София използва страха на ЕС от нарастващото влияние на Москва!

Германски печат: "България има още един коз"
25 май 2018 18:15, Елка Василева
105
София използва страха на ЕС от нарастващото влияние на Москва!
Снимка: архив, Reuters

България не е готова за еврото, твърди Европейската централна банка /ЕЦБ/. Източноевропейската страна обаче не иска да приеме тази оценка. Тя има още един коз, коментира "Ди Велт". София умело използва страховете на ЕС от нарастващото влияние на Русия.

"Можем да го приемем като обикновено съвпадение. Можем обаче и да си помислим, че това е твърде ясен сигнал: в понеделник и вторник българският президент Румен Радев беше на държавно посещение при руския си колега Владимир Путин. Официалната цел: двустранните отношения да бъдат поставени върху нова основа. И само ден след това - студен душ от Брюксел за София по една тема, която е главен приоритет за българското правителство", пишат авторите на "Ди Велт" Аня Етел и Франк Щокер, цитирани от Дойче веле.

По-нататък те обясняват за какво точно става дума: "В доклада си за конвергенцията, публикуван в сряда, Европейската централна банка (ЕЦБ) стига до извода, че всички членки на ЕС, които досега не са в еврозоната, все още не изпълняват критериите за това. Включително и България. Но влизането в еврозоната е цел на правителството в София, което в момента държи и председателството на ЕС."

В дългосрочен план има "сериозни съмнения"

"Ди Велт" припомня, че още в началото на българското европредседателство премиерът Бойко Борисов ясно е формулирал тази цел и цитира думите му: "Ние сме си написали домашните и сме готови за влизане в т.нар. "чакалня за еврозоната".

Още по темата

"Но тъкмо за това България не е готова, констатира сега ЕЦБ. Вярно, че страната отдавна и без усилие изпълнява формалните критерии. Инфлацията и дългосрочните лихвени нива възлизат на 1,4% и с това остават далеч под препоръчителното равнище от 1,9% и 2,2%. Освен това и през 2018 година страната имаше бюджетен излишък, а общата ѝ задлъжнялост възлиза на 23,3% спрямо БВП, което е доста по-добре от съотношението в почти всички членки на еврозоната. Но по т.нар. "меки показатели" България доста изостава от изискванията", посочва "Ди Велт". Авторите на статията обясняват, че това са факторите, които не се измерват в твърди стойности: независимостта на Централната банка, избуяващата корупция, състоянието на финансовия надзор.

По-нататък в статията четем: "Но дори и блестящите на пръв поглед числа на България отдавна вече получават не само похвали. В дългосрочен план имало "сериозни съмнения" доколко България наистина ще спазва горната граница на инфлацията. Особено, когато цената на труда се качи след присъединяването към еврото. С други думи: в момента, когато България - днес на последно място по доходи в ЕС - започне да наваксва това изоставане, блестящите числа могат да изчезнат."

По същата тема "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" добавя: "Във връзка с България еврокомисарят по валутните въпроси Пиер Московиси каза в Брюксел, че страните-кандидатки се нуждаят не само от номинална, но и от реална конвергенция спрямо еврозоната. Това била една от най-важните поуки от последните десетилетия, добави Московиси, намеквайки за преждевременното приемане на Гърция в еврозоната.

"Страни, които искат да въведат еврото, трябва да положат интензивни усилия за повишаване на производителността, за покачване на инвестициите, подобряване на заетостта и борба срещу неравенствата", отбеляза французинът.

Страхът от нарастващото руско влияние

Вестник "Ди Велт" анализира по следния начин позицията на българското правителство: "София обаче очевидно не желае да приеме отказа. И правителството сръчно използва страховете на ЕС от нарастващото влияние на Москва.

В началото на март в интервю за "Ди Велт" финансовият министър Владислав Горанов каза: "При приемането на балтийските държави в еврозоната беше отчетен и аргументът, че по този начин се притъпява руското влияние." Горанов припомни още, че неговата страна не се е присъединила към Вишеградските държави - неофициалния блок на Полша, Унгария, Чехия и Словакия, който в рамките на ЕС често заема общи, антилиберални позиции. С тези думи той намекна, че това положение може да се промени."

В края на статията авторите отбелязват, че на този фон в сряда в София е пристигнала делегация на ЕЦБ, която "очевидно иска да обясни лично своите съмнения и същевременно да намери начин да ги прогони през следващите месеци".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България наистина е е за Еврото. България не е и за Европа. Гaньо е пpocт. По-добре да е в азиатския съюз с Масква. Там най ще му приляга.
40
1
 
22
 
! Отговори
Kukla преди 5 години
Малко едностранчива статия. Тия дни май и Меркел и Макрон отидоха в Русия. Пък май и открито се противопостахвиха на Тръмп и казаха че ще продължат бизнеса с Иран. Нещо напоследък еврото вече не е едновремешното евро. И еврото се ослушва към коя по-източна валута да се присламчи. Аз мисля че нашето правителство май почна да го играе по-умно.
39
9
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
кой седи на 2 стола, накрая целото село му го набива.
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Василев 29Уау, уау, уау...........андрешко, ти откъде дърдориш.........да не си случайно на Петербургския икономически форум???? Прав си, Русия направо се задушава от посетители, над 15000 души, в това число бизнесмени и фирми, които отговарят за, ЗАБЕЛЕЖИ, ДВЕ ТРЕТИ ОТ БРУТНИЯ ВАЛОВ ПРОДУКТ НА СВЕТА!!!!!!!!!!!! Ти да не си случайно между Макрон, Абе или заместника на китаеца Си, или пък седиш до Путин???? Вай, вай, вай.........горката Русия.....даже не знае къде да разпредели този наплив
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много букви, но като отвеем плявата, остава рационалното зърно:Струва ми се, че под "по т.нар. "меки показатели" България доста изостава от изискванията" се има предвид само и единствено "борба срещу неравенствата".Или истанбулската конвенция.
36
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина е теле. САМ поиска да бъде член на ЕС, но сега когато е член, постоянно плюе по ЕС. Иска с Русия, но подсъзнателно знае какво ще се случи, ако отново стане другар с Русия. Общо взето пълно теле.
35
13
 
5
 
! Отговори
Брюксел преди 5 години
Да разбирам че българите сте доволни от стандарта си на живот, не искате еврото? В ЕС искате ли изобщо? Ами ходете си в азиатския съюз с русия, щом не се чувствате европейци.
34
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Писна ни от лицемери!Да правят онова,което те забраняват на другите!Ние да не сме ви африканска колония,бе?Ние сме ЕВРОПЕЙЦИ с достойнство!С европейска държава на почти 1500 години.За едни може,за други не може,аман от превилигировани!
33
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как да стане по-зле от това което е в момента. Невъзможно е. Трябва да влезем в Еврозоната и да принудим бившите кoмунисти, настоящи ""бизнесмени"" с раздадени пари от куфарчета и присвоени на безценица заводи, да плащат европейски заплати
32
5
 
21
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Как искате ЕЦБ да приеме държава която НЯМА НИКАКВА ИКОНОМИКА и дори човешки ресурси няма за световни инвестиции !! И по добре така - защото ще има после една гладна гражданска война - Как ще живеят 2,5 мил пенсионери с 150 евро - КОГАТО САМО ТОКЪТ ЩЕ Е 50 ЕВРО ?/ Хлябът 1 евро - доматите 2 евро ? месото 7 евро - Глад ще е еврото !
31
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте се страхували, все едно имате какво да губите. Най-бедната държава в ЕС, но ако влезем в Еврозоната "можело да стане още по-зле" ?!? Колко по зле от това? Който не рискува не печели - Христо Стоичков
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 27точно това е проблема - че ако влезем в Еврозоната заплатите ще трябва да станат ПОНЕ КАТО МИНИМАЛНИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ тоест такива като в Чехия, Словения, Гърция и т.н., а това ще "ощети" невероятните български изкуствено създадени комунистически бизнесмени. Затова пищят на yмpяло като чуят за Еврозоната!..Не е само това. По високите заплати, ще качат инфлацията и от тук насетне, не се знае, дали ще се удърат "макрорамките". А по-високата инфлация ше иска повече заеми... и привет Гърция
29
16
 
1
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Русия е на колене, вече се здушава и пуска залпове на балистични ракети!!!Агент Дани Маккензи!ЦРУ!!!
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до бесепар знаем че си комун.*** и член на герб..не се хвали
27
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
точно това е проблема - че ако влезем в Еврозоната заплатите ще трябва да станат ПОНЕ КАТО МИНИМАЛНИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ тоест такива като в Чехия, Словения, Гърция и т.н., а това ще "ощети" невероятните български изкуствено създадени комунистически бизнесмени. Затова пищят на yмpяло като чуят за Еврозоната!
26
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е, че ако влезем в еврозоната цената на труда ще се покачи доста, а това не устройва българските робовладелци/работодатели/-бивши комунаги-крадци.Туй е проблемът...
25
7
 
7
 
! Отговори
бесепар преди 5 години
Аз съм от БСП. Аз съм гeнeтичен ***. Аз гледам само собствените си интереси и тези на съпартийците си. Не ми дреме за България.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще пуснат еврото, като знаят, че "на хартия" нещата са "чисти", но под повърхността бълбука планина от лоши невъзвращаеми кредити и лоши банкови практики? Защо не щем да влезем в банковият съюз, защо не искат да има мониторинг над банките, а искат само "да се скрият в еврака"!? да са прости, да са прости немците, колко да са прости? Втора Гърция няма да издържи да храни Ханс!
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко какво ще каже по въпроса и неговите калинки, нали беше много отворен и сигурен нито зона ще има нито шенгет
22
3
 
18
 
! Отговори
Слав преди 5 години
Германия е в тесни икономически взаимоотношения с Русия.. Северен поток скоро и Северен поток 2.Много ресурси също се внасят от там също. Позицията на канцлера често се мени а честите и срещи с пррзидента Путин будят съмнение в евроатлантическата и позиция. В дългосрочен план това подкопава доверието в страните които са оставени на втора или трета скорост в ЕС и дебело подчертава колониално-лицемерната политика