"Убитият" журналист – пропагандата на Москва и Киев

Руският печат за безпрецедентното събитие с инсценировката
31 май 2018 13:30, Елка Василева
74
"Убитият" журналист – пропагандата на Москва и Киев
Снимка: Reuters

Историята с инсценираното убийство на руския журналист Аркадий Бабченко ще бъде използвана от Москва и Киев за пропагандни цели, но няма да повлияе върху преговорите за уреждане на сепаратисткия конфликт в Донбас, прогнозира "РБК".

Във вторник бе съобщено, че Бабченко е застрелян в Киев, където живееше в доброволно изгнание - според него във връзка със заплахи, получавани заради това, че е разобличил ролята на Русия в конфликта в Източна Украйна. Украински политици обвиниха Москва, че е замесена в убийството. Вчера обаче Бабченко се появи пред журналисти жив и здрав. Службата за сигурност на Украйна (ССУ) съобщи, че става дума за инсценировка, предотвратила покушение срещу Бабченко, подготвяно от руските спецслужби.

Провокацията от страна на ССУ може би е безпрецедентно събитие в най-новата история на международните отношения. Проблемът с провокациите обаче е там, че те подсигуряват за седмица добър новинарски цикъл, но удрят по доверието към страната, която ги извършва, заявява за "РБК" политологът Андрей Сушенцов. Занапред медиите ще възприемат новините от Украйна с удвоен скептицизъм, добавя той.

Още по темата

Съобщенията за съдбата на Бабченко съвпаднаха с поредното заседание на тристранната контактна група за Украйна в Минск, но според експерти на вестника, цитиран от Би Би Си, операцията на ССУ няма да засегне преговорния процес. Близък до Кремъл източник обяснява, че преговорите бездруго са в задънена улица.

"Преговорният процес се влияе от други обстоятелства - позицията на ЕС, контактите на руския президент Владимир Путин с германския канцлер Ангела Меркел, евентуални кадрови промени в руския екип от преговарящи", изброява аналитикът Андрей Кортунов.

Според него историята с Бабченко ще се използва от руската пропаганда като доказателство за нездрави процеси в Украйна, а от Киев - като потвърждение за агресивните намерения на Русия.

Украинският наблюдател Вадим Карасьов свързва инсценировката с предстоящите парламентарни и президентски избори в Украйна. За кампанията украинските власти имат нужда от новини за агресия от страна на Русия. Освен това случаят с Бабченко подсигурява на украинските силови структури и на Киев като цяло възможността да заявяват, че са дееспособни. Украинските блогъри тутакси изсипаха куп положителни коментари за дейността на тайните служби, казва той.

С тази инсценировка украинските власти си навредиха сами, казват обаче обществени дейци, политици и журналисти, говорили пред "Газета". Главният редактор на украинското онлайн издание "Апостроф" Денис Попович напомня известната приказка: "Когато викате без повод "дръжте вълка", може да си имате проблеми, щом вълкът наистина дойде".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
28
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
" "Убитият" "журналист" - пропагандата на Москва и Киев"-хахахахаха. Абе Лелка защо намесва Москва тука? Сценаристите и режисьорите на тая простотия са си в Киев. Тоя е журналист, колкото автора(преписвача) на статията.
11
4
 
27
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Голям смях. Сега ако от Украйна съобщят, че някой е застрелян, медиите ще е добре за по-сигурно да почакат ден-два с коментарите, за да видят дали пък няма да се покаже по телевизията им жив и здрав.
10
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е платена новина или блъф. Руснаците /Путин,де/ силно мразят Бабченко, платили са 40 хиляди евро за убийството му, хванати са посредникът и изпълнителят, сега ще изплюят КОЙ от СВР е платил и влязал в контакт с тях. Рашънсите пак се издъниха. Кой знае колко руски агенти търтиха да бягат от Украйна....
9
8
 
14
 
! Отговори
венци преди 5 години
Жалко, че не са го грамнали наистина този дибил
8
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евтина постановка на народният хохоловски театър" Живият труп" изигран от "Мъртви души"......
7
5
 
33
 
! Отговори
ктк преди 5 години
Видяха украинските служби,че номера със Скрипалите минава в едно либерално и заблудено общество и направиха втора серия по тяхно подобие. Ще берат плодовете на тази измама и ще плачат,защото тези плодове ще лютят и горчат.
6
31
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хахаха руската агентура хваната в крачка,кога и ДАНС ще почне да прибира тукашните агенти, а не оня Решетников да ходи при митрополитите и да им казва какво да правят
5
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е, че човекът е жив и здрав.
4
29
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ама хванаха ли човека на Путин, на който е поръчан, хванаха го, сега нема какво да риветИ другари, разобличиха Ви пред цял свят
3
5
 
32
 
! Отговори
Даниел преди 5 години
Бабченко версия 2.0 Дали има хора, които ще се хванат на тъпотиите? Вчера слушах бившият украински генерал на специалните служби на Украйна и им се подиграваше. Викаше, че това е пълна пародия и никой няма да повярва. Обикновено службите не убиват с оръжие, а със случайни инциденти от типа: паднал по стълбите, както си ходил някой го блъснал и го сгазила кола, прибрал се вкъщи и имало оголен кабел и починал от токов удар. Та едва ли някой ще се хване на въдицата.
2
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И със самолета така направиха. Жалко за невинните жертви. Иначе Скрипал как е ?
1
6
 
38
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Украинските циркаджии задминаха английските си колеги. Факт!