Русия пусна по вода "Академик Ломоносов" – първата плаваща АЕЦ

Строител на амбициозния проект е "Росатом", централата заминава за Сибир
Обновена: 20 май 2018 07:39 | 20 май 2018 07:30,
426

Снимка: Reuters


Русия представи вчера първата плаваща атомна електроцентрала в света на церемония по акостирането й в северното пристанище Мурманск. Централата ще захранва с електроенергия отдалечените райони, но тревожи природозащитните организации, предаде Франс прес.

АЕЦ "Академик Ломоносов", построена в Санкт Петербург, акостира в пристанището на град Мурманск и беше представена пред журналисти. След като бъде заредена с ядрено гориво, централата ще се отправи към крайната си дестиация - пристанище Певек в Чукотския автономен окръг, Източен Сибир, на 350 км северно от полярния кръг.

Плаващият енергоблок е построен от руската държавна корпорация "Росатом". Той е с размери 144 на 30 метра и съдържа два реактора с мощност 35 мегавата всеки, подобни на използваните в атомните ледоразбивачи.

Тази 21 000-тонна платформа няма собствено задвижване и ще бъде изтеглена на буксир до пристанище Певек през лятото на 2019 г.

Централата ще осигури електроенергия за местното население, но най-вече за нефтените платформи в района, в който Русия иска да развива производството на петрол и газ. Тя ще замени две остарели електроцентрали - една атомна и една топлоелектрическа.

Плаващите АЕЦ ще дадат възможност да се осигури електричество и отопление в най-отдалечените райони, което ще подпомогне растежа и устойчивото развитие там, каза Виталий Трутньов от "Росатом" и подчерта, че така годишно ще бъдат спестени близо 50 000 тона въглероден диоксид.

По план платформата трябваше да бъде заредена с ядрено гориво в Санкт Петербург, а после да премине край няколко европейски страни. Това обезпокои неправителствени организации в тези страни, главно скандинавски, и беше решено зареждането с гориво да се извърши в Мурманск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


426
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
0
 
4
 
! Отговори
serg250 преди 5 години
До АнонименКолко специалисти се оказва в България. И всички като един отлично запознат с атомната енергетика.
236
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
300, първата плаваща атомна електроцентрала в света "Академик Ломоносов" стигна до Мурманск и след зареждане ще замине за пристанище Певек в Чукотския автономен окръг, Източен Сибир, на 350 км северно от полярния кръг. Реално Певек е по-близо до остров Врангел, Беринговия пролив и Аляска, отколкото до нашето понятие за Сибир.
235
0
 
11
 
! Отговори
До Много тъпо е преди 5 години
Грешно започваш, трябваше "Много т-ъп съм", защото в сметката не вкарах 10 самолетоносача и около 60 ядрени подводници на САЩ, 50+ на Русия, 50+ на Китай, по един самолетоносач на UK и Франция и 20-25 подводници на тези две страни. Сигурно съм изпуснал някой и друг реактор, който плава и няколко на потънали подводници. Защо мислиш, че тази електростанция може да потъне по-лесно, отколкото една тип "Охайо", "Лос Анджелис" или "Астют"?
234
0
 
3
 
! Отговори
:):) преди 5 години
онзи с динените кори тук ли е или го смениха, голям ден, 80 поста направи, по 50ст. 40 кинта, бива за цял ден зяпане в нета...
233
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 293САЩ са единствената държава в света която използва атомно оръжие, в Япония и обеднен уран в Югославия!И трябва да се отбележи,че абсолютно безмислен и ненужно!САЩ, ще е и държавата която ще се опита ,да унищожи цивилизацията ,ако китайците ги притиснат икономическо и военно в това никакво съмнение!
232
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато не унищожат планетата с безумието и прословутата си некадърност, колхозните допотопи ще правят подобни "проекти".
231
9
 
4
 
! Отговори
За 290 преди 5 години
Дълъг живот и поне още два мандата!Много успешно разбива вековния враг на българите - рассияГоспод да го поживи!
230
4
 
7
 
! Отговори
Много тъпо е преди 5 години
Плаващ АЕЦАко потъне цацата ще порасне колкото краставицаМдаа...
229
7
 
22
 
! Отговори
браво преди 5 години
Др,Путин е пичага,да ми е жив и здрав,и Бог да му даде дълъг живот
228
27
 
6
 
! Отговори
ще си останат същите преди 5 години
Каквото и да направят ,ако ще летяща АЕЦ да направят , пак ще си останат същите мизерници ! В Русия АЕЦ има от десетилетия насам , но това не ги направи богати ,дори и нормален живот не могат да си осигурят въпреки АЕЦ и природните ресурси ! В сайта на YouTube - Жизнь в России .
227
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде сега погледнете колко govна изssрахте! И за какво? Хората направили нещо полезно. Много смешно! Ами преди колко години направиха атомния ледоразбивач "Ленин"? Седнали да ме просвещават с какви двигатели са самолетоносачите, подводниците! Безсрамие! За успокоение на русомразците - ядрените двигатели на руските подводници са по-добри от тези на американските и затова държат абсолютния световен рекорд по скорост. А свръхтихите дизелови тип "Лада" и "Амур" правят янките луди! Хаски - след 3 г
226
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СКЪРЦАЙТЕ СЪС ЗЪБИ *** ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ. СКОРО ЩЕ СЛАГАТЕ ИМПЛАНТИ.
225
0
 
19
 
! Отговори
ПАЗЕТЕ СЕ! преди 5 години
Когато някой ти каже, че е от ГЕРБ НЕ ГО ДОКОСВАЙ, ЗАЩОТО ПОВЕЧЕТО ТРЕТОПОЛОВИ ИМАТ СПИН.
224
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 281Много ли ти се иска, Хкрементче? Отговори защо? Медал ли очакваш или парици? А на мен ми се иска да те срещна и да го чуя от твоите устенца!
223
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма работа . Все едно някой да св похвали, че е сложил дизелов мотор на кораб :)) Повечето големи кораби и всички самолетоносачи са с ядрено задвижване.
222
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро може да стане и първата подводна АЕЦ
221
2
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 279: Виж си твоята п'ростотия драги, и тогава говори за другите. Много сте жалки, поне да можехте да напишете нещо смислено и със поне сносна граматика.
220
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РускияКенеф с поредната си без аналогова простотия цар пушка дето не гърми цар камбана дето не звъни а сега и Плаваща централа на шлеп дето не плава
219
2
 
11
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 274: А твоята? Р'усофобските *** нямат почивка цял ден. Хайде ние поне да направим АЕЦ "Белене". Плаваща не ни трябва. От слугуване на чужди интереси нашата може да се окаже най-дълго строената АЕЦ в света (ако изобщо се построи).
218
1
 
8
 
! Отговори
до 276 преди 5 години
казаха ти диня да ядеш, хайде бегай при Багдади нали си му фен