"Пряката линия" на Путин – инструмент за управление

Руски печат: Формата едва ли не по-важна от съдържанието
8 юни 2018 11:00, Елка Василева
59
"Пряката линия" на Путин – инструмент за управление
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Вчерашната традиционна "пряка линия" с президента на Русия Владимир Путин, отговарял в ефир на въпроси от граждани, мина в изцяло нов формат. В студиото нямаше зрители, затова пък имаше доброволци, които участваха в подготовката на програмата и помагаха на хората, пожелали да зададат въпрос, пише "Известия".

"Росийская газета" нарича събитието "откровени разговор" и изтъква, че Путин е включвал в ефир и министри, и губернатори за коментиране и поясняване на темите.

Президентът изтъкваше, че основна задача на новото руско правителство е да повиши благосъстоянието на хората, приканваше губернаторите да бъдат максимално внимателни към проблемите на населението, посочва "Известия", цитиран от БТА. Вестникът отбелязва излъганите очаквания на експерти Путин "да нахока немарливи губернатори" по време на предаването, подчертава и демонстрираните от руския лидер познания "по много теми и въпроси", когато "се налагало да подсказва" на някои длъжностни лица.

Още по темата

Политтехнологът Дмитрий Фетисов вижда във вчерашното предаване по-специално сигнал за регионалните елити, че Кремъл има стратегия за извършване в Русия на "рязко вътрешно усилие". Тя обаче трябва да се осъществява по места и централната власт внимателно ще проследи това. "Оттук идва и липсата на явни критики към губернаторите. Президентът им дава кредит на доверие и се надява, че няма да го изложат", казва експертът.

За пръв път от старта на путинските "преки линии" през 2001 г. "формата стана едва ли не по-важна от съдържанието" - новият формат "открои важен механизъм за реформиране на управленската класа" в Русия, заявява "Взгляд". Видяхме нов инструмент за управление на номенклатурата. Нещо повече, нов инструмент за управление на страната. "Тристранните" съвещания от този вид със сигурност ще се превърнат в традиция, коментира електронният вестник.

Вместо поредното съвещание по проблемите на Далечния изток или за безработицата в Северен Кавказ ще може да се проведе пряка линия с президента Путин по тези теми. След това личната отговорност на служителите ще нарасне твърде осезаемо - както и скоростта, с която се решават много проблеми, добавя "Взгляд".

Новият формат демонстрира, че "пряката линия" се превръща от пиар акция в един от инструментите за управление на държавата, смята и политологът Андрей Колядин, говорил пред "Ведомости". "И за разлика от държавите, където има публична политика, (предаването) се търси от обществото, защото иначе властта ще си съществува отделно, а хората - отделно", казва той.

"Пряката линия" е основна институция в Русия, където вместо избиратели има телевизионни зрители, констатира "Новая газета".

Изданията уточняват, че в предаването участваха и хора, които формират общественото мнение, както и популярни видеоблогъри, предварително събрали въпроси сред своите абонати. Влиятелни блогъри запитаха Путин няма ли в Русия да бъдат забранени Instagram и YouTube - но той веднага прехвърли разговора към историята с блокирането на месинджъра Telegram и фактически обеща промяна в ситуацията около забраната му в Руската федерация, отбелязва "Независимая газета" по повод "изненадващото събитие".

"Комерсант" акцентира върху засегнатите в предаването международни проблеми и "новите формулировки" на Владимир Путин, говорил за антируските санкции на Запада и отношенията между Европа и САЩ. Действията на САЩ, наложили "забранителни мита върху стоманата, върху алуминия не само за Европа, но и за Канада, за Мексико - това всъщност са си санкции!", цитира вестникът думите на руския лидер. "Само дето нещата са формулирани другояче. А всъщност това си е така", добави Путин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
ПУТИН Е ВЕЛИК! преди 5 години
И от морето сух ще излезе - та и с уловена риба!
46
0
 
2
 
! Отговори
ХА ХА ХА! преди 5 години
Тия запдняци както е тръгнало ще обвинят Путин че се меси и във вътрешните работи на Русия.Е нема такива 'ценности'!
45
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До ПешкоДоговора се подновява всеки 2 или 3 години като има рамково споразумение до едикоя си година. Там е и принципа ГАЗът зависи от цената на петрола на еди коя си борса, Принципа плащаш и ако искаш и можеш ползвай и прочие договорки - по принцип зад всеки от тези нещица трябва по принцип да седи еди каква си отстъпка. Защо договорът е за 2-3 години не чак до 30 годинаЗащото заявяваните обеми на плащай и ако искаш ползвай са различнив момента ползваме малко под 3 милиарда кубометра година
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цирк
43
0
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 5 години
До БобиПише договор, не рамково споразумение
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКой те излъга че българките са 90% от проститутките в Европа? Така ли ви учат ванюшките от пасольството? Най-много са рускините, стига да им дадът визи. Ако не им дадът ходят из БИ. Само в Турция браковете на турци с рускини е над 300 000. С минимална заплата 200 лева няма как да бъде иначе
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
когато в България напрвавят "ПРЯКА ЛИНИЯ" с Борисов ще повярвам че имаме демокрация, а така си имаме само ГЕЙ- ПАРАДИ !
40
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Пешко 39Прави разлика между рамково споразумение и ДОГОВОРЕто имаме рамково споразумение с МЕРЦЕДЕС за доставка на джипове и всевъзможни камиони за БА - купени са само толкова колкото да осигурят Афганистан и други задгранични мисии - а това е нищожна бройка спрямо истинските нужди на войската.
39
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руските *** пак ръсят тъпизм7. Марш в Сибир да благоденствате при великия Путин дупедавци. Защо стоите тук? Като ви е толкова мила Русия пътя и да ви няма. Не ви стиска нали? На приказки много ви има, ама не ви се мизерства в Путинландия.
38
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълна руска бутафория!
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Между другото 99% от проститутките на Слънчака са рускини...
36
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само безаналогова у'шанка може да вярва че това е пряка линия.
35
6
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 5 години
До БобиМежду Газпром и България има сключен договор за доставка на газ до 2030 г. Братушките, понеже много ги има по договорите, би трябвало да го спазят
34
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 36Зависи от две неща колко ще поискат Турция и Гърция за да мине тръбата(собственост на Газпром) през тяхна територияКолко ще поиска Бойко да мине тръбата през нашаИ в двата случая има казуса 3 енергиен пакет на ЕСНо опасността Източна Европа да остане без ГАЗ след 2019А ако не мине обжалването на Газпром-Навтогаз със сигурност през Украйна ГАЗ няма да тече - на руснаците им писна от ГАДНИ НОМЕРА и някой друг с тях този път ще попадне в калната яма
33
5
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 34Вчера в друга новина смятахме колко е бензина за литър в САЩ и РФ съответно 0,86$ и 0,74$Руските производители продават количествата за вътрешния пазар на външния защото петрола в Европа е доста по-скъп съответно цените в Русия се повишават - пазарна икономика. Ако са имали вътрешните търговци някакви запаси то те вече са свършили. Цените се качват и ще се качват независимо че правителството намали акциза.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как е Български поток? Няма?
31
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия започна строителството на Северен поток 2.
30
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато петрола поевтиня Обама беше виновен, а сега когато поскъпна Путин се скри зад енергийния си министър, да обяснява на оскотелия мужик - защо са повишени цените на бензина !За Путин остава да раздава по Пряката линия - ту кравичка на някоя бабушка, ту спасява някой мед.участък в Чукотка !
29
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименА в Европа няма рускини *** :).......Със сигурност има и рускини. Както и чехкини, украинки, полякини, румънки. Даже има и германки и холандки които упражняват този древен занаят. Но 90% от представителките на професията са българки.
28
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин направи Русия отново супер дьржава та и за това шоршчетата пикат А-95//А-98 и дизелово гориво