"Пряката линия" на Путин – инструмент за управление

Руски печат: Формата едва ли не по-важна от съдържанието
8 юни 2018 11:00, Елка Василева
59
"Пряката линия" на Путин – инструмент за управление
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Вчерашната традиционна "пряка линия" с президента на Русия Владимир Путин, отговарял в ефир на въпроси от граждани, мина в изцяло нов формат. В студиото нямаше зрители, затова пък имаше доброволци, които участваха в подготовката на програмата и помагаха на хората, пожелали да зададат въпрос, пише "Известия".

"Росийская газета" нарича събитието "откровени разговор" и изтъква, че Путин е включвал в ефир и министри, и губернатори за коментиране и поясняване на темите.

Президентът изтъкваше, че основна задача на новото руско правителство е да повиши благосъстоянието на хората, приканваше губернаторите да бъдат максимално внимателни към проблемите на населението, посочва "Известия", цитиран от БТА. Вестникът отбелязва излъганите очаквания на експерти Путин "да нахока немарливи губернатори" по време на предаването, подчертава и демонстрираните от руския лидер познания "по много теми и въпроси", когато "се налагало да подсказва" на някои длъжностни лица.

Още по темата

Политтехнологът Дмитрий Фетисов вижда във вчерашното предаване по-специално сигнал за регионалните елити, че Кремъл има стратегия за извършване в Русия на "рязко вътрешно усилие". Тя обаче трябва да се осъществява по места и централната власт внимателно ще проследи това. "Оттук идва и липсата на явни критики към губернаторите. Президентът им дава кредит на доверие и се надява, че няма да го изложат", казва експертът.

За пръв път от старта на путинските "преки линии" през 2001 г. "формата стана едва ли не по-важна от съдържанието" - новият формат "открои важен механизъм за реформиране на управленската класа" в Русия, заявява "Взгляд". Видяхме нов инструмент за управление на номенклатурата. Нещо повече, нов инструмент за управление на страната. "Тристранните" съвещания от този вид със сигурност ще се превърнат в традиция, коментира електронният вестник.

Вместо поредното съвещание по проблемите на Далечния изток или за безработицата в Северен Кавказ ще може да се проведе пряка линия с президента Путин по тези теми. След това личната отговорност на служителите ще нарасне твърде осезаемо - както и скоростта, с която се решават много проблеми, добавя "Взгляд".

Новият формат демонстрира, че "пряката линия" се превръща от пиар акция в един от инструментите за управление на държавата, смята и политологът Андрей Колядин, говорил пред "Ведомости". "И за разлика от държавите, където има публична политика, (предаването) се търси от обществото, защото иначе властта ще си съществува отделно, а хората - отделно", казва той.

"Пряката линия" е основна институция в Русия, където вместо избиратели има телевизионни зрители, констатира "Новая газета".

Изданията уточняват, че в предаването участваха и хора, които формират общественото мнение, както и популярни видеоблогъри, предварително събрали въпроси сред своите абонати. Влиятелни блогъри запитаха Путин няма ли в Русия да бъдат забранени Instagram и YouTube - но той веднага прехвърли разговора към историята с блокирането на месинджъра Telegram и фактически обеща промяна в ситуацията около забраната му в Руската федерация, отбелязва "Независимая газета" по повод "изненадващото събитие".

"Комерсант" акцентира върху засегнатите в предаването международни проблеми и "новите формулировки" на Владимир Путин, говорил за антируските санкции на Запада и отношенията между Европа и САЩ. Действията на САЩ, наложили "забранителни мита върху стоманата, върху алуминия не само за Европа, но и за Канада, за Мексико - това всъщност са си санкции!", цитира вестникът думите на руския лидер. "Само дето нещата са формулирани другояче. А всъщност това си е така", добави Путин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
4
 
! Отговори
До 5 преди 5 години
Хехее тоя за американците се загрижи колко бедни били хаххааа кажи сега колко американци са избягали в Русия и колко руснаци в Америка
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Русия няма демокрация. Демокрацията е власт на богатите и на търговците, а в Русия има власт в името на народа и за народа. Главната опора на Путин са хората. Цялата му власт се основава на народното доверие и затова е толкова важно хората да получават плодовете на неговото управление.
5
2
 
7
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
А наш Баце не смее да направи такова предаване,щото народа ще го изяде барабар с водещите...
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3СЕДЕРАСТИТЕ ТЪЙ ДОГОВИРАХА ЦЕНИТЕ УМИШЛЕНО ЗА ДА НАСТРОЙВАТ ХОРАТА ПРОТИВ РУСИЯ ДО 89Г ИМАХМЕ НАЙ-ЕВТИНИЯТ ГАЗ В ЦЯЛА ЕВРОПА.
3
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази линия е такава пародия за който е гледал старите. Популизъм и нищо повече. И после зависимите медии, понеже другите ги закри, почват пропагандата. Има ги старите в нета. Много може да се научи за Русия от тях. Хората питат защо са толкова бедни, а хубавеца мънка или направо ги реже ако са по- настойчиви. Диктатура отвсякъде.
2
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаха задачата на новото правителство била да повишава благосъстоянието на хората а той 18 години на власт вече и заплатите там са по ниски от тука с всичките им ресурси
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво, точно това е демокрацията хората трябва да могат да вземат участие по всички въпоси, а не некви там елити и бюрократи да решават. Тръмп и Путин и Орбан са прът в *** на либералната диктатура.