София използва страха на ЕС от нарастващото влияние на Москва!

Германски печат: "България има още един коз"
25 май 2018 18:15, Елка Василева
105
София използва страха на ЕС от нарастващото влияние на Москва!
Снимка: архив, Reuters

България не е готова за еврото, твърди Европейската централна банка /ЕЦБ/. Източноевропейската страна обаче не иска да приеме тази оценка. Тя има още един коз, коментира "Ди Велт". София умело използва страховете на ЕС от нарастващото влияние на Русия.

"Можем да го приемем като обикновено съвпадение. Можем обаче и да си помислим, че това е твърде ясен сигнал: в понеделник и вторник българският президент Румен Радев беше на държавно посещение при руския си колега Владимир Путин. Официалната цел: двустранните отношения да бъдат поставени върху нова основа. И само ден след това - студен душ от Брюксел за София по една тема, която е главен приоритет за българското правителство", пишат авторите на "Ди Велт" Аня Етел и Франк Щокер, цитирани от Дойче веле.

По-нататък те обясняват за какво точно става дума: "В доклада си за конвергенцията, публикуван в сряда, Европейската централна банка (ЕЦБ) стига до извода, че всички членки на ЕС, които досега не са в еврозоната, все още не изпълняват критериите за това. Включително и България. Но влизането в еврозоната е цел на правителството в София, което в момента държи и председателството на ЕС."

В дългосрочен план има "сериозни съмнения"

"Ди Велт" припомня, че още в началото на българското европредседателство премиерът Бойко Борисов ясно е формулирал тази цел и цитира думите му: "Ние сме си написали домашните и сме готови за влизане в т.нар. "чакалня за еврозоната".

Още по темата

"Но тъкмо за това България не е готова, констатира сега ЕЦБ. Вярно, че страната отдавна и без усилие изпълнява формалните критерии. Инфлацията и дългосрочните лихвени нива възлизат на 1,4% и с това остават далеч под препоръчителното равнище от 1,9% и 2,2%. Освен това и през 2018 година страната имаше бюджетен излишък, а общата ѝ задлъжнялост възлиза на 23,3% спрямо БВП, което е доста по-добре от съотношението в почти всички членки на еврозоната. Но по т.нар. "меки показатели" България доста изостава от изискванията", посочва "Ди Велт". Авторите на статията обясняват, че това са факторите, които не се измерват в твърди стойности: независимостта на Централната банка, избуяващата корупция, състоянието на финансовия надзор.

По-нататък в статията четем: "Но дори и блестящите на пръв поглед числа на България отдавна вече получават не само похвали. В дългосрочен план имало "сериозни съмнения" доколко България наистина ще спазва горната граница на инфлацията. Особено, когато цената на труда се качи след присъединяването към еврото. С други думи: в момента, когато България - днес на последно място по доходи в ЕС - започне да наваксва това изоставане, блестящите числа могат да изчезнат."

По същата тема "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" добавя: "Във връзка с България еврокомисарят по валутните въпроси Пиер Московиси каза в Брюксел, че страните-кандидатки се нуждаят не само от номинална, но и от реална конвергенция спрямо еврозоната. Това била една от най-важните поуки от последните десетилетия, добави Московиси, намеквайки за преждевременното приемане на Гърция в еврозоната.

"Страни, които искат да въведат еврото, трябва да положат интензивни усилия за повишаване на производителността, за покачване на инвестициите, подобряване на заетостта и борба срещу неравенствата", отбеляза французинът.

Страхът от нарастващото руско влияние

Вестник "Ди Велт" анализира по следния начин позицията на българското правителство: "София обаче очевидно не желае да приеме отказа. И правителството сръчно използва страховете на ЕС от нарастващото влияние на Москва.

В началото на март в интервю за "Ди Велт" финансовият министър Владислав Горанов каза: "При приемането на балтийските държави в еврозоната беше отчетен и аргументът, че по този начин се притъпява руското влияние." Горанов припомни още, че неговата страна не се е присъединила към Вишеградските държави - неофициалния блок на Полша, Унгария, Чехия и Словакия, който в рамките на ЕС често заема общи, антилиберални позиции. С тези думи той намекна, че това положение може да се промени."

В края на статията авторите отбелязват, че на този фон в сряда в София е пристигнала делегация на ЕЦБ, която "очевидно иска да обясни лично своите съмнения и същевременно да намери начин да ги прогони през следващите месеци".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама какво значи "От Европа да не си мислят че сме им сигурни" ?!? Това е партньорство, никой не ни държи на сила! Ние кандидатствахме за там, никой не ни е карал на сила.
20
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ди Велт да не гледа в българската бедна паничка!Да каже защо Германия строи Северен Поток 2 за недиверсифицирана руска газ! Ди Велт да си гледа влиянието на Русия в Германия с Северен Поток 2, а да не сочи България!Немците, ЕС, САЩ, ЮК я ползват основно за донор на работна ръка, след реформите за безработица в България наложени от ЕС, Германия, САЩ и Шорош!Ди велт да каже, защо последните 12 години Германия инвестира в турската икономика над 120 млрд. евро, а в българската няма и милиард!
19
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еврото трябва да се приеме когато настигнем западните стандарти в противен сручай ни чака гръцки сценарии
18
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, че е Вова - да мачка гнилия Запад... Тъпчи ги, Вова, мачкай ги ... А пък БоДжо се хвана на номера на двамата шегаджии, голям кеф! Предложиха му лекарство против махмурлук като антидот на новичок, хахаха!
17
2
 
17
 
! Отговори
Petrov преди 5 години
Журналистите от Западна Европа нещо са развили невротично - циклична олиг...рения на тема Русия.Опитват се да заразят и останалите. като гледам сайта на Днес май са успели/
16
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се заяждам, но не мога да разбера защо се натискаме толкова за това евро при положение, че цените ще скочат до небето. Хубаво е стратегически са поддържаме отношения с Русия, от Европа да не си мислят, че сме им сигурни.
15
4
 
3
 
! Отговори
ЦРУТО И КАГЕБЕТО преди 5 години
Какви врагове, това е само прах в очите. Хората които дърпат конците са едни и същи.
14
5
 
22
 
! Отговори
аз преди 5 години
Обикновените хора не ги е страх от Русия,само продажните власт имащи треперят....
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Номер 6 - ти обаче забрави Македонията / она е нае веке пръва по самочуфствието.
12
5
 
1
 
! Отговори
zoro преди 5 години
BG ne e Luksemburg..ne e Shveicharia...i nikakva armia niama da pomogne na BG...vechno robstvo..
11
7
 
25
 
! Отговори
това е преди 5 години
Европа най после трябва да разбере че не Русия е врагът а САЩ и колкото по бързо го разбере толкова по добре за всички ни.
10
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изсипаха на гърците 100 млрд защото са в ЕВРОЗОНАТА, и ако пропаднат още ще повлекат целия ЕС с тях !! Вие българите нали ви е страх от еврозоната, хляба щял да стане 1 евро бла бла, да ама заплатите ще станат тройни, ама това ходи го обясни на Гaньо, ако си в еврозоната си в клуба на БОГАТИТЕ, няма бедна държава в ЕВРОЗОНАТА, разбрахте ли български лyзъpи
9
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БГ е суверенна дъжава, Германия да не се държи като господар, да ни платят за двата спрени реактора първо и за пропуснатите ползи от Южния поток после да ни приказват за страхове, няма страхове има интереси на гърците изсипаха 100 млрд на другите нищо
8
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия, САЩ, все тая. Вие си се делете на русофили и русофоби колкото си искате, нито на едните нито на другите им дреме за вас. България ще бъде силна когато е самостоятелна и има армия на световно ниво, другото са приказки за наивници
7
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А, чий страх използва Берлин като строи "Северния поток"-2?По-рано като отказахме "Южния", пак ни наричаха страхливици... ..аман от зловредни евромасони дето смеят да се репчат само на слабите!
6
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Класация на народите по самочувствие:1. САЩ2. Сърбия3. Англия4. Русия...............последно място: България
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През лятото цените на петрола щели да стигнат 90 долара за барел, казаха от Виена(ОПЕК).Кой печели от това?
4
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите мразят русия
3
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво. че не ни приемат в еврозоната, истината е че не сме готови без Централна Банка сме за никъдел Държавите като нас Куба и СК и Венецуела останаха без Централни банки и скъсани торби. Слочаеност, не мисля !? Много хора мислят, че комунизъма е виновен, но това не е така а липсата на централна банка. Китай постъпиха другояче и вече са мнооого напред.
2
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България в момента е под двойна окупация-като кафето 2 в 11. Американска военна окупация-поне 4 бази с повече боеспособен състав и техника от колкото нашата пародия на армия2.Икономическа окупация от ЕС-досега щети за милиарди-затворени реактори,прекратени енергийни проекти геноцид над възрастното население...за здравеопазване и образование да не говорим.