Руско издание за Борисов: София иска да се реабилитира!

Визитата му можела да стабилизира отношенията ни с Москва
30 май 2018 09:40,
144
Руско издание за Борисов: София иска да се реабилитира!
Снимка: архив, МС

Сериозно разклатените отношения между Москва и София може да получат нов тласък, прогнозира руският в. "Независимая газета" по повод предстоящата днес среща между президента Владимир Путин и българския премиер Бойко Борисов.

Под заглавие "София иска да се реабилитира в очите на Москва" изданието припомня думите на българския държавен глава Румен Радев, посетил неотдавна Руската федерация, че през последните седмици българското правителство е излязло от летаргията по отношение на Русия.

Това сочи по-специално отказът на София да експулсира руски дипломати заради "случая Скрипал". Причина е недостигът на доказателства, че Русия е замесена в отравянето на шпионина, отбелязва всекидневникът.

Още по темата

Според него обаче "дълги години" преди това София едва ли не е изпреварвала антируските инициативи на Запада и се е проявила като "ненадежден партньор", проваляйки "три твърде важни проекта, които са били съвместни с Русия - петролопровода Бургас-Александруполис, АЕЦ "Белене" и газопровода "Южен поток", отбелязва изданието. То припомня и случаите на оскверняване на паметници на руски и съветски войници в страната.

И ето че просветва нов обрат в двустранните отношения - Путин съзря във визитата на Радев "добър сигнал за възобновяване на пълноформатните руско-български отношения" след над десетгодишно прекъсване, се казва в статията на "Независимая газета".

Българският президент обаче има доста слабо влияние върху вземането на ключови икономически решения, напомня вестникът. Преговорите на Радев в Русия по-скоро сондираха позицията на Москва за евентуално подновяване на сътрудничеството в енергетиката в навечерието на посещението на премиера Борисов - държавник "с далеч по-голяма тежест", отбелязва вестникът, цитиран от БТА.

Газовата тема отново ще звучи на най-високо държавно равнище. Инициативата на България да се върне към идеята за газопровода получи в Брюксел подкрепа от същите чиновници от ЕС, които едва преди четири години предупреждаваха, че монополизмът е пагубен, имайки предвид Русия, изтъква изданието.

Източник от българската делегация обяснил, че рязката промяна в позициите на София и Брюксел се дължи до голяма степен на опасения по повод непредсказуемото поведение на Турция. От верен стратегически съюзник на Запада и преден пост на НАТО Турция се превърна в "шантажист на ЕС" във връзка с миграционната криза и стана едва ли не парий според критериите на САЩ. И е напълно вероятно в отговор на евентуални западни санкции Анкара да блокира доставките на газ в Европа от Русия през "Турски поток". Затова според източника е било решено, че южната тръба към Европа е по-добре да мине през България, която при това мечтае да стане нов газов хъб, пише всекидневникът.

"Независимая газета" обаче препоръчва на руските власти да действат прагматично и да настояват пред българското правителство и ЕС за "железни" гаранции, че строежът на газопровода няма да бъде спрян.

Изданието припомня в тази насока изявление на руския външен министър Сергей Лавров от януари, че газопроводът "Турски поток" може да бъде продължен към страните от ЕС, само ако Москва получи от Европейската комисия "железни" гаранции, че те няма да изиграят същия номер, както стана с "Южен поток" спрямо България".

Не е зле впрочем руските власти да повдигнат темата за обезщетения заради провала на неосъществения "Южен поток", допълва руският вестник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
4
 
! Отговори
До 100 преди 5 години
"В наши дни: Тиквоний със свитата си на футболен мач за наша сметка." Опашата лъжа. Б.Борисов беше на официално посещение в Киев и се възползва от възможността да гледа финалния мач от Шампионската лига. Имаше пропуск и лична покана дадени му от Реал Мадрид. Какви сметки си плащал червен невежа??? Той има и пропуски, получени от много други престижни отбори, но е затрупан с работа и няма време да ходи на всички мачове, до които има безплатен достъп. Никой нищо не му е плащал. Уважават го
105
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като вече е ясно, че срещата в Москва е ЯЛОВА, наредиха да не се пише за това посещение.
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Независимая газета има лиценз на чужд агент в Русия. Толкоз.
103
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е нагледен урок за българския реотан защо никое издание -вестник или тв не покажат изказванията на Борисов по-времето на ОРешарски когато благодарение на него и парите му /защото парите на цялата държаава са у този тарикат/-бе стопирано всичко .Колко години му трябваха на мозъка да осмисли ползите от връзките с Русия ????Вижте го сега до Путин -държи се като прецакана ученичка-така както и трябва де
102
2
 
8
 
! Отговори
До 76 преди 5 години
"Оставете Бокото да свърши за 5 пари работа най-накрая. 10 години го чакаме..." Лъжец - Общо ГЕРБ - 6.5 г.; БКП/БСП - 10 г.; Други - 11.5 г. БКП/БСП не свърши абсолютно нищо, докато беше на власт 10 г. Само знае да плюе!!45 години - БКП + 1 г. БКП (Попов) + 1 г. СДС + 2 г. БКП (Беров) + Инджова + 2 г. БКП (Виденов) + Софиянски + 4 г. ОДС + 4 г. НДСВ (Сакскобурготски) + 4 г. БКП (Станишев) + 3.5 г. ГЕРБ + М.Райков + 1 г. БКП/ДПС (Орешарски) + Г.Близнашки + 2 г. ГЕРБ + Герджиков + 1 г. ГЕРБ.
101
0
 
8
 
! Отговори
До комунягата преди 5 години
Браво, на 09.09.2018 ще ти дадем да носиш червеното знаме. След това ще ти го сложим отзад
100
2
 
8
 
! Отговори
Радев преди 5 години
Ами и за мен нещо да се понапише тъй, щото и аз бях при Путин. Абе аз съм президент аз трябва да съм по-важен!
99
2
 
9
 
! Отговори
До Oleg преди 5 години
Не е лошо да се прегледаш
98
20
 
7
 
! Отговори
Proroka Oleg преди 5 години
Нито една голяма Руска медия не пише в момента за посещението на Бах Ху........На първите страници на РИА няма дори и помен от инфо за Баце. Това е уважението, което заслужихме за 25 години плюене по Росия. Ама след време ще съжаляваме горко, Запада върви стремглаво надолу........има време . Поживем - увидим
97
9
 
19
 
! Отговори
До 79 преди 5 години
"Промити мозъци! Само РОССИЯ може да спаси Болгария от гнилия запад!" Единствено комунистите харесват БКП/БСП и се кланят и подлагат на Русия. Успокоителното е, че те всекидневно намаляват и скоро за тях ще гласуват само роднините им и деби.лните промити червени мозъци. Ние добре помним кой и как се възползваше от благините на България и Русия по времето на соц-а. А ние обикновените хора им сърбахме попарата, ядосвахме се и бяхме безсилни. Затова не искаме никога повече това да се повтори!!!
96
0
 
15
 
! Отговори
Х преди 5 години
До Активист на БКП, а ти защо не поемеш на изток?
95
2
 
13
 
! Отговори
Еднакви призиви :) преди 5 години
В Кения скандират - Харамбее, Харамбее (самопомощ на кенийски език) !В Русия скандират - Импортозамещение !В Сев. Корея скандират - Чхун че!Виждаме до къде води това - трите най-бедняшки държави се опитват да се справят сами и така се връщат в каменната епоха :)))
94
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кремъл ще хленчи за нов поток :)))Да, но само ако спазва правилата !Санкции до край!
93
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТиквоний със свитата си на футболен мач за наша сметкаМалкия, сега можеш да си позволиш да плюеш Бойко, но ако тогава някой пошепнеше нещо например за другаря джуров - Белене, а сега си плюете свободно. Ще ми се да можех да те видя в онези времена, които така браниш. Между другото - колко си пораснал - на годинки и умствено. Когато не си наясно с нещо не го коментирай.
92
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рускините са на 2-ро място по износ след газта на Русия!Евтини, услужливи и съгласни.Станат ли на 25 обаче ... са пълен дроб, хвърляй!Вече са мамаши и бабушки!
91
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
97: Джуров на сафари с народната пара;В наши дни: Тиквоний със свитата си на футболен мач за наша сметка.
90
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Желязната... гаранция и това лято ще я давам на сладките рускинчета. Цял месец на Слънчака. Миналата година ги изкъртих. И не отказват нищо. А задното входче си е стандарт при тях.
89
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-важното при посещението на Борисов е да не пипа дръжките на вратите и да не пие чай.
88
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КомунистТези които пишат за Русия за руски пoдлоги и гнусни предатели.
87
23
 
11
 
! Отговори
Комунист преди 5 години
Тези които пишат срещу Русия са български емигранти, вербувани от ЦРУ. Държат ги с компромати да пишат по 100 коментара на ден против Русия. Така държаха и Пoплювко Плевнелиев.