Руски експерт: Москва може да се върне към "Южен поток"

По-добре е Балканите да бъдат снабдявани директно, не през Турция
29 май 2018 09:20, Елка Василева
201
Руски експерт: Москва може да се върне към "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

В бъдеще Москва може да се върне към проекта за газопровод "Южен поток", твърди руски експерт пред официоза "Росийская газета". България спомена, че трябва да бъдат подновени преговорите в тази насока, припомня Сергей Правосудов, директор на компанията "Институт за национална енергетика".

"Погледнем ли картата, става ясно, че е по-добре Балканите да бъдат снабдявани директно, а не през Турция. Още повече като знаем, че дори ако се пуснат "Турски поток" и "Северен поток-2", остава тенденцията за растеж на доставките в Европа, а собственият европейски добив на газ намалява", обяснява аналитикът пред руския ежедневник, цитиран от БТА.

Ако потреблението на газ в Европа расте и занапред, ще се наложи да бъде изградена и трета тръба от "Северен поток", прогнозира той. Такъв трети клон може според него да стане бъдещ газопровод за преки доставки на руски газ през Черно море, който българският президент Румен Радев, посетил преди седмица Русия, предложи да бъде наречен "Български поток".

Още по темата

Днес България получава руски газ само от тръбата, минаваща през Украйна, припомня Константин Симонов, оглавяващ руското дружество "Фонд за национална енергийна сигурност". След 2019 г. доставките за София ще минават през "Турски поток", който се прокарва по дъното на Черно море, но тогава ще трябва да се използва газов транзит през Турция.

По думите му има две причини България да се нуждае от отделна тръба. Първо, София би могла да се сдобие с източник на преки доставки от Русия, като избегне рисковете, свързани с украинския транзит. "Второ, ако си представим, че "Турски поток" отива не към Турция, а към България, проличава, че не само за Русия ще е по-изгодно втората тръба да тръгне директно към ЕС. Тогава България би станала макар
и малък, но транзитьор", изброява експертът предимствата на "Български поток".

Още нещо изтъква Сергей Пикин, директор на руския неправителствен Фонд за енергийно развитие. "Преките доставки винаги означават по-ниска цена на газа. А кой ще откаже да прави икономии?", разсъждава той.

При все това, "когато българите казват, че трябва нова тръба, ясно е, че става дума да бъде възроден "Южен поток". Ние обаче помним, че заради позицията на ЕС точно България се отказа от нов газопровод" - затова нова тръба със сигурност няма да има, убеден е руският специалист.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия реве за нов поток, защото няма приходи, не стигат парите, рублата е обезценена!Затова ще се моли на Бойко за нов поток!А и евтина газ идва от Азербайджан, Алжир и Египет, от Катар се прекарват нови тръби!Русия изостава !Жалки руски пияници
179
0
 
3
 
! Отговори
ДО 186 преди 5 години
ЯВНО СИ ОТ 80-ТЕ ПРОЦЕНТА НА ИВО ХРИСТОВ.
178
1
 
7
 
! Отговори
ПУТИН ЗА ЮЖЕН ПОТОК преди 5 години
"Щом България е лишена от възможността да се държи като СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА, нека поне поиска от ЕК пари за пропуснатите ползи защото само преките приходи в бюджета на българия ще са 400 мил. ? годишно"ПОИСКА ЛИ БОРИСОВ КОМПЕНСАЦИЯ ЗА ПРОПУСНАТИТЕ ПОЛЗИ, ИЛИ РАЗИГРАВАШЕ ЦИРКА, ЧЕ НЯМА КАК ДА ПЛЕДИРА ПРЕД ЕВРОКОМИСИЯТА ЗАЩОТО НЕ МУ ДАВАТ ДОГОВОРИТЕ ЗА ЮП!! ТОВА НАИСТИНА Е ГАВРА И ПОВЕДЕНИЕ НА ЕДНА КОЛОНИАЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ, КОЯТО СЕГА Е ПРИТИСНАТА ДО СТЕНАТА ОТ ИЗИСКВАЩАТА СЕ ГАЗИФИКАЦИЯ НА АМЕРИКАНСКИТЕ МАРИЦИ!!КОЙ ЩЕ ТИ ДАДЕ НА ТЕБЕ ГАЗ БЕ БОРИСОВ?? В МОСКВА ТИ ЗА ТЯХ СИ НИКОЙ!
177
3
 
3
 
! Отговори
въпрос преди 5 години
След като руснаците са ДЛЪЖНИ да ни доставят газ до 2030г. , защо ние да сме заинтерисовани от нова тръба?
176
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кремъл се нуждае от Южен поток, а не България.Ето, че и без него можем.А щяхме да получаваме дивиденти за транзита чак след 27 години !Нямахме полза от стария Южен поток!
175
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да стоим далеч от кръвожадната Русия!Не сме членове на ЕС и НАТО!Русия е азиатски затвор, нищо повече.
174
0
 
3
 
! Отговори
ха ха ха преди 5 години
бай ви *** наточил бастуна и очаква да му кацнат
173
3
 
6
 
! Отговори
Демек преди 5 години
Само 1 милиард куб. м. газ за БГ - крайно недостатъчен и отново минаващ през Турция от ТАНАП, демек сме зависими трайно от Турция. Дали хъба ще е от Гърция през Турция е все тая, ще плащаме на три държави по-висока цена - две от които извън ЕС - мита - АЗ. и Т-я.Ако хъба е през Гърция на три държави - Т-я, Г-я, А-н.Не виждам каква е изгодата за БГ. Загубихме 1 милиард годишно от транзит чрез ЮП.Истината - всичко минава през Т-я, които са против ЮП са турски агенти и лобисти, абсолютна тъпотия
172
4
 
1
 
! Отговори
РОССИЯ преди 5 години
ВЕДНА СТАТИЯ ПЛЮВАТЕ НА ПУТИН А НА ДРУГА СТАТИЯ МУ СЕ КЛАНЯТЕ ЗА ГАЗТА АМА ЧЕ ЖУРНАЛИСТИ ИМА В БГ НА САЩ И ЕС СТЕ НА ЗАД.НА ПРАШ.КА А НА РУСИЯ НА КОЛЕНЕ ПРЕД ПУТИН ГОСПОДА ЖУРНАЛИСТИ ТЕКА НЕ СТАВА ИЛИ ИЛИ И ПРЕКРАТИТЕ СВАЩЕ ПРОПАГАНДИ ВЕЧЕ МИ СЕ ПОВРЪЩА ОТ ВАС НПЕ ВИ ВЯРВАМ
171
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
176 пуснаха обратна тръба до Румъния. 60-70 км. Там вече вадят 10 млрд/ кубика на година.Договорен е газ пт Азърбейджан- 1 млрд/ куб и 5 от Катар. Ще се кара до Александропулос и от там 55 км тръба. Та ето ти 3 излишни милиарда. Сърбия иска 12 мрд да им доставяме. Що мислиш Русия пак иска поточе...
170
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оги ами то приказката е за Раша не за Украйна. И пак ти задавам въпрос- къде през Турция руския газ ще ходи? Газа за Италия ще ходи от Азърбейджан, Туркменистан и след някоя година Кипър и Израел. Спре ли Украйна, Путин губи. Отделно ще дължи на България милиарди щото договора за транзит е до 2030 г. Европа не е зависима като внася от Алжир и Египет вече. Путин с наглостта си я докара до тук. Пътя му е през Бг. Или втората тръба на турския или нова. Император вие го пишите. Фобите се смеем!
169
1
 
4
 
! Отговори
ЕС не вярва на Русия преди 5 години
Никой не вярва на Русия, даже и тя самата не си вярва...
168
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А газовия хъб с какво ще го пълним?Питам,че се замислих.Той всъщнос къде ни е хъба?
167
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ognyanz За прекратения вече проект Южен поток ние щяхме да плащаме с транзитни Ние да плащаме?Защо?Ние нямаме нужда от нов газопровод, Путин има нужда. Той трябва да построи газопровода и да ни плаща транзитна такса. А като си свърши работата, да демонтира тръбите и да си ги носи вкъщи.
166
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато Путин построи Турски поток, Турция и Украйна ще направят картел на транзитьорите и ще еБбът джуджето у Д-***. Не знам защо сте решили, че ще се конкурират в угода на кремълския ***. Като се откаже от украинската тръба, прави Турция монополен играч в транзита. Монетата винаги има две страни - арьол и рйешка.
165
2
 
5
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Борисов няма право да ходи на гости в Киев ли, какво? Фашиска *** е по-низша от Европейска България, не го ли разбрахте това? Ние сме белите, те са индианците. Винаги е било така.
164
3
 
4
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
До ognyanzукраинците треска ги тресе - ще губят по 3 милиарда долара годишно. Но сами са си виновни.-С какво точно са виновни?Че не иска да са част от Путинската Евразия ли? И не искат да са плацдарм на Москва срещу Европа?
163
1
 
3
 
! Отговори
Know how преди 5 години
Обща снимка на Бойко Борисов с Порошенко на мача в Киев, с какви очи отива на среща с Путин, да я провали ли, кой му е ментора, скоро ще разберем
162
4
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До 164: А това, което си ги написал за великия император и т.н. просто демонстрират п'росташкият ти начин на мислене. Но всекиму своето. Ако пишман-реформаторите някога пак дойдат на власт, (което не вярвам скоро да стане) ще бъдеш оценен по достоинство.Не че има връзка с темата.
161
6
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 164: Просто е: смятай и ще разбереш. Колко мислиш е бил транзита през Украйна за 2017г - 70,4 млрд куб. м. Толкова. Сега отвори Википедия и виж какъв обем се предвижда да транзитират Северен поток 2 и Турски поток. Пак толкова, взети заедно. Танап, Катар, и Турски поток - всичко това ще влиза в Турция. А клиенти за турския газ ще се намерят - и ние ще сме от тях. Затова украинците треска ги тресе - ще губят по 3 милиарда долара годишно. Но сами са си виновни.