Кой контролира света? Най-популярните конспиративни теории в Русия

Твърди се, че СПИН няма, а Земята е плоска
7 юни 2018 22:13, Елка Василева
97
Кой контролира света? Най-популярните конспиративни теории в Русия
Снимка: архив, Reuters

Екип от историци секретно пренаписва руската история, САЩ тайно садят вредни посеви в Украйна, гей лобисти съсипват руския морал, а Земята е плоска. Вижте кои са 10-те най-популярни конспиративни теории в руските медии, публикувани от Дойче веле.

Конспиративните теории все повече завладяват руските медии. До този извод стига проучване на независимия руски вестник "Ведомости" и компанията за медиен мониторинг "Медиалогия". От анализа, в рамките на който са били изследвани 43 000 медийни компании - телевизионни канали, радиа, новинарски сайтове, печатни издания - става ясно, че най-популярните конспиративни теории присъстват днес до 9 пъти по-често, отколкото през 2011 година.

1. Историци заговорничат срещу Русия

Най-популярната конспиративна теория в руските медии гласи, че група от историци се опитват да фалшифицират историята на страната. Според изследването на "Ведомости" и "Медиалогия" в периода 2011-2017 г. тази теория се споменава 15 730 пъти. Дори водещи политици, сред които президентът Владимир Путин и министърът на културата Владимир Медински, говорят за тези "мними историци". Изследването показва още, че тази конспиративна теория става особено популярна по време на атаките срещу филма "Матилда", в който се разказва за последния руски цар. Тя влиза в синхрон и с разгорещените дебати около 100-годишнината от Октомврийската революция и убийството на последното императорско семейство.

2. Тайно министерство управлява света

Твърдението, че човечеството се намира под контрола на "тайно министерство", се разпространява и като теория за "Новия световен ред". Тази теория съдържа много други брънки, свързани например с милиардера Джордж Сорос и семейство Ротшилд. Само през 2017 теорията за "тайното министерство" е спомената 1 365 пъти - шест пъти повече, отколкото през 2011.

3. СПИН няма

По време на Студената война в Съветския съюз се говореше, че Синдромът на придобитата имунна недостатъчност е резултат от експерименти на американците. Днес конспиратори твърдят, че СПИН всъщност няма. Това твърдение звучи изключително нелепо на фона на големия брой ХИВ-позитивни в Русия.

4. Крие се, че генномодифицираните храни са опасни

За пръв път тази конспиративна теория излезе на бял свят по руската държавна телевизия. В едно нейно предаване се твърдеше, че САЩ купуват земя в Украйна, където ще се засяват вредни генномодифицирани култури. А това щяло да доведе до глад. През миналата година конспиративната теория, свързана с ГМО, е била спомената 1 351 пъти - десет пъти повече, отколкото през 2011.

5. Извънземни тайно ни контролират

Между 2011 и 2017 година странното твърдение, че влечуги и извънземни контролират света, се среща 18 102 пъти. През 2013 една руска кандидат-кметица вдигна шум с изказването си, че пришълци от друга планета живеят в планински регион в Южна Русия. Там извънземните били избили древна славянска цивилизация.

6. Американците не са кацали на Луната

Конспиративната теория, че космическият кораб Аполо 11 никога не е кацал на Луната, е популярна не само в Русия. Изследването на независимия руски вестник "Ведомости" и компанията за медиен мониторинг "Медиалогия" показва, че за периода 2011-2017 тя се споменава 6 608 пъти в руските медии. Впрочем, това мирогледно съждение влиза в идеален синхрон с цялостната антиамериканска пропаганда на Кремъл.

7. Крие се, че ваксините са опасни

Вълната от недоверие към ваксините се надигна преди около 20 години - при това в световен мащаб. Почитателите на конспиративните теории твърдят, че отрицателното им въздействие върху човешкото здраве нарочно се укрива. Според тази заговорническа теория ваксините всъщност са биологична атака. И този възглед съвпада с духа на кремълската държавна пропаганда.

8. Гей лобисти съсипват руския морал

Труден е животът на хората с различна сексуална ориентация в Русия. В тази страна има дори закон, който забранява разпространяването на "пропаганда на нетрадиционните сексуални отношения". Тъй че конспиративната теория под номер 8 не бива да Ви изненадва. Според нея гей лобисти (подобно на групата историци, споменати по-горе) целят да дестабилизират руското общество. Това твърдение се среща в официалния орган на руската държавна пропаганда "Спутник", както и по телевизионния канал РЕН ТВ.

9. Земята е плоска

Конспиративните теории си имат и доайен: "Земята е плоска!". Колкото и да е непонятно, популярността на този възглед продължава да расте. Наградата за най-добра образователна програма в Русия за 2017 спечели авторът на телевизионно предаване, в което се твърдеше именно това: "Земята е плоска!".

10. Масоните управляват света

Теорията за господството на тайно масонско общество се среща често и другаде по света. Нейните привърженици вярват, че в дъното на многобройни заговори, преврати и революции от последните столетия стоят именно масоните. През 2017 година тази конспиративна теория е била спомената в руските медии шест пъти повече, отколкото през 2011.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
2
 
! Отговори
Жиб. преди 4 години
Съгласен съм изцяло с точки 1,6 и 8, а с т.10 частично - останалото е лъжа и измама!
66
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 56А твоето - в касата на една фондация с крадено име.
65
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 71Абе направо си е жалко, жалко до нещастие за тези, които го пишат и внушават на хората. А е обидно, че обществото позволява да го считат за ***, та му натрапват гнусни внушения. Жалко е, че има такава "интелигенция". Тя трови обществото под чадъра на "свобода на словото". Би трябвало не само лекарска правоспособност да се отнема, но и драскаческа - за преднамерени заблуда и злословие.
64
0
 
35
 
! Отговори
калкулаторът преди 5 години
До ИстинатаВ САЩ, а не в Русия, хората са така зомбирани, такива секти вилнеят там, че да се чудиш, как съществуват в съвремието. В Русия, след бленуваната "демокрация", се развихриха местни и вносни (както и у нас) секти, но доста бързо ги умириха. В САЩ, Британия, Австралия, пък и в много уж цивилизовани и прогресивни държави на Европа, такава мистика върлува под горния слой на блатото, че направо да ти настръхнат косите. Но нали трябва малoyмно да nлюем срещу Русия...
63
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как няма на руснаците да припишем всичко това?! За тия които четат това е поредната пропагандна история. То не е и жалко, то е смешно...
62
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила. Добре дошли в американската демокрация, където исляма е религията на мира, етиопците и африканците са бежанци, белите мъже християни са най-мръсното изчадие на еволюцията.А Сорос е просто мираж!!!
61
2
 
39
 
! Отговори
Бог да пази Русия преди 5 години
В Русия е надеждата,всичко друго е за промиване на мозъци
60
0
 
36
 
! Отговори
кико преди 5 години
Четете Енох,и ще разберете,на кого служат лошите хора.И най вече,Америката и Еврейщината,и Арабухите.
59
1
 
34
 
! Отговори
La France преди 5 години
До USAИ вие не сте по-далеч. Сащ и русия представляват опасност за нормалния свят.
58
2
 
35
 
! Отговори
USA преди 5 години
Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила. Добре дошли в руский мир.
57
0
 
39
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
КАКВО ЩЕ Е - БЪДЕЩЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО АКО ЛИКВИДИРАМЕ ЕВРЕИТЕ ,СЕМИТИТЕ, ЙЕХОВИСТИТЕ, ЙЕХУДИСТИТЕ , САЩ, МАКРОНОТИСТИТЕ -"ФИНАНСИСТИ" ОТ ЕВРЕЙСКАТА - МВФ И ТЯХНАТА " СВ БАНКА " ???? ЩАТСКИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ ТРЯБВА ДА БЪДЕ- ..КРЪЦ-КРЪЦ-КРЪЦ. !!!!
56
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние зя дядо Сарос не само го вярваме, но и сме го изпитали на главите си. То не би хелзингски кометет, не биха бежанци и роми, не би мирна религия.
55
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да разберА,ЗАщо се пишат и внушават такива *** неверни неща,че земята е плоска,че има извънземни и други подобни лъжи?Явно се опитват да влияят на психиката на хората и ги превръщат в ***.Защо са им необходими ***?
54
4
 
52
 
! Отговори
НОЙ преди 5 години
АБСОЛЮТНАТА ИСТИНА ЗА ВСИЧКО !!!ТОВА Е ДОКАЗАНО ВЪВ ВРЕМЕТО. ТРЯБВА ПРОСТО ДА СЕ ЧЕТЕ ПОВЕЧЕ.ЖАЛКО ЧЕ НОВИТЕ ДИРЕКТИВИ НА САЩ СА ДА БЪДЕМ ОТ *** ПО *** ЗА ДА СИ ПРАВЯТ С НАС КАКВОТО ИСКАТ....
53
22
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Болна нация. Тоталната лъжа на управляващите води до такива изкривявания в мисленето на тълпата. Научно доказана истина.
52
5
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 10 - те конспиративни теории освен тази, че Земята е плоска и СПИН няма, другите са чиста истина.
51
2
 
45
 
! Отговори
Добре е и дасе мисли преди 5 години
До Хубаво е да се чете"Няма Български политик, който да се подпише под тези условия"__________________________________________________________Прекрасно изказване, което обаче се отнася и е актуално за деня, месеца и годината на заявлението. Съгласен съм, че по татово време България не е загубила и метър Българска земя. Но днес... Може ли такава фраза да бъде произнесена от днешните продажни политици? И ако бъде произнесена от лъжливите им уста, българският народ ще повярва ли?
50
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Пешкода вземеш да си пиеш отново розовите хапчета, че публиката освен да ти се смее на акъла, ще започне да те замеря с хранителни остатъци.Германия си взела златния резерв от САЩ, дори цитираш някакви количество 400 тона. Недей заблуждава хората, дори 400 грама не са си прибрали.
49
4
 
58
 
! Отговори
Хубаво е да се чете преди 5 години
До Боби Вземи и прочети книгата на Стойчо Мушанов "Моята мисия Кайро" и ще разбереш какво са ни предлагали хубавите англичани. С обяваването на война се слага край на преговорите с англичаните. Не случайно Стойчно Мушанов заявява на англичанина - "Няма Български политик, който да се подпише под тези условия". Условието да се спасим от съветската армия е било Турция да ни окупира. Комунистите може да са всякакви, но при тях България не е загубила и метър Българска земя.
48
18
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аве не знам за света, ама на България дистанционното й е в кремъл...