Москва иска от София гаранции за тръбата от "Турски поток"

Руски издания: Русия отново си сътрудничи с България за газопроводите
31 май 2018 09:45, Елка Василева
176
Москва иска от София гаранции за тръбата от "Турски поток"
Бойко Борисов и Владимир Путин. Снимка: Reuters

"Турски поток" ще мине през България; Москва се връща към сътрудничеството със София в газопроводите, пише "Комерсант" по повод разговорите на българския премиер Бойко Борисов вчера в руската столица.

След преговори с Борисов руският президент Владимир Путин потвърди, че "Газпром" "проучва в практически план" прокарването на втора тръба от "Турски поток" от Турция към България. С това най-логичният от гледище развитие на инфраструктурата маршрут за "Турски поток" - България, Сърбия, Унгария - получи одобрение на политическо равнище независимо от болезнените спомени за неуспеха на "Южен поток", обяснява руският вестник.

Заради отказа от "Южен поток" "Газпром" изгуби 800 милиона евро, посочи след преговорите Владимир Путин.

"Е, писахме ги като загуби, какво да правим", добави руският президент, цитиран във "Ведомости".

"Турски поток" може да стигне до България чрез "балкански клон", отбелязва официозът "Росийская газета", наричайки това "главната новина" от разговорите Путин-Борисов.

Още по темата

"Винаги сме обсъждали с турските си партньори въпроса за евентуално излизане на "Турски поток" в Европа, включително през България. И вчера президентът на Турция господин Ердоган още веднъж го потвърди в разговора ни по телефона", цитира изданието думи на руския лидер.

"Виждам, че и българската страна съжалява за провала на проекта "Южен поток", защото - никой не се съмнява в това - осъществяването му щеше да е много изгодно за България. Но ще опитаме да минем отдругаде, в случая през Турция", посочи Путин.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни как "Турски поток" може да бъде прокаран до България, пише в заглавие "Взгляд". Както заяви Песков, Русия е готова да обсъди с България и прокарването на пряк газопровод през Черно море, уточнява "Комерсант", цитиран от БТА.

Едва преди три дни впрочем "Газпром" направи на Турция отбив от цената на газа за 2015-2016 г. (1 милиард долара ретроактивни плащания) фактически в замяна срещу прокарването на транзитна втора тръба по територията на Турция, допълва всекидневникът. Според негови източници обаче в бъдеще може да се изгради трета тръба от "Турски поток", която "да стигне директно в България".

По думите на Путин Русия иска от България гаранции за бъдещия проект, посочва "Комерсант". По данни на вестника Москва "вижда като гаранции инвестиции в развитието на българска мрежа от газопроводи, за да бъде приеман газът от "Турски поток" и доставян по-нататък за Сърбия".

Това разширяване на системата може да бъде осъществено за сметка на нейния оператор, държавната компания "Булгартрансгаз", или със средства на Европейската комисия, включително в рамките на приоритетни проекти за развитие на инфраструктурата, предполага руското издание. Същевременно "Комерсант" описва и примерна "схема, която да сведе до минимум евентуалните претенции от страна на Европейската комисия".

Отделна тръба до България по дъното на Черно море не фигурира в дневния ред, уточнява руски експерт пред "РБК".

За да насочи газа от втората тръба на "Турски поток" към България, "Газпром" не се налага да строи скъпи допълнителни мощности, казва Алексей Гривач.

Сухопътната част от втората тръба пресича действащата система на Трансбалканския газопровод. Трябва да договорим с турската компания "Боташ" използването му в реверсивен режим, а България да осигури изграждане на инфраструктура на своя територия за по-нататъшно разпределение на газа, разсъждава специалистът, според когото "става дума тъкмо за такива гаранции от страна на България".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най голямата държава в света,ядрена сила и най богата на природни суровини се радва че се е срещнала с премиера на малка и незначителна България.Да,ама вече не сме толкова малки,вече сме част от ЕС и *** ще се съобразяват.Ще има тръба,но цените ще се определят от ЕС.Ще има и други тръби,монопола на руската мафия е към своя край.Само Левски и свобода за България.
100
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С това управление не газ ами и за ток ще се молим.
99
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво стана с българската газ от шелфа,то бяха гръмки заявления...
98
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам кога ще дойдат до нас тия " потоци ", като имам в предвид отпреди колко години се коментира азерския газ и строителството на интерконектора с Гърция. Може би родените в началото на настоящия век ще го дочакат.
97
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво. Сега трябва да не променят мнението си, както обикновено. Строи се, коментарите са затворени.
96
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За тези, които не знаят или не са осведомени - България е единствената страна, през чиято територия не минава азерския газопровод, но която се включи в проекта, така че има готово отклонение, по което ще ни доставят от баку. Тук идеята е за втора тръба, която да е за руска газ, за да има алтернатива; а след време и трета от иран или сирия, или през гръцкия терминал за втечнен газ. проблемът с държавния булгаргаз и монополът му си остава, понеже там са доста гладни май*мунки на клона.
95
2
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 101: Нека да имаме възможност за доставка и на газ от ТАНАП. Никой не е казал, че е против това. Когато има конкуренция на доставчиците, може да се свали цената. Но за доставката на газ от Русия не трябва да се забравя, че от 2020 година Русия прекратява договора за транзит през Украйна. Дали ще има нов договор не е ясно, в момента даже и преговори не се водят. Така че Турски поток може да ни остане единствения път за доставка на руски газ.
94
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставете тея потоци а кажете кога ще добиваме наша газ .
93
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека видим как ще тръгне газта по първата тръба, не бързайте толкова с печалбите, това е подводен газопровод с доста дълго трасе освен това дълбочината е на места над 2000 метра, още навремето когато беше ЮП много експерти изразиха съмнение относно възможноста да се транспортира газ с такава денивелация по морското дъно, в общи линии това е сложна инженерна задача, така че е хубаво да не се бърза толкова с фойерверките, син поток например заработи в пълен капацитет едва 7 години след пускането
92
9
 
8
 
! Отговори
калинко преди 5 години
Най слабия министър председател в най новата ни история се прибра набързо и крадешком по късни доби от Москва,след унижението на което беше поставен лично той,а не страната ни от великия Путин.С *** се постъпва така.Добре,че е Генерал Радев,дано успее да извади страната ни от батака в която ни вкараха борисов цветанов и цялата гербаджийска шайка/по думите на тодоров/
91
6
 
7
 
! Отговори
shady преди 5 години
Защо не Турски поток да има разклонение и към България. Това би било добре за страната, но ако се направи всичко като хората - с цената на газта, с транзитните такси и т.н. Естествено тук е важно да си гледаме собствените интереси и да не се водим по глупocтите на американци, европейски комисии и т.н. От друга страна обаче като знам нашата Tиквa що за стока е 100 % си мисли: "малее, това само да стане аз и аверите ми какви милиони ще лапнем не е истина просто".
90
3
 
16
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
Меркел го сложи на Боко и цяля България а успоредно си пусна северен поток 2 към Германия
89
2
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 95: Приятел, не разсмивай електората. Твоята бутилка за газ (ако я имаш) няма връзка с темата.
88
1
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Пешко: Хайде годините ги намали от 30 на 20 - ще звучиш по-убедително. Предлагаха ни те да построят газопровода а ние да изплащаме нашата част с транзитните такси, които ще получаваме в бъдеще. И какво "заробване" е това? Хайде нека сега Бойко на договори с Турция те да ни построят отклонение от ТАНАП, а ние да го плащаме с транзитни такси. Йок, комшу. Работят с три вида заплащане - кеш, в брой и на ръка.
87
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей наивници, в Русия вече се говори за северен поток 3, а тука на всеки руски проект скачате като марозовци на амбразурата. Немеца си точи руска газ и го боли фара, а ние ... супата!
86
4
 
9
 
! Отговори
Дърт комунист преди 5 години
Турците не страдат от евро-джендърски комплекси и построиха южен поток, който ще им носи ефтьна газчица! А България е губеща страна благодарение на ерроатлантическите ни благодетели!
85
3
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Показателно е, че Германия не се натиска да получава газ от ТАНАП. Явно считат, че няма да им излезе по-евтино.
84
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГОЛЕМИЯ ВИ ПРОБЛЕМ ТУКА В БГ, Е ЧЕ ВИЕ НЕ ПОЛЗВАТЕ ГАЗ ЗА БИТОВИ И ТЪРГОВКО-ПРОИЗВОДСТВЕНИ ЦЕЛИ, ПОЧТИ НИЩО...А ЦЕНИТЕ ЗА ХЛЯБ И ДРУГИТЕ ВИДОВЕ ИНДУСТРИЯ СА КОСМИЧЕСКИ .АИДЕ ДА ВИ ВИДИМ ЗАЩО Е ТАКА !!
83
6
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 5 години
До Бай КольоАз срещу газопровода не рия - рия срещу заробването ни от матушката, което се печеше още 2014-та с мили приказки - ама вие няма да плащате нищо, ама 30 год. без транзитни такси, ама ние ще си охраняваме тръбата и т.н.
82
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Газа ще минава през Турция само транзитно и това не ни прави зависими от тях. Все едно сега да сме зависими от Румъния.