Руски печат: България сменя курса по енергийните проблеми

Визитата на Радев в Русия сочи центробежни тенденции в ЕС!
25 май 2018 08:40, Елка Василева
87
Руски печат: България сменя курса по енергийните проблеми
Владимир Путин и Румен Радев. Снимка: Reuters

"Какво стои зад българския завой в енергетиката" и ще може ли София да поправи поразваленото сътрудничество с Москва, пише в днешния си брой в. "Независимая газета".

Според вестника московските анализатори не проявили особен ентусиазъм по повод посещението на българския президент Румен Радев в Русия тази седмица, защото са "донякъде разочаровани" от действията на българските власти, "погребали през 2009 г. руския проект "Южен поток", на който Москва възлагаше специални надежди".

Дошъл на власт през 2009 г., премиерът на България Бойко Борисов "взе да се отказва от съвместните проекти с Русия с мотива, че те застрашават българската екология, суверенитет и цивилизационен избор. При все че всъщност, посочват експерти на Московския център "Карнеги", България прояви европейска солидарност, разчитайки, че в отговор ЕС ще й помогне да си уреди газовите проблеми", пише изданието, цитирано от БТА.

Още по темата

Според "Независимая газета" Борисов обаче е променил представата си за енергийното бъдеще на България, след като няколко години е обсъждал с европейските лидери своя проект за Балкански газов хъб, събиращ "петрол от най-различни доставчици", но не е получил подкрепа за осъществяването му.

Очертава се България "да смени своя курс, що се отнася до енергийните, а и не само до енергийните проблеми", смята всекидневникът. Той напомня, че София "не подкрепи инициативата на Румъния да се формира в Черно море постоянна флотилия на НАТО и не експулсира нито един руски дипломат след опита за отравяне на Скрипал във Великобритания". Освен това България "отложи покупката на нови изтребители от някой свой съюзник в НАТО, затова пък поднови преговорите с Москва за ремонт на МиГ-овете си на стойност 40 милиона евро".

Изданието вижда тук "известно разочарование на българските политици от сътрудничеството с ЕС и НАТО". Според Московския център "Карнеги" българското общество и политическият елит са "много разочаровани от това, че честно и старателно са следвали изискванията на евроатлантическата солидарност, ограничавайки връзките с Русия, но не са получили от Запада никакво обезщетение за тъй отговорното си поведение".

"Независимая газета" дава за пример проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", след който Западът оставил България "сама със скъсани договори, международни арбитражни процеси и изплащане на обезщетение".

Но българското "разочарование най-вероятно е само част от отговора. Основното е, че постепенно се променя силовият баланс, ярък пример за което са промените в политиката на САЩ в света. Русия повече или по-малко успешно се противи срещу наложените санкции. Между Европа и САЩ се очертава съществено разцепление по повод външната търговия и двата световни икономически центъра фактически са на ръба на търговска война. С други думи, светът става многополюсен и в тези условия европейските политици започват вече повече да мислят за интересите на собствените си държави. Това едва ли ще предизвика разпадане на ЕС или на НАТО. Но както сочи визитата на Румен Радев, центробежни тенденции съществуват", добавя руският вестник.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми те руските заплати никак не са малки. И руски заплати (вместо немски) да взимаме ще е сериозно постижение! Не разбирам много от коментиращите с какво самочувствие се изказват пренебрежително за Русия? Някакъв македонизъм ви тресе, ми се струва?
24
1
 
9
 
! Отговори
До 20 преди 5 години
До Анонимен 20Умният човек никога не казва никога....
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как манипулират :)) Искат денгии.
22
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха така,еврогеюве.На килимчето пред Император Владимир.Един по един,спокойно,без да се блъскате.Чичко Вова ще ви даде на всички необходимите указания и инструкции за работа,които чинно и мълчаливо ще трябва да изпълните.А за нашия банкянски суджук към инструкциите ще има и бонус от няколко чембера за тарикатлъците от последните години.
21
2
 
10
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Центробежни сили има за големите държави и играчи като Англия, макар и с доста условности. За малки държави като Бъргария силите винаги са били центростремителни. Без да сме в някакъв съюз самостоятелно в днешния свят трудно ще я караме. В противен случай ставаме като Македония - пред разпад и с два официални езика...
20
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога вече България не трябва да бъде в сферата на влияние на евроазиатския деспотизъм.
19
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Куурса, го сменя рУслямдия.......Или ще "играят" играта на ЕС.... или и без този, който е единственият им приход на вАтенкофф.
18
7
 
8
 
! Отговори
ясно преди 5 години
щом е от независимая газета-демек от нея нищо не зависи-новината е хабсолютно истинска.както се казва надявай се пу..о на умрял х.й
17
13
 
16
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 5 години
Всъщност Р.Радев отиде в Москва за да лъсне ботушите на Путин и да го подготви за предстоящата среща с Б.Борисов.
16
13
 
21
 
! Отговори
Уффф преди 5 години
Това гербераско котило ги тресе някаква тотална оли.гоф.рения. Не се ли срамувате поне малко от непрекъснатите резили на всякакво ниво на Боко? Радев ви респектира с класата си,макар,че е политик от една година. Кога ще прогледнете,бе, миш.оци?
15
13
 
23
 
! Отговори
До 9 преди 5 години
По-добре гълъб отколкото амеба, като предишния!
14
20
 
20
 
! Отговори
старшната преди 5 години
зеления чорап може да си говори приказки от 1001 нощ.никой не го бръсне комплексарчето иска да се прави на величко щото като се прибере в къщи деската му набива канчето докато не му даде свободно
13
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3Да ти припомня каква е ролята на Президента или "Президентчето",както някой третополови мишоци го наричат: Както казват англичаните при игра на чист бридж-Лордовете анонсират,конярите разиграват!
12
12
 
30
 
! Отговори
Ш преди 5 години
ЕСКолкото можа използва България , разруши икономиката, армията и я захвърли.Трябва да сме психично болни , за да не се погрижим за себе си.
11
14
 
30
 
! Отговори
Сп??нс преди 5 години
Истината е че идват избори и Бойко , виждайки че само с купуване на гласове в Столипиново и Максуда няма да стане, започва да търси начин да дръпне гласове от левицата, За добро или лошо БСП-то остава единствената партия с праволинейна политика, за разлика от всички "патриоти" от последните години, които идват с обещания и после сядат на хранилката и нищо градивно не казват. Ако не бяха спряли южен поток, вече щяхме да събираме транзитни такси.
10
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До сега беше българския президент. От сега тръгва по стъпките на агент Гоце. Ясно що така го пробутаха от БС(К)П.
9
28
 
21
 
! Отговори
Жалко за Радев преди 5 години
Радев по поведението си прилича повече на пощенския гълъб на Путин отколкото на български президент. Жалко
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 5Както и аз за твоето общо взето.
7
5
 
9
 
! Отговори
До 5 преди 5 години
Пет пари не давам за мнението ти!
6
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е прецедента ни поиска ли от късия диктатор да ни върне откраднатите архиви на България?