Москва иска от София гаранции за тръбата от "Турски поток"

Руски издания: Русия отново си сътрудничи с България за газопроводите
31 май 2018 09:45, Елка Василева
176
Москва иска от София гаранции за тръбата от "Турски поток"
Бойко Борисов и Владимир Путин. Снимка: Reuters

"Турски поток" ще мине през България; Москва се връща към сътрудничеството със София в газопроводите, пише "Комерсант" по повод разговорите на българския премиер Бойко Борисов вчера в руската столица.

След преговори с Борисов руският президент Владимир Путин потвърди, че "Газпром" "проучва в практически план" прокарването на втора тръба от "Турски поток" от Турция към България. С това най-логичният от гледище развитие на инфраструктурата маршрут за "Турски поток" - България, Сърбия, Унгария - получи одобрение на политическо равнище независимо от болезнените спомени за неуспеха на "Южен поток", обяснява руският вестник.

Заради отказа от "Южен поток" "Газпром" изгуби 800 милиона евро, посочи след преговорите Владимир Путин.

"Е, писахме ги като загуби, какво да правим", добави руският президент, цитиран във "Ведомости".

"Турски поток" може да стигне до България чрез "балкански клон", отбелязва официозът "Росийская газета", наричайки това "главната новина" от разговорите Путин-Борисов.

Още по темата

"Винаги сме обсъждали с турските си партньори въпроса за евентуално излизане на "Турски поток" в Европа, включително през България. И вчера президентът на Турция господин Ердоган още веднъж го потвърди в разговора ни по телефона", цитира изданието думи на руския лидер.

"Виждам, че и българската страна съжалява за провала на проекта "Южен поток", защото - никой не се съмнява в това - осъществяването му щеше да е много изгодно за България. Но ще опитаме да минем отдругаде, в случая през Турция", посочи Путин.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни как "Турски поток" може да бъде прокаран до България, пише в заглавие "Взгляд". Както заяви Песков, Русия е готова да обсъди с България и прокарването на пряк газопровод през Черно море, уточнява "Комерсант", цитиран от БТА.

Едва преди три дни впрочем "Газпром" направи на Турция отбив от цената на газа за 2015-2016 г. (1 милиард долара ретроактивни плащания) фактически в замяна срещу прокарването на транзитна втора тръба по територията на Турция, допълва всекидневникът. Според негови източници обаче в бъдеще може да се изгради трета тръба от "Турски поток", която "да стигне директно в България".

По думите на Путин Русия иска от България гаранции за бъдещия проект, посочва "Комерсант". По данни на вестника Москва "вижда като гаранции инвестиции в развитието на българска мрежа от газопроводи, за да бъде приеман газът от "Турски поток" и доставян по-нататък за Сърбия".

Това разширяване на системата може да бъде осъществено за сметка на нейния оператор, държавната компания "Булгартрансгаз", или със средства на Европейската комисия, включително в рамките на приоритетни проекти за развитие на инфраструктурата, предполага руското издание. Същевременно "Комерсант" описва и примерна "схема, която да сведе до минимум евентуалните претенции от страна на Европейската комисия".

Отделна тръба до България по дъното на Черно море не фигурира в дневния ред, уточнява руски експерт пред "РБК".

За да насочи газа от втората тръба на "Турски поток" към България, "Газпром" не се налага да строи скъпи допълнителни мощности, казва Алексей Гривач.

Сухопътната част от втората тръба пресича действащата система на Трансбалканския газопровод. Трябва да договорим с турската компания "Боташ" използването му в реверсивен режим, а България да осигури изграждане на инфраструктура на своя територия за по-нататъшно разпределение на газа, разсъждава специалистът, според когото "става дума тъкмо за такива гаранции от страна на България".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
6
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
До рубладжийски партии 47Разбира се че е по-добре вместо за самолети да бъдат изхарчени за бежанци и за "мургавото" малцинство.
60
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** върти ,суче и иска тръбите да минават през територията на Троянското магаре в ЕС-България.Защото в Туркия много яко я подстригват-алаброс.....
59
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Дърт комунистБорисов е длъжен да осигури дружба и все по-тясно сближаване с Русия, в противен случай целокупния български народ няма да гласува повече за него..българският народ въобще няма намерение да гласува изобщо
58
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пешко е чел в учебника на Сталин по икономика какво означава диверсификация ? Диверсихикация означава ниски цени съответтно ниски заплати и по-малко данъци към бюджета и ниско БВП, ето защо соца 3 пъти фалира за 10 години. Hарода го е казал най-добре - с трици маймуни не се ловят. eдин западен автомобил струва 40 хил евро една лада струва 2 хил лева, а като еквивалент имат едно и също количество материали и трудоемкост, толкова за диверсификацията.
57
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много обичам да слушам червении репи. Колко пари загубили ааа уу. А защо Лукоил няма печалба ? Нали и от него щяхме да ставаме араби ? Защо Козлодуй е всяка година на загуба ? Нали е изплатен ? Смешковциии не рабрахте ли че тук работещи и печеливши проекти няма. Толкова ли сте тъпппи, че30 год не сте го разбрали.
56
2
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 49: За доставката на газ от ТАНАП: Бойко договаря обем, не цена. Цената зависи от Турция. Да видим дали ще бъде по-ниска от тази, която получаваме от Русия. При турците всичко е на пазарлък.
55
6
 
9
 
! Отговори
Дърт комунист преди 5 години
Борисов е длъжен да осигури дружба и все по-тясно сближаване с Русия, в противен случай целокупния български народ няма да гласува повече за него и ще опганизира спонтанни протести! Българите сме чувствителни когато става въпрос за Освободителката. Не щем евроатлантизъм, джендърство и бежанци, наши братя са руснаците!
54
1
 
1
 
! Отговори
до 47 преди 5 години
що не си гледаш работата...по глупавата ти логика...никой по света не бива да има армия,защото видиш ли..Америка примерно и без това е по-силна от всички...за какво тогава ти е оръжие щом не можеш да я победиш:))))))
53
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До52А "Южен поток" ни гарантираше 400 милиона евро на година транзитни такси..и пак питам: кой щеше да прибира тия такси ? бай спиро от с. поликраище ли, или той щеше да е плащача на тия такси?
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоси титан на политиката ББ защо си тръгна толкова бързо от "братската федерация"?
51
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност Турция вероятно просто се възползва от обстоятелствата, които не позволиха ЮП да мине директно през наша територия. Кой и защо наложи тези обстоятелства е любопитен въпрос, но тъй като географското ни положение не позволява много заобикалки, пак трябваше нещо да се случи тук, което да е компромисен вариант за всички заинтересовани страни. Ако бат Бойко се прояви като ентелегентен пич, сега ще изцоца колкото може привилегийки за България от новите обстоятелства.
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До рубладжийски партииОт съседната тема: Кратък списък на рубладжийските партии-eничapи:БСП, ДПС, Атака, АБВ, ВМРО и др=пропуснал си най-голямата, троянският кон - герп
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е договорила 1 милиард куб от новия ТАНАП . ББ беше при азерите, ако не помните.Това е горе долу 40% от потреблението ни. Което изобщо не е лошо. А това ще се вдигне в последствие с вдигането на обема на потока. Това ще накара и газпром да свали цените. Каквато беше и главната идея за алтернативни доставки.
48
1
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Нищо не е договорено и руснаците ясно го казват - водени са само преговори. Сега Бойко ще трябва да докладва на баба Меркел и само ако тя каже "да", нещо ще се случи. И руснаците това го знаят, затова тоя път, за да вложат пари, ще искат "железобетонни" гаранции.
47
4
 
8
 
! Отговори
рубладжийски партии преди 5 години
Самолети въобще не са ни нужни. Дали ще имаме 4 нови самолета или не, няма никакво значение при един конфликт с Русия или Турция. Даже е смешно да си го помислим. Много по-добре би било тези 4 милиарда лева да бъдат похарчени смислено в увеличение на доходите (заплати и пенсии), за доближаване на средно Европейското ниво на доходите, а не безсмислено, защото иначе в България при тази огромна бедност няма да останат хора и въобще няма да ни е нужна армия. Ние сме в НАТО и в ЕС и това трябва да се използва оптимално.
46
0
 
3
 
! Отговори
кирил преди 5 години
До БългаринДали обаче да сме благодарни за рушветите, които са инвестирали в наши политици, през последните 10 години...
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто казано, Южен поток се провали защото турция иска парче от баницата.
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ха, ха...40Оставка ли? АЙДЕ ХОЛАН...............ОТКОГА Я ЧАКАМЕ!!!!!!
43
1
 
4
 
! Отговори
Ха, ха... преди 5 години
За какви "преговори" пишете, след като Песков в прав текст каза че такива не е имало, и че БОКо пак е излъгал най-нагло че е договорил н'ам си к'во с Путин...!!! :::)))Ха, ха, ха... :::)))Оставка и при БайСтаври е спасението за СИКаджията...!!!Дааа...!!!
42
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кога ше излизаме от ес и нато, че да се запасяваме с рубли от снега, че след нашто влизане в азия се очеква рублата да скочи?с-400 ше се взимат ли? а су-57 ?