Путин нареди с указ: Животът в Русия да се удължи до 78 г.!

Руско издание: Колко пари ще бъдат похарчени за това?
29 май 2018 22:35, Елка Василева
228
Путин нареди с указ: Животът в Русия да се удължи до 78 г.!
Снимка: архив, Reuters

Руският вестник "Ведомости" изчислява колко пари ще бъдат похарчени от бюджета на страната, за да бъде удължен животът на населението.

Според нов указ от този месец на президента Владимир Путин до 2024 г. средната продължителност на живота в Русия трябва да достигне 78 години.

За целта властите трябва всяка година да вдигат средствата за здравеопазване с 15 на сто, сиреч да отпускат годишно по още 300 милиарда рубли за тази сфера. И то при положение, че БВП расте с 4 процента годишно, както предвижда указът, а консумацията на алкохол в Русия спадне с 40 на сто.

Очакваната продължителност на живота във федерацията през 2017 г. бе 72,7 години. Хората в новите членки на ЕС живееха още през 2015 г. с 4,7 години повече, а мъжете - с 6,1 години повече от мъжете в Русия.

Стандартизираният коефициент на смъртност в Русия все още е по-висок, отколкото в Европа - мъжете от федерацията живеят средно 10 години по-малко от жените, селяните - 2 години по-малко от градското население, детската смъртност надхвърля двойно европейските показатели.

Според експерти впрочем планираното повишаване на качеството и достъпността на медицинската помощ ще увеличи продължителността на живота в Русия с 2,5 години. Още толкова се чакат от програмата за развитие на здравословния начин на живот, най-вече чрез намалена употреба на алкохол и тютюн. Така мъжете в страната ще живеят вече средно 74 години, а жените - 81, добавя "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Властите в Крим предлагат да се въведе безвизов режим за чужденци, пожелали да се лекуват в Русия, най-вече по санаториуми и курорти. Това разказва пред "Комерсант" Сергей Стрелбицки от администрацията на украинския полуостров, анексиран през 2014 г. от Москва, пише БТА.

Идеята му предполага чуждестранните пациенти да прекарват в Русия 30 дни без документи за влизане, после при нужда да получават "медицински визи" по опростена процедура. Това според кримския служител ще подкрепи отрасъла и "ще спомогне да прекършим санкционния режим".

"Това е достоен отговор на санкциите, на информационната война, която се води срещу страната ни - коментира Стрелбицки пред изданието. - Чужденците ще видят с очите си как живеем тук. Колкото до Крим, ще се убедят сами, че Крим е част от Русия."

Според вестника здравното и външното министерство в Москва вече разработват специален визов режим за чужденци, пристигащи за лечение в Русия. Туроператорите засега оценяват скромно броя на чуждите клиенти на руските санаториуми, но експерти на вестника смятат медицинския туризъм в Русия за перспективен отрасъл като цяло и припомнят, че страната разполага с клиники, съпоставими с европейските.

В руските санаториуми почиват годишно към 5 до 7 милиона души, но чужденците са само 1 процент - и то главно руски граждани, изселили се в чужбина, или хора от постсъветското пространство, сочи оценка на Сергей Ромашкин, управител на туроператорска фирма.

Според него визови улеснения биха увеличили туристическия поток към Русия с 20-25 на сто, но не и в случая с медицинския туризъм.

"Тук има смисъл да се ориентираме само към рускоезичното население в чужди държави. Всички останали ще бъдат изправени пред цял комплекс от проблеми - не е толкова лесно да откриеш преводачи, владеещи именно медицински английски или немски", обяснява професионалистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Защо просто всеки не си спазва дадената дума и подписа ? Би било много по лесно !Предлагам на Украйна да си поиска ядрените ракети който тя предаде безусловно в замяна на това Русия да и гарантира цялоста на държавата и да подари Крим. А ако броим кой народ колко дълго е живял там, то трябва с гордост да кажем,че Крим е БЪЛГАРСКИ а не Украински а още по малко пък Руски.
60
3
 
5
 
! Отговори
Русофилъ преди 5 години
Лигавя го и на руснаци, когато няма много навалица, но по принцип чеченци и буряти са с предимство. С Бога напред!
59
3
 
9
 
! Отговори
Само САЩ преди 5 години
Джуджето отдавна не буди интерес, актуалния клоун е Ким от С. Корея!
58
0
 
5
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Не разбрах това минимална или средна продължителност е? Щото ако е средна, трябва някак да се разпределят, кой ше живее 65, кой 85... Може на някакъв случаен принцип, държавна лотария, колелото на късмета... една маймунка тегли томбола ... Ако е минимална възраст - как ше се наказват саботьорите?
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виж в нета кой е най-масовия език в щатите! Не го казвам аз :)
56
10
 
3
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Напред с братска Русия!
55
0
 
6
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
Указът трябваше да е минимум до 98г., както подобава на негово величество Владимир Владимирович. Какви са тези 78г. - то в загниващия фалиращ фашистки САЩ живеят повече.
54
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
87, такава расова статистика официално няма! Лъжеш човеко! Най-разпространения език в сащ е ИСПАНСКИЯТ! А той се говори от НЕбели. Тия числа си ги прибери някъде навътре.
53
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
81, тенденциозно се изказваш! Това е все едно да потвърдим, че тъй като населението на сащ над 70% са афроамериканци и латиноси, то това са диваци, наркомани, крадци и престъпници. Не че не е така де.
52
0
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До АнонименТи най-добре си лягай, че утре те чака много работа.
51
12
 
1
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Хайде дано скоро го постигнем и в България този успех.
50
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само пълен и.д.и.от може да твърди, че българите са се появили преди славяните! И то потомствен и.д.и.от! По майчина линия!
49
2
 
13
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Има начин как да се увеличи дълголетието на населението на РФ до 2024г. Трябва Русия да завземе до тогава Финландия.
48
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бългapaци, нали знаете че сте около 2.9 милиона, от които 60% са над 50 годишна възраст? Колко още остава? 20 години? 30?
47
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бългapaци, само да ви питам, как се чуствате като на село, *** изнасилят майка ви, убият баща ви и изкъртят домът им? Питам за един приятел.
46
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бългapaци, готвите ли се за изчезване? Всъщност очевидно се готвите! Само така!
45
15
 
8
 
! Отговори
раша преди 5 години
в бг повече живеят средната възраст е 55 год.до пенсия живеят от 100 човека 10човека получават пенсия в русия жените излизат на пнесия 55 год. социална пенсия на жените е 50 год.мъжете на 60 год се пенсионират искатеда кажете че в бг е подобре стига с тези глупости ваща пропаганда е вече не поносима не забравайте че много бг живеят и работят в русия те се смеят със бг журналисти се подиграват с ъс журналистите с техните лъжи..как кават руснаците уже достали хватит
44
4
 
6
 
! Отговори
Еднозъб ром преди 5 години
Празна главо! Прирофата е определила хората да бъдат двополови,Бах аз тъз природа! Не се е родил все още човека който да ми дава насоки в живота. Някъде сигурно тази природа е написала, че мъж трябва задължително да си ляга с жена, тъй ли? И какво те интересува аз с кого си лягам? Или ще уважавате различните от вас или по-дълбоко в казаня!
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз само не знам защо руските агенти са окупирали тази теза за мъжкарството. В Русия кога ще има алфа мъжкари като Брад Пит, Антонио Бандерас, Ал Пачино ?
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз само не знам защо руските агенти са окупирали тази теза за мъжкарството. В Русия ще има алфа мъжкари като Брад Пит, Антонио Бандерас, Ал Пачино ?