин-след енергоносителите,оръжието си е голямо перо в бюджета.След поделянето на Сирия(Русия,Израел, Турция), ще дойде ред на ЕС.Всъщност остана Терессса Змей,ама то е ***!
8
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Клкото и да помага рашките горките гледат цените на петрола като арабите и като потъне и се озъбват и наздраве с препарата за вана
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той Путин помага на Супермен да си занесе торбите от магазина до вкъщи и после язди тигър като ловува гризлита
6
2
 
18
 
! Отговори
тъпчо преди 5 години
Тръмп значи е истински приятел. Путин му помогнал да стане президент (според облъчващите ни от две години медийни публикации), сега Тръмп помага на Путин ... какво толкова?!
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РИЖАВИЯ КЛОН НЕ Е ПОМАГАЛ ИЗОБЩО НА ПУТИН И РУСИЯ,ПРОСТО ТРЪМПЕТА НАЛИ СИ Е ЦИОНИСТКА *** ДЕЙСТВА ПО ЗАПОВЕД НА ИЗРАЕЛ И МОГЪЩОТО В САЩ ЕВРЕЙСКО ЛОБИ И ЗАРАДИ РЕШЕНИЕТО СИ ЗА ИРАН СИ ВКАРАХА КРАВАРИТЕ ГОЛЯМ АВТОГОЛ..ВИНАГИ СЪМ ТВЪРДЯЛ,ЧЕ ЦИОНИСТКАТА ОКУПАТОРСКА НЕЗАКОННА (ДЪРЖАВА) ИЗРАЕЛ И ЦИОН ЩЕ КАТУРНАТ САЩ И ТЕ ТОВА СЕГА СТАВА ПРЕД ОЧИТЕ НИ.
4
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приходите на Русия от нефт и газ на ден са 1 000 000 000 $. За 4 дена пари за Кримският мост, по малко от ден пари за станиона в Санкт-Петербург и т.н. Така че не ги мислете рашкате.
3
8
 
28
 
! Отговори
ахаааа преди 5 години
Е щом казвате, значи е така.Сега пък Тръмп ще помага на Путин да направи Русия велика, макар че Русия си е велика!
2
7
 
34
 
! Отговори
пак преди 5 години
Пак търсят под вола теле,на Путин не му трябва помощ още повече от САЩ.
1
10
 
31
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
Ще помага я! Нали за това бе назначен от Кремъл за президент на САЩ!