Руски печат: България сменя курса по енергийните проблеми

Визитата на Радев в Русия сочи центробежни тенденции в ЕС!
25 май 2018 08:40, Елка Василева
87
Руски печат: България сменя курса по енергийните проблеми
Владимир Путин и Румен Радев. Снимка: Reuters

"Какво стои зад българския завой в енергетиката" и ще може ли София да поправи поразваленото сътрудничество с Москва, пише в днешния си брой в. "Независимая газета".

Според вестника московските анализатори не проявили особен ентусиазъм по повод посещението на българския президент Румен Радев в Русия тази седмица, защото са "донякъде разочаровани" от действията на българските власти, "погребали през 2009 г. руския проект "Южен поток", на който Москва възлагаше специални надежди".

Дошъл на власт през 2009 г., премиерът на България Бойко Борисов "взе да се отказва от съвместните проекти с Русия с мотива, че те застрашават българската екология, суверенитет и цивилизационен избор. При все че всъщност, посочват експерти на Московския център "Карнеги", България прояви европейска солидарност, разчитайки, че в отговор ЕС ще й помогне да си уреди газовите проблеми", пише изданието, цитирано от БТА.

Още по темата

Според "Независимая газета" Борисов обаче е променил представата си за енергийното бъдеще на България, след като няколко години е обсъждал с европейските лидери своя проект за Балкански газов хъб, събиращ "петрол от най-различни доставчици", но не е получил подкрепа за осъществяването му.

Очертава се България "да смени своя курс, що се отнася до енергийните, а и не само до енергийните проблеми", смята всекидневникът. Той напомня, че София "не подкрепи инициативата на Румъния да се формира в Черно море постоянна флотилия на НАТО и не експулсира нито един руски дипломат след опита за отравяне на Скрипал във Великобритания". Освен това България "отложи покупката на нови изтребители от някой свой съюзник в НАТО, затова пък поднови преговорите с Москва за ремонт на МиГ-овете си на стойност 40 милиона евро".

Изданието вижда тук "известно разочарование на българските политици от сътрудничеството с ЕС и НАТО". Според Московския център "Карнеги" българското общество и политическият елит са "много разочаровани от това, че честно и старателно са следвали изискванията на евроатлантическата солидарност, ограничавайки връзките с Русия, но не са получили от Запада никакво обезщетение за тъй отговорното си поведение".

"Независимая газета" дава за пример проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", след който Западът оставил България "сама със скъсани договори, международни арбитражни процеси и изплащане на обезщетение".

Но българското "разочарование най-вероятно е само част от отговора. Основното е, че постепенно се променя силовият баланс, ярък пример за което са промените в политиката на САЩ в света. Русия повече или по-малко успешно се противи срещу наложените санкции. Между Европа и САЩ се очертава съществено разцепление по повод външната търговия и двата световни икономически центъра фактически са на ръба на търговска война. С други думи, светът става многополюсен и в тези условия европейските политици започват вече повече да мислят за интересите на собствените си държави. Това едва ли ще предизвика разпадане на ЕС или на НАТО. Но както сочи визитата на Румен Радев, центробежни тенденции съществуват", добавя руският вестник.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голямо външно-политическо късогледство от българският президент и премиер. Не си струва заради пропадащата в бездната Русия да си разваляме отношенията с Полша, Литва, Латвия, Естония, Румъния, Унгария, Словакия и Украйна. А с тези ялови посещения точно това правят нашите политически неграмотници. Това са страните които посрещат на нож всякакви заобиколни пътища на руския газ към Европа включително и русофилът Орбан е срещу руските мераци. Меркел едва ли ще построи Северен поток2, Помпео не дава
44
18
 
17
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 5 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
43
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера ЕК принуди Газпром да намали цените на газта за БГ и да не иска обещетение за ЮП. Това е много по-важна подкрепа за нас от някакъв Шенген и други подобни.
42
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръбата от Азерите вече е Факт. Турция пуска ТАНАП Юни месец. Италия е един от инвеститорите. Играта свърши. Game Over.
41
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 39Ае омбре, евроатлантиците сте много схватливи бе да не сте завършили някое училище за умствено изостанали нали наричахте Сидеров луд.
40
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо няма да излезе от тези срещи. На Путин вече не му пей пителя. Нашите русофилчета ще подържат малко за ръчичките началника Путин и до там. Накрая ще стане това което е казал чичо Сам, а той каза Путин аут.
39
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи Баба Меркел, националната предателка подложила на бял геноцид собствения си народ, може да ходи в Русия, а Президента Радев, един достоен българин и мъж, не може? Русия е много голяма и много важна страна, а ресурсите стават все по-малко. Българите нещем еврогейове, прайдове, джендърство, бежанци, нещем четвърти райх, понеже помним как свърши предния. Искаме сигурност и добри отношения с братята руснаци.
38
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние пак сме след каруцата- Вишеградците тия неща ги усетиха и вече няколко години не пускат фандък на ЕС, а със зъби и нокти се борят за интересите си. Явно ще се присъединим към Вишеград и ще сложим цена за достъп до пазара ни, а не както сега били ни давали бадева помощи... Отношенията ще се изчистят от приказки за корупция, лоша администрация и други средства за натиск и контрол. Дали, обаче, точно бате ще провежда тази нова политика е въпроса сега.
37
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин ако е умен не трябва да е захваща с тия, а Путин е умен ще ги остави като Украйна да се пържат в собствени си сос. Който се е кланял на ЕС няма никакво право дори да да гледа Путин в очите. Путин не преговаря с плазмоиди
36
12
 
12
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
Петербургската академия на науките е в основата на славянската доктрина, която доктрина успешно служи за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия,като неини платени агенти допринасят за включването на българите към славянското семейство. По-късно, по същите причини се създава комунистическата доктрина , а в момента усилено са лансира ПРАВОСЛАВНАТА. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа. За приноса на Академии наук СССР за отродяването на Българите от Македония и създаването на македонски език е излишно да се споменава.
35
11
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Рушка му работа ... Молят се за среща с ББ, а като им се обърне малко внимание, веднага правят извода, че има разкол в ЕС ... !!!
34
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България беше най-верният съюзник на Русия извън СССР. Голям удър за българите и руснаците беше влизането в НАТО и ЕС, а най-ниската точка между двата братски народа стана с назначанането на немеца Плевнелиев. За мен България и Русия са един народ - еднаква писменост, една религия, една раса (славяни сме и нямаме нищо общо с монголците каквито се опитват да ни изкарат!) Много жалко, че бай Тодор не успя да ни направи 16-та република. Браво на Генерал Радев! Ще възродим братските отношения!
33
1
 
15
 
! Отговори
шашко преди 5 години
до 21 -МнениеПрез много бури сме минали и сме оцеляли. И сега ще е така. Калени сме в боевете , лесно не се предаваме. Лошото е ,когато наши /българи/ ни погубват, но....били сме , сме и ще бъдем , заложено е в духът ни.
32
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България беше най-верният съюзник на Русия извън СССР. Голям удър за българите и руснаците беше влизането ни в НАТО и ЕС, а най-ниската точка между двата братски народа стана с назначаването на немеца ***. За мен България и Русия са един народ - еднаква писменост, една религия, една раса (славяни сме и нямаме нещо общо с монголци каквито се опитват да ни изкарат!) Много жалко, че бай Тодор не успя да ни направи 16-та република. Браво на Генерал Радев! Ще възродим братските отношения!
31
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От задунайска губерния друго не би могло да се очаква. В парламента освен бивши *** и кремъслки слуги, други няма.
30
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руски печат: България сменя курса с още по дълбоко навеждане в кръста пред Русия.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука е така - никой не го интересува мнението на другите, а само си драскаме :D
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 19Изречението ти, освен че ПОКАЗВА твоята неграмотност и липса на даже капка интелигентност нищо друго не показва!
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 23Яяяяяяяя.............у България имало денги????? Не разсмивайте ц-ъ-р-в-у-л-и-т-е ми, моля ви се!!!!!
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 24Умният човек никога не казва никога....=Сметкаджията и мошеника прави такаПринципният , честният и почтен човек като веднъж - това е! На кого би вярвал повече - на първият или на вторият?