"Пряката линия" на Путин – инструмент за управление

Руски печат: Формата едва ли не по-важна от съдържанието
8 юни 2018 11:00, Елка Василева
59
"Пряката линия" на Путин – инструмент за управление
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Вчерашната традиционна "пряка линия" с президента на Русия Владимир Путин, отговарял в ефир на въпроси от граждани, мина в изцяло нов формат. В студиото нямаше зрители, затова пък имаше доброволци, които участваха в подготовката на програмата и помагаха на хората, пожелали да зададат въпрос, пише "Известия".

"Росийская газета" нарича събитието "откровени разговор" и изтъква, че Путин е включвал в ефир и министри, и губернатори за коментиране и поясняване на темите.

Президентът изтъкваше, че основна задача на новото руско правителство е да повиши благосъстоянието на хората, приканваше губернаторите да бъдат максимално внимателни към проблемите на населението, посочва "Известия", цитиран от БТА. Вестникът отбелязва излъганите очаквания на експерти Путин "да нахока немарливи губернатори" по време на предаването, подчертава и демонстрираните от руския лидер познания "по много теми и въпроси", когато "се налагало да подсказва" на някои длъжностни лица.

Още по темата

Политтехнологът Дмитрий Фетисов вижда във вчерашното предаване по-специално сигнал за регионалните елити, че Кремъл има стратегия за извършване в Русия на "рязко вътрешно усилие". Тя обаче трябва да се осъществява по места и централната власт внимателно ще проследи това. "Оттук идва и липсата на явни критики към губернаторите. Президентът им дава кредит на доверие и се надява, че няма да го изложат", казва експертът.

За пръв път от старта на путинските "преки линии" през 2001 г. "формата стана едва ли не по-важна от съдържанието" - новият формат "открои важен механизъм за реформиране на управленската класа" в Русия, заявява "Взгляд". Видяхме нов инструмент за управление на номенклатурата. Нещо повече, нов инструмент за управление на страната. "Тристранните" съвещания от този вид със сигурност ще се превърнат в традиция, коментира електронният вестник.

Вместо поредното съвещание по проблемите на Далечния изток или за безработицата в Северен Кавказ ще може да се проведе пряка линия с президента Путин по тези теми. След това личната отговорност на служителите ще нарасне твърде осезаемо - както и скоростта, с която се решават много проблеми, добавя "Взгляд".

Новият формат демонстрира, че "пряката линия" се превръща от пиар акция в един от инструментите за управление на държавата, смята и политологът Андрей Колядин, говорил пред "Ведомости". "И за разлика от държавите, където има публична политика, (предаването) се търси от обществото, защото иначе властта ще си съществува отделно, а хората - отделно", казва той.

"Пряката линия" е основна институция в Русия, където вместо избиратели има телевизионни зрители, констатира "Новая газета".

Изданията уточняват, че в предаването участваха и хора, които формират общественото мнение, както и популярни видеоблогъри, предварително събрали въпроси сред своите абонати. Влиятелни блогъри запитаха Путин няма ли в Русия да бъдат забранени Instagram и YouTube - но той веднага прехвърли разговора към историята с блокирането на месинджъра Telegram и фактически обеща промяна в ситуацията около забраната му в Руската федерация, отбелязва "Независимая газета" по повод "изненадващото събитие".

"Комерсант" акцентира върху засегнатите в предаването международни проблеми и "новите формулировки" на Владимир Путин, говорил за антируските санкции на Запада и отношенията между Европа и САЩ. Действията на САЩ, наложили "забранителни мита върху стоманата, върху алуминия не само за Европа, но и за Канада, за Мексико - това всъщност са си санкции!", цитира вестникът думите на руския лидер. "Само дето нещата са формулирани другояче. А всъщност това си е така", добави Путин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжите на Путин по Пряката линия, а Ехото (русофилите) ги повтаря многократно !
26
5
 
8
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Българите трябва да мълчат и никакви ала бала че сме демокрация...същата вертикала на властта с тая разлика че нивото на руската вертикала и особенно на върха е няколко нива над българската...тишина и наведени очички...
25
4
 
1
 
! Отговори
do 23 преди 5 години
Доносничеството, извинете информирането, подаването нс сигнал, останка от комунистическото минало ли е или европеска ценност, родена от демокрацията?
24
11
 
7
 
! Отговори
рубашка преди 5 години
До 24 анонимен руснак. Ами ние и не искаме такъв президент. А вас като ви гледам "огромната" държава с многомилионно население не можете да намерите други управляващи освен *** и Медведеф, които се прескачат като кобили.
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в Европа няма рускини *** :)
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименааа, в сибир значи! с тва трябваше да почнеееш! ти ще идеш ли в сибир за 900$ хахахане всеки може да отиде да работи в Русия, българи не пускат, стой си в София на 400$ заплата или върви в Германия да им миеш улиците за 850 евро заплата.
21
0
 
3
 
! Отговори
до 23 преди 5 години
Честа ли ви е накърнена. Жалко, животът е несправедлив. За подобряване на услугите, образовайте "предприемателите", че не всрки, който говори английски,плаща в долари,
20
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Писах за старите такива ама не гледате а само наизуст. Преди 2 г една учителка пита Путин как да живее с 5000 рубли. Оня срича. Питат го защо ги занимава с ракети като са толкова бедни. Яко ви промиват мозъците. А на кои олигарси е взел парите като изникнаха 104 нови милиардери. Същите изнасят парите в чужбина. Познато ли е? Много некомпетентни промити мозъци тук. 20% от руснака живее под прага на бедност, който там е 320 лв. В Бг е 351
19
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руските *** разпрастрняват в нета хибритните лъжи, че 90% от пpocтитутките в Германия били българки. Истината приятели мои е, че 90% от българките в Германия работят банкови мениджърки, членки на управителни съвети във големи фирми като Сименс и БОШ, инженерки и само топ-платени престижни професии.
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Градовете в Сибир имат инфраструктура и градоустройство за което София може само да си мечтае.
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ааа, в сибир значи! с тва трябваше да почнеееш! ти ще идеш ли в сибир за 900$ хахаха
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам познат женен за рускиня, живеят в голям град в Сибир, жена му е учителка в държавно училище със заплата 55 хил, това са около 900 долара. С тази заплата там при тези цени могат да живеят цялото семейство, а неговата заплата е 75 хил, специалист е по хранително вкусова промишленост и работо в руска фирма за производство на мелчни продукти, правят разни сирена и бизнеса върви след като Русия наложи санкции на Запада за внос на сирена.
15
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АБЕ ТОВА РУСКОТО *** ВСЕКИ ДЕН ПУСКА ТУК ЗА БГ ПРОСТИТУТКИТЕ В ГЕРМСАНИЯ ДА НИ УНИЖАВА НАЦИОНАЛНОТО ДОСТОЙНСТВО! ТРИЙ ГО, Ч Е СИ СЪПРИЧАСТЕН ПО СЪОР=ТВЕТНИЯ ЧЛЕН ОТ НК! ЗА ПОСЛЕДЕН ПЪТ ТЕ ПРЕДУПРЕЖДАВАМ! ПРАЩАМ НА МЕЙЛА НА ЦАЦАРОВ ДО 15 МИН.!
14
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За учител там е между 250$ и 1000$ като 1000$ взимат в супер престижни частни училища както тука ама то любовта към Путин малко заслепява хората и пропускат някои подробности
13
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При Путин БВП се вдигна 10 пъти, заплатите 12 пъти, пенсиите 14 пъти, взе парите на олигарсите, провали "Набуко", взе си Крим, строи Северен поток 2 и сега владее Сирия и близкия изток.
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По данни на Credit Suisse през последните три години от 4% до 10% от най-бедните хора в света са били американци. Това са от 35 до 50 млн. души.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде отборчето от евроцървули с диагноза "Шубе ме от Русия" и "Нощния ми кошмар имПутенция" започна мача с ниска топка по тревата. Междъ другото, Днес.бг, кои са тези "известни" и "влиятелни" блогери? Не можах да им прочета имената. Може би известни като А. Бабченко? Нещо нема новини за тоя мишок? Явно всичко е разкрито от следствието.
10
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
90% от пpocтитутките в Германия са българки.
9
1
 
5
 
! Отговори
смех преди 5 години
На протеста на умните и красивите преди години огромен плакат "Газпром - вън от България!" и го показват впо всички медии да го видят и ч чужбина, а днес Борисов ходи в Русия да проси "Газпром, елате в България" а Путин го приема със студен поглед.
8
4
 
4
 
! Отговори
АЛОУ, преди 5 години
я кажи пак за руските учители , как взимали 1000 евра? абе вие хептен за баламурници ни вземате бе! Ми ч е те бг учители да са побягнаи към масква!