"Български поток" – защо Москва ще откаже офертата от София

Газета.ru: България няма да стане важен хъб в Югоизточна Европа
21 май 2018 18:45, Елка Василева
303
"Български поток" – защо Москва ще откаже офертата от София
Снимка: архив, Reuters

Непосредствено преди срещите си с руските власти президентът на България Румен Радев предложи да бъде построен пряк газопровод от Русия. Експертите не вярват във възможността за реализация на "Български поток". По-рано София провали строителството на "Южен поток", а Турция се оказа много по-сговорчив партньор, пише Газета.ru.

"България е заинтересована да стане енергиен център в Югоизточна Европа, което също така означава да стане държава, разпределяща природния газ. Що се отнася до доставките на газ от Русия, смятам, че България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море. Да наречем това "Български поток", цитира руския вестник "Комерсант"думите на Радев.

Българският президент подчерта, че "този подход се диктува от здравия смисъл и изискванията за енергийна безопасност и ефективност" както за България, така и за целия ЕС. И стремежът на България изобщо не се различава от намеренията на Германия да реализира "Северен поток – 2", смята Радев.

Още по темата

"България твърдо възнамерява да укрепи своите позиции на регионален газоразпределителен център и ЕС ни подкрепя в това. По линията на европейските предприсъединителни фондове безвъзмездно ни бяха предоставени €920 000 за предпроектни проучвания", разказа Радев.

По време на двудневното си посещение в Русия българският държавен глава ще се срещне с руския премиер Дмитрий Медведев и след това във вторник с колегата си Владимир Путин. И като че той възнамерява сериозно да ги убеди в целесъобразността на възобновяване на проекта за транзит на природен газ през територията на България, пише руското издание.

"Най-безопасният, най-надеждният и най-евтиният път е прекият. Особено когато става дума за доставки на допълнителни количества руски природен газ в България, Сърбия, Унгария, Австрия и Северна Италия", убеждава Радев. При това той настоява, че за двете страни най-логичният избор за разширяване на доставките на руските газ за Европа е пътят през българската територия.

"В наш общ интерес е да бъде получен пряк излаз на руския газ на черноморското крайбрежие на България. Убеден съм в това", казва Радев.

Като плюс за България той посочва действащата газопреносна система: "Газовите интерконектори със съседните страни ще обезпечат достъп и до страните от Централна Европа".

Експертите не вярват в перспективата за осъществяване на "Български поток", пише обаче руското издание.

"Това е популизъм чиста проба, няма да има връщане към проекта "Южен поток", е категоричен аналитикът на "Алор Брокер" Алексей Антонов.

Русия беше принудена да се откаже от проекта "Южен поток" в края на 2014 г. заради противопоставянето на Европейската комисия и действията на България, която фактически провали работата по проекта /според една от версиите това е било направено под натиск от страна на САЩ/, обяснява Газета.ru.

Но дори през 2014 г. българските власти продължаваха да говорят за крайната важност на проекта за горивно-енергийния сектор на ЕС като цяло и на България в частност и за това, че той е приоритетен.

"Всички тези изявления по никакъв начин не пречеха в продължение на над 3 години да бъде спъвана реализацията на проекта по искане на Брюксел и Вашингтон. Въпреки наличието на културни и исторически връзки България е страна член на ЕС и НАТО, с достатъчно слаба икономика, зависима от външна подкрепа. Неуспешният опит за реализация на съвместния проект "Южен поток" нагледно показа зависимостта на вътрешната политика от указанията отвън", казва Антонов.

Руският президент Владимир Путин характеризира тогава позицията на България за "Южен поток" като "беззъба", противоречаща на интересите на страната. "По повод на "Южен поток". Ние бяхме готови да го реализираме, но на нас просто не ни дадоха. Не искат, така че няма да го правим", каза Путин.

По-нататък нееднократно беше съобщавано за възможността за връщане към идеята за "Южен поток". Особено активно темата се обсъждаше в края на 2015 г. - началото на 2016 г. в периода на изостряне на руско-турските отношения.

След като обаче Анкара поднесе извинения за сваления руски военен самолет, а Москва подкрепи Ердоган при опита за държавен преврат в Турция, отношенията между двете страни отново се нормализираха. В резултат Москва направи избор в полза на алтернативния проект "Турски поток".

"Предвид на това, че от 2014 г. геополитическата ситуация се задълбочи, САЩ, премахвайки ограниченията върху износа на петрол и газ, сега активно се борят срещу реализацията на руските експортни тръбопроводи. Турция, която при администрацията на Ердоган показва несравнимо по-високо ниво на политическа самостоятелност, изглежда много по-изгоден и по-малко рисков партньор", смята Антонов.

Появата в скоро време на още един газопровод, който да доставя газ директно в България и през нея в други страни от Европа, изглежда малко вероятно, е съгласен и Богдан Зварич, вицепрезидент на Гилдията на финансовите анализатори и риск мениджърите.

"В момента се реализират няколко проекта едновременно, включително "Северен поток – 2". Отвъд океана се опитват да попречат на неговата реализация. Активизирането на още един проект може да се натъкне на по-съществена съпротива", отбелязва Зварич.

Така че България, уви, няма да стане главен европейски хъб в Югоизточна Европа. Такъв вече стана много по-сговорчивата и независима Турция, пише Газета.ru.

"Освен действащия "Син поток" вече е завършена подводната част на "Турски поток", през 2018 г. се планира да бъде пуснат ТАНАП, по който газът от Азербайджан ще тръгне към Южна Европа. А България вече изгуби двата най-важни за нея проекти - "Южен поток" и "Набуко", резюмира Антонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
2
 
14
 
! Отговори
баба Пена от преди 5 години
БалканаТо сей било но таквоз безродие кат политиците ни през последните 30 години нией било.Европа не искът българити да живеем добре. Нашите тук също не искат. Затуй сми на туй дередже
214
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...през 2018 г. се планира да бъде пуснат ТАНАП, по който газът от Азербайджан ще тръгне към Южна Европа."__________________________________Количествата на газа от Азербайджан са крайно недостатъчни, за да запълнят на 100% тръбите и да задоволят потребностите на Южна Европа. Капацитетът на ТАНАП ще се допълва и гарантира от Русия и Газпром.
213
30
 
8
 
! Отговори
до 247 преди 5 години
До ОПИТЪТ НЕ НИ НАУЧИДвата пъти когато сме претърпявали поражение сме се оказвали с Германия срещу САЩ . През ПСВ бихме руснаците но загубихме срещу американците.През втората СВ загубихме пак срещу американците .Руснаците оттърваха капитулацията благодарение на американците. НАИСТИНА ТРЯБВА ДА ПОЗНАВАМЕ ОПИТА ЗА ДА НИ НАУЧИ!
212
25
 
17
 
! Отговори
Хм преди 5 години
А по чии правила би бил тоз Български паток?По правилата на ЕС или по правилата на ситния фашист?Щото южния паток умре поради таз причина
211
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако имаше макар и един български политик патриот, той щеше да обвърже отказа от Южен поток с отказа на Германските двуличници от Северен поток. Обаче требе дупе. Така немците си подписаха договора а пишат актив с нашия провален договор. А сега да ни дадат хъб през Северен поток наглярите немски.
210
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Клекналият турски мекереец Орешарски а и другите правителства съсипали възможността за Южен поток в полза на враждебна Турция да бъдят съдени за предателство. Опс ние за политици имаме правосъдие само за удобен резултат - Иванчева единствена виновна невинна два е осъдена и арестувана а трънски гербави кметове да са винаги невинни.
209
6
 
20
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Мечтата за хъбчето,че стане нарицателна нещо като "бойкова мечта"или както е казал поета в" злачни сънища сънувана и блянове бленувана".Забравяме нереалните желания да сме енергиен център на балканите,ние бяхме такъв,но вече,но вече не.Такъв ще е Турция,но тя стана такъв център благодарение на последователната,но в замяна на това антибългарска политика на почти всички правителства през последните години,които положиха неистови усилия да провалят и да продължат да провалят всички енергийни проект
208
4
 
24
 
! Отговори
Коко преди 5 години
Жалки сме с претенциите си.До сега хулихме по всякакъв начин Русия и късно осъзнахме , че ЕС не стои твърдо зад нас , както се заблуждаваме. Закъсняхме да сме фактор....Турция изхитрува и за в бъдеще Европа ще и се наложи да се съобразява с нея. Ердоган гони не само икономически , но и политически интереси със зависимостта на Европа .
207
19
 
4
 
! Отговори
Stoedin преди 5 години
Е, да не забравихме че Турски поток ще доставя засега само за Турция и не е решение за доставки към Южна Европа. Руснаците ще се съгласят, уж трудно, пък Радев ще го изкараме герой. А иначе той прави каквото му кажат.
206
3
 
23
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
""България, която фактически провали работата по проекта /според една от версиите това е било направено под натиск от страна на САЩ/""Ами,така си беше ,нали г-жа КлинтОн направи кратко ,но незабравимо посещение,което остави трайни следи в съзнанието на присъствуващите,при спомена,за която ги кара да отскачат да тоалетната за смяна на бельото.Е,вярно,че имаше и активно участие и на "нашите"десни.Тях не ги интересува дали е изгодно или не за България,важното е да не загубят благоволението на Сорос
205
0
 
28
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До Minuva42Ще е добре да останат българи за да платят. Щото след вашите храчки по всичко родно, българите са на привършване.... Бяха ви нужни само някакви си 20 години, майцепродавници!
204
8
 
30
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Много добър анализ!(Турция в лицето на управляващите винаги е била несигурен партньор, не се знае кога ще спрат кранчето на Европа, да не забравяме, че ще плащаме и мито на страни извън ЕС - доставящи газ, най-голямата икономическа и политическа грешка беше непострояването на Белене и ЮП, когато си икономически слаб си никой, БГ винаги е страдала от плиткоумни политици, много тъжен край ще имат българите)Цял свят строи руски газопроводи, централи, цял свят.
203
4
 
15
 
! Отговори
Офф преди 5 години
Аман от ***,всеки нещо си бръщолеви(русофили,русофоби),а за анализ и коментар конкретно по темата никой нищо не пише.Всеки,който пише само за да изрази и отстои позиция и симпатия спрямо друга държава,а не конкретно към темата,за мен е "***"(родоотстъпник).Аман от разбирачи в тая държава,стига сме се вайкали по Русия,Германия,САЩ!Първо мислете за Вас и вашето семейство и вашият народ пък тогава гледайде другите народи,защото те искат да Ние да сме зле,а те да са добре!
202
9
 
23
 
! Отговори
ОПИТЪТ НЕ НИ НАУЧИ преди 5 години
Два пъти поред сме тръгвали с Германия и сме завършвали с катастрофа. Сега го правим за трети път. Как ли ще завършим сега?
201
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НИЕ ИСКАМЕ ДА ПОЛУЧАВАМЕ МНОГО ПО-КАЧЕСТВЕНИЯ ГАЗ ОТ НЕВАДА.ПРИ ТОВА ЩЕ Е МНОГО ПО-ЕВТИН ОТ РУСКИЯ И ОТ ТУРСКИЯ.
200
4
 
20
 
! Отговори
HENKEL преди 5 години
Попитали Бай ***:- Знаеш ли, как изглежда крив макарон? Той отговорил: - Да! Като тръба, която преминава през Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Унгария.Мисля че е Много важен този въпрос за България!
199
5
 
17
 
! Отговори
HENKEL преди 5 години
Ако утре изгрева е от запад, да знаете, че на Путин не са му издържали нервите!
198
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки, който познавам, като се сети за Белене, Южен поток и Бълргас - Александропулис и започва да псува. познайте кой отнася псувните... Жокер - живее някъде към Банкя и се води премиер някакъв на някаква държава с мутра за премиер.
197
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 226Дуухали сме на фрицовете и загубихме територии колкото половин България. Ти защо мислиш, че руснаците трябва да ни дават благинки след всички подлости, които им свършихме през последните десетина години? Радев, при всичкото ми уважение към него, няма да измоли нищо! Най-много да смили Путин по въпросите за лицензите на поостарялите руски оръжия, които ние правим с ганьовска хитринка.
196
0
 
15
 
! Отговори
до зоран от славянин преди 5 години
Зоране, ти си най-доброто доказателство, че македонецът си е чист бълхарин! Ама пак не ми отговаряш на въпроса как живеете с ''братята'' шиптари, хортувате ли си по братски!