"Български поток" – защо Москва ще откаже офертата от София

Газета.ru: България няма да стане важен хъб в Югоизточна Европа
21 май 2018 18:45, Елка Василева
303
"Български поток" – защо Москва ще откаже офертата от София
Снимка: архив, Reuters

Непосредствено преди срещите си с руските власти президентът на България Румен Радев предложи да бъде построен пряк газопровод от Русия. Експертите не вярват във възможността за реализация на "Български поток". По-рано София провали строителството на "Южен поток", а Турция се оказа много по-сговорчив партньор, пише Газета.ru.

"България е заинтересована да стане енергиен център в Югоизточна Европа, което също така означава да стане държава, разпределяща природния газ. Що се отнася до доставките на газ от Русия, смятам, че България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море. Да наречем това "Български поток", цитира руския вестник "Комерсант"думите на Радев.

Българският президент подчерта, че "този подход се диктува от здравия смисъл и изискванията за енергийна безопасност и ефективност" както за България, така и за целия ЕС. И стремежът на България изобщо не се различава от намеренията на Германия да реализира "Северен поток – 2", смята Радев.

Още по темата

"България твърдо възнамерява да укрепи своите позиции на регионален газоразпределителен център и ЕС ни подкрепя в това. По линията на европейските предприсъединителни фондове безвъзмездно ни бяха предоставени €920 000 за предпроектни проучвания", разказа Радев.

По време на двудневното си посещение в Русия българският държавен глава ще се срещне с руския премиер Дмитрий Медведев и след това във вторник с колегата си Владимир Путин. И като че той възнамерява сериозно да ги убеди в целесъобразността на възобновяване на проекта за транзит на природен газ през територията на България, пише руското издание.

"Най-безопасният, най-надеждният и най-евтиният път е прекият. Особено когато става дума за доставки на допълнителни количества руски природен газ в България, Сърбия, Унгария, Австрия и Северна Италия", убеждава Радев. При това той настоява, че за двете страни най-логичният избор за разширяване на доставките на руските газ за Европа е пътят през българската територия.

"В наш общ интерес е да бъде получен пряк излаз на руския газ на черноморското крайбрежие на България. Убеден съм в това", казва Радев.

Като плюс за България той посочва действащата газопреносна система: "Газовите интерконектори със съседните страни ще обезпечат достъп и до страните от Централна Европа".

Експертите не вярват в перспективата за осъществяване на "Български поток", пише обаче руското издание.

"Това е популизъм чиста проба, няма да има връщане към проекта "Южен поток", е категоричен аналитикът на "Алор Брокер" Алексей Антонов.

Русия беше принудена да се откаже от проекта "Южен поток" в края на 2014 г. заради противопоставянето на Европейската комисия и действията на България, която фактически провали работата по проекта /според една от версиите това е било направено под натиск от страна на САЩ/, обяснява Газета.ru.

Но дори през 2014 г. българските власти продължаваха да говорят за крайната важност на проекта за горивно-енергийния сектор на ЕС като цяло и на България в частност и за това, че той е приоритетен.

"Всички тези изявления по никакъв начин не пречеха в продължение на над 3 години да бъде спъвана реализацията на проекта по искане на Брюксел и Вашингтон. Въпреки наличието на културни и исторически връзки България е страна член на ЕС и НАТО, с достатъчно слаба икономика, зависима от външна подкрепа. Неуспешният опит за реализация на съвместния проект "Южен поток" нагледно показа зависимостта на вътрешната политика от указанията отвън", казва Антонов.

Руският президент Владимир Путин характеризира тогава позицията на България за "Южен поток" като "беззъба", противоречаща на интересите на страната. "По повод на "Южен поток". Ние бяхме готови да го реализираме, но на нас просто не ни дадоха. Не искат, така че няма да го правим", каза Путин.

По-нататък нееднократно беше съобщавано за възможността за връщане към идеята за "Южен поток". Особено активно темата се обсъждаше в края на 2015 г. - началото на 2016 г. в периода на изостряне на руско-турските отношения.

След като обаче Анкара поднесе извинения за сваления руски военен самолет, а Москва подкрепи Ердоган при опита за държавен преврат в Турция, отношенията между двете страни отново се нормализираха. В резултат Москва направи избор в полза на алтернативния проект "Турски поток".

"Предвид на това, че от 2014 г. геополитическата ситуация се задълбочи, САЩ, премахвайки ограниченията върху износа на петрол и газ, сега активно се борят срещу реализацията на руските експортни тръбопроводи. Турция, която при администрацията на Ердоган показва несравнимо по-високо ниво на политическа самостоятелност, изглежда много по-изгоден и по-малко рисков партньор", смята Антонов.

Появата в скоро време на още един газопровод, който да доставя газ директно в България и през нея в други страни от Европа, изглежда малко вероятно, е съгласен и Богдан Зварич, вицепрезидент на Гилдията на финансовите анализатори и риск мениджърите.

"В момента се реализират няколко проекта едновременно, включително "Северен поток – 2". Отвъд океана се опитват да попречат на неговата реализация. Активизирането на още един проект може да се натъкне на по-съществена съпротива", отбелязва Зварич.

Така че България, уви, няма да стане главен европейски хъб в Югоизточна Европа. Такъв вече стана много по-сговорчивата и независима Турция, пише Газета.ru.

"Освен действащия "Син поток" вече е завършена подводната част на "Турски поток", през 2018 г. се планира да бъде пуснат ТАНАП, по който газът от Азербайджан ще тръгне към Южна Европа. А България вече изгуби двата най-важни за нея проекти - "Южен поток" и "Набуко", резюмира Антонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
1
 
14
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
Ами като не си знаете интереса и защитавате този на други страни, ще плащате руската газ с турска и гръцка надценка ! Ай да ви е честито европци български !
174
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Утре президента на Русия - Румен Радев ще се срещне с шефа на кгб джуджака путев с червени ризи и червени вратовръзки за да говорят за червеното менструално бъдеще на двете най бедни държави в света.Успех друзя руские Радев & ***!!!
173
1
 
9
 
! Отговори
Тангра преди 5 години
От статията много боли нали? Но историята ще отсъди. Послушната мизерна държавица с послушните ни васални политици. Какво ви е виновен Радев ? Не той спря проектите. Четете анализите и сами си правете изводите. Като обичате Украйна дайте и десятъка от доходите си. Защото поне с толкова се оскъпява газта докато стигне до нас. Интереса ни е ясен. Всяко нещо, което може да доведе до по добър живот за нас, е не на всяка цена все пак.
172
11
 
4
 
! Отговори
злоради руснаци преди 5 години
Хубаво ни мразят и наказват,че не ние,а други спряха проекта,и не Боко,а оня с Орехите каза думите,че спира проекта..След като му дърпаха ушите неканените гости отвъд океана.Но Руснаците си продадоха честта за печалби от газта-колко самолета им свалиха-1 пряко и 1 непряко,колко посланици им убиха-А.Карлов,а те им лижат османските подметки за пари и от омраза към всичко българско.Досвиданья,Частушки!
171
2
 
5
 
! Отговори
до 182 от славянин преди 5 години
Пропуснах да те питам Ердоган президент на Русия ли е или на Турция, след като не само се среща с Путин, ами и го накара да му пусне преди години ''Син поток'', след това да му построи и ''Турски поток'', а съвсем наскоро и да му построи АЕЦ в Аккую, бълхарска тикво!?
170
2
 
6
 
! Отговори
до 182 от славянин преди 5 години
Не разбрах Меркел канцлер на Русия ли е или на Германия след като се срена с Путин (а и с Медведев)!? Не разбрах Моди премиер-министър на Индия ли е или на Русия след като и той днес се срещна с Путин!? Нали ви обясних, че празните ви бълхарски тикви стават само за бостански плашила!?
169
11
 
3
 
! Отговори
споко братя преди 5 години
Всички тук които пишат в подкрепа на русия не са българи ! В България една 10 или 15 процента са русофили и то предимно хора от комунистическата номенклатура и техните деца ! Тук повечето подкрепящи русия не са българи ,а *** от русия представящи се за българи за да създадат впечатление ,че българите сме русофили ! В русия има цели фабрики за *** с десетки хиляди *** владеещи много добре чужди езици !
168
3
 
1
 
! Отговори
Зоран Заев преди 5 години
Путев сака Македониа и Бугариа да не со заедно. Путев е антифриз... Путев е плод на чекор от Сталин., ама Бугариа и Македониа ке пребидат! Ке бидеме скоро една земja
167
0
 
2
 
! Отговори
до 188 от славянин преди 5 години
Върви в Добруджа и го кажи това на добруджанци, ама надали ще можеш да се върнеш вече оттам!
166
1
 
5
 
! Отговори
до 183 от славянин преди 5 години
Оня ден ''руската'' канцлерка на Германия Меркел се срещна с руският президент Путин в Сочи, днес ''руският'' премиер-министър на Индия Моди се срещна с руският президент Путин в Сочи! Вашите празни бълхарски тикви стават само за бостански плашила!
165
10
 
3
 
! Отговори
до 181 преди 5 години
До АнонименСега нямаше да имаме нужда от руски газ , а щяхме ние да произвеждаме шистов газ ,ако вие русофилските продажници не бяхте протестирали ! За вас е по-важно да купуваме руски газ отколкото сами да произвеждаме ! Вие не сте никакви българи , а сте руски подложки !
164
7
 
2
 
! Отговори
Зоран Заев преди 5 години
Ке ви *** червените гръкляни болшевишки! Смърт за Путев и руските окупатори на Мизия, Тракия и Македония!!!
163
6
 
2
 
! Отговори
Даме Груев преди 5 години
Ще ви *** червените гръкляни болшевишки! Смърт за Путев и руските окупатори на Мизия, Тракия и Македония!!!
162
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес руския президент Радев се срещна с руския премиер Мендведев!Къде остави България другарю самолетаджия?
161
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев президент Русия или на България ли е?
160
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма нужда от газ! Ще купим дърво при цi га ни! Няма нужда за пари. Ще просим от ЕС. Няма нужда за ток! Ще палим свещи от Jambo! Няма да работим! Само ще пием една ракийка!
159
5
 
3
 
! Отговори
Зоран Заев преди 5 години
Ще ви *** червените гръкляни болшевишки! Смърт за Путев и руските окупатори на Мизия, Тракия и Македония!!!
158
5
 
3
 
! Отговори
Ванче Михайлов ВМРО преди 5 години
Ще ви *** червените гръкляни болшевишки! Смърт за Путев и руските окупатори на Мизия, Тракия и Македония!!!Не сме забравили за атентата в Света Неделя!!
157
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно трябва да спрем да коментираме.Тука явно има повече руснаци отколкото българи. Останете си бедни гладни руснаци... Ваш избор
156
10
 
5
 
! Отговори
До компресия преди 5 години
Ти си поредния руснак който защитава Путев, а хич не ти пука за България защото си антибългарин и промит мозък от СССР... РУСКА ***!