Радев: Възобновен е диалогът България - Русия!

Правителството ни излезе от летаргията по отношение на Русия!
Обновена: 22 май 2018 16:02 | 21 май 2018 16:23, Елка Василева
117
Радев: Възобновен е диалогът България - Русия!
Снимка: БТА

Румен Радев призова българското правителство да използва положителния импулс от неговата визита в Русия за реализацията на проекти от взаимен интерес

„Тази среща е пробив, защото възобновява диалога между България и Русия на най-високо ниво след продължително прекъсване“. Това заяви държавният глава Румен Радев днес в Москва пред журналисти след срещата си с министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев. Срещата между двамата продължи два пъти повече от предвиденото и с нея започна работното посещение на българския президент в Русия, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

„Визитата ми вече дава резултат. В последните седмици българското правителство излезе от летаргията по отношение на Русия. Знаете, че вече има анонси за съживяването на проекта АЕЦ „Белене“, което предполага и руско участие“, посочи президентът. По думите на държавния глава проведеното наскоро посещение на българския министър на енергетиката в Русия е похвално, но и недостатъчно.

„На първо място, положителният импулс от тази визита, която правя с премиера Медведев и с президента Путин утре, трябва да бъде използван по най-добрия начин от българското правителство“, призова президентът. Румен Радев подчерта, че тези срещи отварят възможности за работа на министрите от двете държави. „Затова очаквам, и тук вече премиерът Медведев се ангажира, есента, най-вероятно септември, да се състои отлаганата от години 16-а сесия на Междуправителствената комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество. Там вече в конкретика всички проекти трябва да се разглеждат и съответно да се вземат решения по тях“, добави президентът.

Още по темата

Държавният глава посочи също така, че средата за сигурност остава сложна и ЕС осъзнава необходимостта от директни доставки на природен газ в държавите-членки на съюза. „Затова аз призовавам правителствата на двете държави да преразгледат още веднъж възможността за пряка доставка на руски газ през Черно море в България, разбира се, с Европейската комисия“, каза Румен Радев и открои като пример в това отношение проекта „Северен поток“.

В отговор на въпрос дали на срещата са били обсъдени наложените от ЕС на Русия санкции, президентът отбеляза, че темата не е била коментирана, но санкциите не са повод за замразяване на отношенията. „След два дни тук ще бъде президентът на Франция, която за миналата година успя да измести Германия като пряк инвеститор № 1 в Руската федерация. Франция има стокообмен с Русия за миналата година от 16 млрд. долара, а Германия - стокообмен около 50 млрд. евро. Нека сами да си направим извод за санкциите“, посочи Румен Радев. „Моето мнение за санкциите го знаете, но това е въпрос от компетентността на Европейския съвет, където България се представлява от министър-председателя“, каза още Румен Радев.

Пред представителите на медиите Румен Радев посочи, че има въпроси, на  които трудно би се намерило решение, но не трябва да се бяга от диалог. Като такъв президентът Радев открои лицензионния режим за производство на военна техника, въоръжение и резервни части по спогодба между НРБ и СССР. По думите му тук България има своите определени интереси и както е обяснил откровено на премиера Медведев, „българският военнопромишлен комплекс е важна част от българската икономика“.

„Има изисквания на руската страна, които са неприемливи за нас и България трябва да отстоява своите интереси“, подчерта Румен Радев. Като пример той открои претенцията България предварително да съгласува с руската страна продажба на произведена у нас военна техника и въоръжение в други държави. „Това за нас е неприемливо.  Много ясно го обясних на премиера Медведев, но това не означава, че не трябва да има диалог и намиране на решение, което е взаимноизгодно и за двете страни“, добави още президентът.

В Москва Румен Радев поднесе венец пред паметника на Светите братя Кирил и Методий и отдаде почит пред паметника на героите от Плевенската епопея в Руско-турската Освободителна война от 1877-1878  г.

По-късно през деня в Болшой театър държавният глава и неговата съпруга ще присъстват на оперната постановка „Зигфрид“ от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет.

В сградата на българското посолство в руската столица Румен Радев ще разговаря с изтъкнати български и руски културни дейци и общественици. Утре в Сочи българският държавен глава ще се срещне със своя руски колега президента Владимир Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 97"90% от моите знания за широкия свят идват от руските книги и учебници, както и от самата велика Русия с нейните университети, музеи, библиотеки и хора."----Точно там ти е проблема, приятел. Опитай се поне още 40% знания да добиеш извън руските догми и тогава ела да спориш.
104
0
 
2
 
! Отговори
до 80 годишната преди 5 години
Какво си " работила " ти по времето на българо-съветската нерушима дружба?
103
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бай генчоТе гладните рускини не са виновни - а нашите МЪЖАГИ глупави
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЗЕЛЕНИТЕ ЧОРАПИ са си зелени и ще си останат ТАКИВА И ТАМ - на крачетата му драги мой
101
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 80- ГОДИШНАДа злобеем ли ??? За изцепките на тоя *** ли бе - жалка робска душица. Не злоба, мъъъка .....
100
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На първо място, положителният импулс от тази визита, която правя с премиера Медведев и с президента Путин утре, трябва да бъде използван по най-добрия начин от българското правителство-----------------Ей, я да се кротнеш малко - много работа свърши *** такава. Пък се и хвали !!!
99
2
 
2
 
! Отговори
ИМа мегдан за работа преди 5 години
РАдев да проучи възможности с наши военно ремонтни заводи да подобрим рязко нашите БТР ,БМП И МТЛБ.Военно терористични мафиоти искат д а ни набутат НЕГОДНИ ОПАСНИ Бронетранспортери /47 тонни за милаирди живи левове ограбени от народа..
98
6
 
7
 
! Отговори
свалени гащи преди 5 години
добре че нищо не зависи от него
97
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не 50 милиарда, а 80 милиарда евро стокообмен имат с Германия.
96
12
 
17
 
! Отговори
80- ГОДИШНА преди 5 години
Злобейте , *** България най - после избра правилния човек за Президент - умно , говори и умно мълчи . Беше крайно време да се стоплят отношенията с РУСИЯ . ПРЕМИЕРА оправи ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ , да обърне поглед и на изток - ще бъде добре за бизнеса . РАБОТЕТЕ ЗАЕДНО ЗА БЪЛГАРИЯ ,НЕ ЗА ЕГОТО СИ , ГОСПОДА
95
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА - НА ЕС , НЕ -НА НАТО . РУСИЯ Е НАШ ПОКРОВИТЕЛ , ТЯ ЩЕ НИ БРАНИ ОТ ЗЛИНИ И ДУШМАНИ .
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз приемам.Публично!
93
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До по-далече от Русия"Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията"Що не ми паднеш да те изпитам по въпроси, свързани с историята, литературата, архитектурата, изобразителното изкуство, науката и каквото се сетиш на Европа! Ама публично - да те видят хората! 90% от моите знания за широкия свят идват от руските книги и учебници, както и от самата велика Русия с нейните университети, музеи, библиотеки и хора.Ринг свободен! Приемаш ли?
92
6
 
6
 
! Отговори
Росен ама не Плевнен преди 5 години
Абеба друго си е американски газ американски реактори ама едното нямат а другото не могат да направят
91
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очаквах платените цороцоиди да нададат дружен вой! Давайте, сега ви е жътвата!Защо не видях нищо за "зелените чорапи"? Или лошо съм гледал. Такъв шедьовър на евроатлантическата мисъл! Западна Европа започва плахо да се еманципира от прерийните койоти, но нашата *** не усеща накъде *** вятърът.
90
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименА нам вы не нужны и даром, без пари
89
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Дали ще попита...Кой е тоя Кхан Кубрат? Да не би да е бащата на Кхан Исперих? Айде оди се изкихай другаде! Артефактите, за които се предполага, че са принадлежали нему, са намерени на територията на Руската империя, в земите на сегашна Украйна, Полтавска област, Малая Перещепина. Я веднага да ни върнат и земите, който и да се мотае сега там, барабар със съкровището!Колко тона злато искаш да ти върнат? А мед? Урана го направиха отдавна на бомби, като бомби ли си го искаш?
88
10
 
10
 
! Отговори
С това изречение, преди 5 години
изречено в РУСИЯ "Правителството ни излезе от летаргията по отношение на Русия!",Радев поставя РАЗДЕЛИТЕЛНА линия между себе си и правителството.Защото е в Русия.КОгато е из Европа, се хвали с европредседателството и важните неща, които прави РБългария за Балканите и ЕС.Странно, но като го чета,сега, докато е в Русия, като че чета думи на някой от ЦК на БКП от 1975.
87
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ISKAL E DA NI PRODADE NA RUSIA,TYA CERVENATA ZARAZA ZNAE KAK.
86
11
 
9
 
! Отговори
пущиняк преди 5 години
До дали ще попита,Той човека отива там за да възстанови диалога, а не да задава резки въпроси!Пък и защо златото на Кхан Кубрат да трябва да е в България, след като е намерено в Русия? Пък като задавме остри въпроси, ще получим такива, като например- колко сме плащали за газ и нефт по време на "руското окупация", Колко сме платили за построяването на редица фабрики, заводи, за работещия и днес нефтохим?