Русия пусна по вода "Академик Ломоносов" – първата плаваща АЕЦ

Строител на амбициозния проект е "Росатом", централата заминава за Сибир
Обновена: 20 май 2018 07:39 | 20 май 2018 07:30,
426

Снимка: Reuters


Русия представи вчера първата плаваща атомна електроцентрала в света на церемония по акостирането й в северното пристанище Мурманск. Централата ще захранва с електроенергия отдалечените райони, но тревожи природозащитните организации, предаде Франс прес.

АЕЦ "Академик Ломоносов", построена в Санкт Петербург, акостира в пристанището на град Мурманск и беше представена пред журналисти. След като бъде заредена с ядрено гориво, централата ще се отправи към крайната си дестиация - пристанище Певек в Чукотския автономен окръг, Източен Сибир, на 350 км северно от полярния кръг.

Плаващият енергоблок е построен от руската държавна корпорация "Росатом". Той е с размери 144 на 30 метра и съдържа два реактора с мощност 35 мегавата всеки, подобни на използваните в атомните ледоразбивачи.

Тази 21 000-тонна платформа няма собствено задвижване и ще бъде изтеглена на буксир до пристанище Певек през лятото на 2019 г.

Централата ще осигури електроенергия за местното население, но най-вече за нефтените платформи в района, в който Русия иска да развива производството на петрол и газ. Тя ще замени две остарели електроцентрали - една атомна и една топлоелектрическа.

Плаващите АЕЦ ще дадат възможност да се осигури електричество и отопление в най-отдалечените райони, което ще подпомогне растежа и устойчивото развитие там, каза Виталий Трутньов от "Росатом" и подчерта, че така годишно ще бъдат спестени близо 50 000 тона въглероден диоксид.

По план платформата трябваше да бъде заредена с ядрено гориво в Санкт Петербург, а после да премине край няколко европейски страни. Това обезпокои неправителствени организации в тези страни, главно скандинавски, и беше решено зареждането с гориво да се извърши в Мурманск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


426
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До славянинНе знам каква е минималната заплата в Нигерия, но е безспорен факт че минималната заплата в малка България е 2-пъти по-голяма от тази в магучая РаССия
156
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 186 от славянинРуснаците ще спрат да пият тоалетни химии, но вие бълхарите няма да спрете да ядете храна втора употреба и да носите дрехи N-та употраба, защото на бълхари друго не се полага!------Ние българите ???Ти какъв се бе кратун ?
155
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рускини проституират в Нигерия факт
154
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние за разлика от вас си произвеждаме храната. Ял съм храна в цяла Европа и мога да кажа , че в България имаме супер храна и супер ресторанти. Вие освен пържени Пирожки друго не знам да сте известни :)))) Ако не е източна Европа да сте умрели от глад . Ракетите май нестават за ядене.
153
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нигерия страна по богата от русия ФАКТ
152
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
само едно немога да разбера, това е район богат на газ, защо просто не направят един ТЕЦ на газ ? по-евтино, по-безопасно и по-практично, въпросното градче е с население от 5 хиляди човека, какъв е смисъла да правиш на 10 хил. км ценмтрала и после да я транспортираш до там, като само с парите за транспорта можеш да изградиш малка електроцентрала на газ, ама що ли търся логика в кремълските глави, едно време караха портокали от Куба, та не стига че нямаше портокали, ами и бяха зелени)
151
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 186Нигерия няма да се даде така лесно. Тя също се развива.
150
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази т.н. централа стига точно да захрани три села...
149
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия ще надмине Нигерия, когато руснаците спрат да пият тоалетни химии съдържащи алкохол и имат достатъчно рубли, за да си купят качествена водка.
148
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До всички НЕВЕЖИ герберастки *** :Черно̀бил (на украински: Чорнобиль) е изоставен град, разположен до река Припят в Северна Украйна, Киевска област близо до границата с Беларус.
147
3
 
11
 
! Отговори
www преди 5 години
До до 164Чернобил беше съветски (на СССР). Реакцията в България беше комунистическа (на НРБ).
146
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 178Да разкажи и как на рашаа калашника е немски или ядрената бомба идва доста години след на САЩ ...т.е. информация вечв достъпна. Добивните технологии на петрол и газ също са западни. Айде Моля ти се, не се прави на много умен. Освен петрола ..Там акъл няма.
145
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха, а Фандъкова реди криви плочки около НДК, сега и по Граф Игнатиев.Кой колкото си може.
144
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е много им се събра на ***-евро-хейовете тази седмица.Много газ ще изпикаят.Първо Мостът в Крим - най-големият в Европа,сега пък и тази плаваща АЕЦ - първата в света.Нещо не им се връзва с герберастките опорки на Цветанов, че Русия била много изостнала.Ама хич не се връзва. Сменете им опорките, че вече се излагат тотално.Ще им се смеят и кокошките в Банкя
143
4
 
6
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До АхмедИ какво ще прави в Бургас с тези 70мвт.Някой въобще даде ли си сметка колко малка е тази мощност.Съмнявам се дали е рентабилно това "изделие"
142
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие можете ли да направите нещо такова?Не можете.А тия даже планират следващ модел на това.Виждате ли разликата?
141
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По принцип още 60-те години американците разработват план при който реактори от подводници и самолетоносачи ще могат да осигуряват електричество на крайбрежни ключови предприятия и пристанища в случай на война, но като цяло това е прекалено скъпо и неефективно, за екстремни случай става, но за постоянно е абсолютна глупост
140
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как къде...В политическите олигарси. Освен папардацитее на всеки нормален човек му е ясно , че социализъм и равенство няма. СА всичко е държавно и се разпределя в народа с големи заплата, без данъци и др. В рушяя има десетки милиардери от държавните ресурси.
139
3
 
4
 
! Отговори
Ahmed преди 5 години
Незнам защо но винаги съм мислил че един ден Русия ще превземе българското черноморие а другата част ще я вземе запада Факти: 1- Всичко се руши умишлено в България със помощта на запада и Русия2- българското население се стопява3- по черноморието е пълно със руски граждани които живеят у нас.4- ... 5......А този плаващ АЕЦ нищо чудно да дойде до Бургас някой ден
138
5
 
11
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 173Защото така им отърва.Веднъж им писах че в Саудитска арабия която живее само от петрол всички са богати а в Русия с нейните неаграничени ресурси стандарта е по нисък от африкански държави.Събрах 20 минуса.Въпроса си остава.Къде отиват парите от износа на суровини