Радев поиска руски газ по... "Български поток" през Черно море

Никакви санкции не са вечни, заяви президентът пред руско издание
Обновена: 21 май 2018 14:14 | 21 май 2018 10:15, Елка Василева
377
Радев поиска руски газ по... "Български поток" през Черно море
Румен Радев. Снимка: архив, БТА

България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море. Може да наречем това "Български поток", заявява президентът Румен Радев в интервю за руския в. "Комерсант".

Радев изтъква, че такъв път за доставка на гориво ще отговаря на нуждите за енергийна сигурност и ефективност не само за България, но и на целия Европейски съюз.

Президентът посочва, че такъв подход се диктува от здравия разум.

"Както за Русия, така и за България логичен избор за разширяване на доставките на руски природен газ в Европа е път през българска територия. Затова е в наш общ интерес да получим пряко руски газ на черноморското крайбрежие на България", посочва българският държавен глава.

България не може да купи допълнително от Русия изтребители МиГ, тъй като според утвърдените от българското правителство изисквания самолетите трябва да са произведени и да са на въоръжение поне в една страна членка на НАТО или ЕС, заяви също така президентът.

Това изискване е логично от гледна точка на съюзническите задължения на България, "така че нека бъдем реалисти - покупката на допълнителни изтребители МиГ е невъзможна", посочва Радев.

Още по темата

Президентът подчертава, че въпреки че България е член на НАТО, тя продължава да охранява въздушното си пространство с изтребители Миг-29 и във връзка с това е необходимо да се осигури своевременната им техническа поддръжка.

В интервюто си Радев уверява, че санкциите срещу Русия не са повод за замразяване на отношенията. Той обаче предупреди Москва да не се намесва в българската вътрешна политика.

"Моето отношение към санкциите е известно - казва Радев. - Те не са повод за замразяване на отношенията. Никакви санкции не са вечни. Санкциите нанасят щети на всички страни и са неефективен инструмент", посочва държавният глава.

Предстоящата утре в Сочи среща на Радев с руския държавен глава Владимир Путин е първата от десет години насам.

"Толкова дълга липса на диалог на най-високо равнище не отговаря на интересите на нашите народи, обединени от многовековни духовни и културни връзки", казва Радев, като обаче отбелязва, че "народната дипломация", общуването между туристи, артисти, професионалисти, журналисти, културният обмен и прочее никога не са прекъсвали.

"Липсата на политическа воля и смелост винаги са били компенсирани от историческата и човешката близост", заявява държавният глава, като посочва, че днес е важно да бъде възстановено доверието и да се пристъпи към конкретни действия.

Радев обаче припомня, че ограничителните мерки на ЕС срещу Русия имат за цел да бъде разрешена кризата в Украйна.

"Отмяната на санкциите е свързана с пълното изпълнение на Минските споразумения от всички страни. Реализацията им ще позволи да бъде възстановено доверието между ЕС и Русия", посочва президентът.

Радев припомня, че България вече предприема мерки за опростяване на визовите изисквания за руските граждани, като те вече дават резултати. Той отбелязва, че над 450 000 граждани на Русия са купили недвижими имоти в България, основно в морските курорти.

Запитан дали според него е обосновано изявлението на президента Росен Плевнелиев, че Русия финансира политически партии и се намесва във вътрешните работи на България, Радев казва, че в страна, в която към Русия исторически се отнасят със симпатия, подобни действия могат само да й навредят.

В интервюто Радев съобщава, че отново ще покани руския президент Владимир Путин да посети България през 2018 г.

Днес президентът Радев започва двудневно работно посещение в Русия. През първия ден е планирана среща с руския премиер Дмитрий Медведев, а утре са разговорите на българския държавен глава с руския му домакин Владимир Путин в Сочи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
9
 
9
 
! Отговори
Ала-Бала преди 5 години
Чудни хора има в този сайт. Казваш браво на Президента, зашото е реалист и говори точни и ясни неща - плюят те - долен русофил, ***, дърт комунист. Искаш да се пресъединим като щат към Америка и да си изравним стандарта с техния - пак недоволни. Прва е проф. Христов. Когато пресечеш границата на България от вън на вътре, веднага се вижда резултата от водената политика - мъртвило, разруха, мръсотия и простотия. Лоши хора сме !
265
3
 
9
 
! Отговори
Йосиф Сталин преди 5 години
Късно, другари, късно! Турция вече почти го построи!
264
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** умря от яд, че ББ си написа червени точки на тефтера с Евро председателството, срещнатата Турция-ЕС и ЕС-Западни балкани. Отделно с пробива в Македония. А прецедента се опита с "Грипените но нищо, пробва с Макрон и пак нищо, е полетя на "Рафал" и толкова. Киро попа му нашока канчето, пак излагация. Сега ще е тотален срам, ще му приложат стария руски номер да седи и да чака във фоайето да бъде приет от Путин ако благоволи разбира се. Очаквам тотално унижение и големи издънки.
263
10
 
11
 
! Отговори
Военните-много умни преди 5 години
Когато Господ раздавал ум и разум на Земята военните били на учение и ги пропуснал.Очевидно и Радев е бил на учение, защото говори трудно с щампи и клишета, без ясна мисъл и логически обоснована теза, употребява неправилни езикови форми като "оценям" и "преценям" и т.н.
262
6
 
13
 
! Отговори
популизъм преди 5 години
Един поток е 16 милиарда кубика годишно. България харчи под 3.Как я вижда тоя тая работа?
261
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
охохоохохохохохохохоо България задрънка празната фатмашка кратуна
260
2
 
11
 
! Отговори
хаха преди 5 години
До <><>Къде избягаха внуците те бе де_бил?В русия ли?
259
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
263 ама тя заплатата ЕС ли я определя или управленците в Бг? Същите дето са от комунист нагорв и само бивши агенти на ДС. ЕС май всеки доклад пише за вдигане на доходи, оправяне на съдебна система, здравеопазване и куп неща. Че и съди Бг , че не го прави и реално ощетява народа си. Ама на *** им дреме. И за всичко това ЕС налива пари. До тук 30 МИЛИАРДА. А българите отиват да живеят по- добре и да не се занимават с комунисти. И да не са заобградени от телета без грам мисловна дейност.
258
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГОСПОДИН ПУТИН, ИЗГОНЕТЕ ТОЗИ ***
257
4
 
3
 
! Отговори
ПО Кротко РАдев преди 5 години
От ДЕКА КЕ ГИ КРАДНЕ 10 000 000 000$ РАДЕВ за тн"Български поток" Засега получаваме много газ че и снабдяваме Турция,МАкедония,Греция ,АЛбания..през НАШАта Братска Украйна.АКо ГАзпром остойности тнТурски поток цената на газта КЕ ИЗЛЕзЕ БАЯ ВИСОКА..
256
12
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Разбирай: За да има добри отношения между България и Русия, Русия трябва да пълни гушата на шепа червени майкопродавци продукти на престъпния комунистически режим. НО... Русия не иска хахахаха
255
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
охохохохохох позитанската мафия *** охохохохохоо
254
4
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Другарю Радев за да минават отношенията с Русия през вас се налага на чакате докато Президент на Русия не Путин а шефчето на "справедлива" Русия - Миронов. А това значи НИКОГА.
253
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДОРИ ПУТИН КАЗА НЕ НА КОМУНИЗМА
252
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво, генерале, най-после нормални мисли и думи! Въпреки, че не е лесно да останеш нормален в протекторат на САЩ, управляван от банда криминални типове.
251
9
 
6
 
! Отговори
Ала-Бала преди 5 години
Аз пък искам да стамем презокенски щат на Америка. Да направят тук университети, да си сложат безплатно за нас противоракетен щит, бензина да стане на техните цени, заплатите да се изравнят. България шат на Америка!
250
9
 
13
 
! Отговори
президент на Русия преди 5 години
Все повече започвам да се обърквам. Радев президент на Русия ли е или на България?
249
0
 
13
 
! Отговори
до 261 преди 5 години
Като имаш директна тръба от находището до двора ти у вас, тогава ще го имаш на евтина цена. Ама като минава транзит през няколко държави, реално ти плащаш на всяка една от тях. А после се оплаквай, че ти е скъпо.
248
8
 
17
 
! Отговори
<><> преди 5 години
ЕС ни даде гей-парадите , имигрантите дето изнасилват наред , престъпност и специално за България ...ОБЕЗЛЮДЯВАНЕ ! Стимулиране на раждаемостта на малцинствата ...робски труд за някой лев далеч от дома ....Русия в какво се намеси и обърка България ? Освен че ни освободи от 500 години робство и ни въоръжи до зъби преди да си продадем оръжията за скрап ? Телета, мислете преди да мучите !
247
13
 
8
 
! Отговори
Минувач преди 5 години
На всички избори за последните 29 години русофилската измeт не е взимала повече от 15-17%, при това зорлем с лъжи и манипулации. Тези продажници са готови да ни заставят да купуваме руски газ на тройни цени, за да угодят на господарите си. Няма да я бъде вашата, продaжници!