Интерпол замесен в скандал с арест на критик на Путин

Авторът на закона Магнитски задържан по искане на Москва
31 май 2018 10:15, Екип на Dnes.bg
18
Интерпол замесен в скандал с арест на критик на Путин
Бил Браудър. Снимка: БТА

Американският финансист и правозащитник Бил Браудър е бил за кратко задържан от полицията в Мадрид с червена бюлетина от Интерпол, издадена от Москва.

За това съобщи самият Браудър в Тwitter. Той е смятан за автор на Закона "Магнитски", позволяващ на американските власти да налагат персонални санкции като забрана за пътуване и замразяване на банковите средства на руски и други чуждестранни граждани за нарушаване на човешките права и върховенството на закона. Браудър от години води кампания за разобличаване на стила на управление на руския президент и за защита на човешките права.

Той самият се описва като “враг номер 1 на Путин”. Финансистът съобщи, че е бил задържан в Мадрид с международна заповед за арест, издадена от Москва.

Всички етапи по ареста и отвеждането си в полицейското управление, включително със снимки от задната седалка на полицейската кола, с която е осъществено транспортирането, бяха разпространени от него чрез Тwitter. Два часа по-късно Браудър публикува снимка от освобождаването си и след това от летището на път за Лондон.

Според финансиста той е бил освободен от полицейския участък след позвъняване от централата на Интерпол в Париж. Оттам посъветвали мадридските полицаи да не изпълняват руската заповед, пише Браудер.

Испанската полиция пък обясни, че руската заповед за арест е била с изтекъл срок. Според говорител на испанската полиция объркването станало, тъй като Интерпол не били изтрили заповедта от базата си данни след изтичането на нейната валидност.

Когато докарали Браудър в полицейското управление, испанските ченгета установили, че датата вече е отминала и нямат основания да го задържат повече. Самият Браудър отрича това и настоява, че заповедта си е била напълно валидна.

Интерпол от своя страна заяви, че не съществува червена бюлетина на името на Бил Браудър и той не е издирван от международната полицейска организация.

Миналата година американецът, който има и британско гражданство, беше осъден от руски съд на 9 години затвор за измами и избягване плащането на данъци.

През 90-те Браудър е управлявал голям инвестиционен фонд в Русия, но през 2005 г .е депортиран, а бизнесът му национализиран. Неговият руски адвокат Сергей Магнитски е арестуван, след като разкрива, че стотици милиони долари са били откраднати от фонда. Той умира в ареста през 2009 г. Официалната причина за смъртта му е спиране на сърцето.

Британският финансист твърди, че днешната международна заповед за арест е шестата, която руските власти издават за задържането му през Интерпол.

Финансистът е бил в Мадрид да даде показания за изтичане на част от парите на фонда в Испания.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо русофилите скачате пак да защитавате Путин, не ми е ясно, при положение, че чиновниците му са окрали 230,000,000 $ от фонда и са си купили всякакви прищевки, включително имоти в Испания. Човека затова е там, за делото срещу тези мафиоти. Защо поне веднъж не признаете фактите, страх ли ви е?
16
1
 
1
 
! Отговори
аз преди 7 месеца
До Анонимен
Ако имаше и една дума истина - руснаците нямаше да го изгонят, а щяха да го арестуват! Факта, че са го изгонили, е категорично доказателство, че не е извършил престъпление и е нямало как да го осъдят!
15
2
 
1
 
! Отговори
аз преди 7 месеца
До Анонимен
Защо изопачаваш написаното в статията?! В статията ЯСНО пише, че фонда е източен СЛЕД национализирането му!
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Интересно защо всички "противници" на Путин имат английски паспорти.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Голям инвестфонд,а източил Газпром,че и още някои като него щом е имал на разположение тоз фонд през 90-те год,тогава приватизационните бонове ги раздадоха за време и нямаха съответствие срещу какви материални активи-недвижими,движими,на кои в кои списъци щоВАНЕт промишлено-производствената база и не само тя бе за времето само за РСФСР в много пъти голяма спрямо населението на което се раздадоха бонове даже с опции за притежание,а ценово с индикации за промени нива купуване за изкупуване от фонд
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Голяма вероятност и той да се спъне в банята и ще го намерят на плочките.
11
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Забележете, че в тн цивилизован свят бандит, източил $ млрд от руския бюджет, се нарича критик на Путин и автор на закона Магнитски.
10
5
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
Иди в другата държава кради прави мошеничества след това започни да пишеш и говориш срещу президента на страната (не е важно коя е страната) и ставаш оправдан и имаш защитници а затова,че си крал и мошенник няма обвинения.
9
4
 
22
 
! Отговори
погр.ебален агент преди 7 месеца
Този е един най-обикновен криминален престъпник, а не "борец" за човешки права!
8
3
 
11
 
! Отговори
До 5 преди 7 месеца
Мотика ти е главния мозък... първо провери за какво става дума, после пиши глупости тука
7
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
">Интерпол замесен в скандал с арест на критик на Путин<br>Авторът на закона Магнитски задържан по искане на Москва

Това е поредната инсинуация.
Този е доказан чрез съд крадец и нарушител на няколко закона.
Същия е ползвал Магнитски и други глупаци като него, за да си плете тъмните игри.
Затова и го търсят чрез Интерпол.

Естествено, всички като него веднага се представят за борци за правда и демокрация, в момента, в който ги спипат на тясно.
Любим похват на западната пропаганда.
6
7
 
20
 
! Отговори
Dj преди 7 месеца
Заглавието трябваше да е “интерпол замесен с арестуването на крупен мошеник”
5
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Путин сътвори маса простотии и сега навсякъде настъпва мотиката...
4
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Путин жълти дънцето само като чуе името Магнитски. Сега и нашите от свинарника бая се оцапаха. След месещ. два ще се чудят как да се оправдават за престъпленията си. Светеца от Банкя се молеше на колене пред прокурора на САЩ да оповестяват решението по делото след като свърши нашето европредседателсво.
3
9
 
26
 
! Отговори
Бате Гойко преди 7 месеца
Амме, вчера го пуснаха. Незнам само защо всички измамници, мошеници, крадци и т.н. се представят в качеството им на критици на Путин, а не в качеството си на престъпници. Който се интересува, знае че Браудър е мошенник на едро.
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Самият Браудър отрича това и настоява, че заповедта си е била напълно валидна."
Осъзнал е вината си и настоява да го арестуват и затворят. Браво! Ето до какво води руското влияние
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
НЯМА СКАНДАЛ, АРЕСТУВАН Е