България се опитва да заслужи "газова прошка" от Русия. Дали?

Руски издания: София ще трябва силно да се постарае!
Обновена: 23 май 2018 07:04 | 22 май 2018 20:03, Елка Василева
220
България се опитва да заслужи "газова прошка" от Русия. Дали?
Снимка: архив, Reuters

"България се опитва да заслужи "газова прошка" от Русия", гласи заглавие във "Взгляд". Според онлайн изданието "София ще трябва силно да се постарае, за да се забърка Русия пак в тази история".

Президентът Румен Радев, който е на посещение в Русия, каза в интервю за  "Комерсант", че България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море и че такъв проект може да бъде наречен "Български поток".

"Българите трябва политически да направят пас към Русия. Например, ако вземат, та гласуват срещу удължаването на (антируските) санкции от страна на ЕС, това би гарантирало на България газовата тръба. Те обаче няма да се осмелят. България нищо не иска да прави сама", обяснява Игор Юшков, водещ експерт от руския аналитичен център "Фонд за национална енергийна сигурност".

Още по темата

Според него София изчаква окончателно да се реши въпросът за "Северен поток-2", за да получи газопровода си с усилията на германците, посочва "Взгляд", цитиран от БТА.

"Щом стане ясно, че "Северен поток-2" е осъществен, българите ще започнат преговори с Брюксел. Със следните аргументи: германците построиха пряк газопровод, значи това не е политическо оръжие на Русия, а икономически проект. Следователно тръба може да се гради в коя да е страна в рамките на общото законодателство на ЕС, включително в България. Ако Брюксел се съгласи с тези доводи, ако одобри официално българската тръба, това ще е сигнал за Русия, че може да поднови преговорите с България", заявява експертът на "Взгляд".

Диверсификацията на маршрутите за доставка на руски газ в Европа е изгодна главно за Русия. Защото над "Турски поток" тегнат не по-малко заплахи, отколкото над украинския транзит. На Турция ще се наложи да издържа натиск от САЩ и е трудно да се предскаже какъв запас от якост ще има Ердоган, коментира за в. "Свободная преса" политологът Игор Шатров.

Според него българският президент действа "според новата конюнктура, формираща се в Европа, в стремеж да гради с Русия двустранни отношения, независими от Брюксел и Вашингтон. Затова напомня историята на руско-българската дружба. С което един вид претендира страната му да играе специална роля, ако Европа направи завой към Русия", разсъждава наблюдателят.

"Конюнктурата се мени и невъзможното става възможно. Да не забравяме обаче, че България, както сочи официален доклад на Евростат, е най-бедната страна в ЕС по данни за 2017 година. Икономическата й зависимост от евроструктурите е грандиозна. Политическата й тежест в Евросъюза - ниска. Без подкрепа от Германия и Франция такъв проект (предложеният от Румен Радев, б. р.) няма да мине", твърди Шатров. Но ако има тази подкрепа, България може да пренебрегне дори мнението на САЩ, изтъква той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари