Народни веселия в Русия – празник на стихийния патриотизъм

Руснаците отбелязват паметната постсъветска дата
12 юни 2018 10:30, Елка Василева
62
Народни веселия в Русия – празник на стихийния патриотизъм
Снимка: архив, Reuters

Денят на Русия, отбелязван днес, е сред "най-младите" държавни празници в страната. Чества се по повод събитията от 12 юни 1990 г., когато Конгресът на народните депутати в тогавашната съветска република приема декларация за държавния суверенитет на Русия. Година след това на същия ден в Руската федерация се състояха първите общонародни избори за президент, напомня "Аргументи и факти".

По традиция в градовете на Русия на този ден има народни веселия, концерти и спортни прояви. В Кремъл се връчват държавни награди в сферите на науките и технологиите, литературата и изкуствата, както и за бележити хуманитарни постижения. А на Червения площад в Москва се организира тържествен салют, посочва вестникът.

"Известия" нарича днешната постсъветска паметна дата "официален празник на стихийния патриотизъм", натоварен с "доста очевиден идеологически смисъл".

Надвили комунистическия режим, демократите от първата вълна поведоха политика за десъветизация и същевременно започнаха да създават нова държавно-политическа идеология, митология и символика, се казва в материала, цитиран от БТА.

Според изданието "възстановяването на териториалната цялост на страната, икономическият подем и възраждането на великата (ни) държава будят ентусиазъм у населението, дори сред най-аполитичните му слоеве". Затова още през "богатото" първо десетилетие на 21-и век в Русия наред с държавния започва да се формира и т. нар. стихиен патриотизъм. Сега той нараства с оглед "укрепването на материалното благосъстояние на населението, също и на политическите и социално-икономическите успехи на страната", твърди всекидневникът.

Въз основа на скорошна анкета "Новие известия" прави извода, че хората в Русия "все повече се тревожат от вътрешната политика на Кремъл, която им изглежда недостатъчно социално ориентирана".

"Русия най-сетне бе настигната от вълната на политическия контраелитен популизъм, заляла от няколко години голяма част от северното полукълбо - от Америка до Украйна", коментира икономистът Михаил Дмитриев.

Той смята, че този насочен срещу елитите популизъм все повече расте в масовото съзнание на хората в Русия. Дмитриев вижда основната причина в сегашната "най-продължителна криза от целия период на прехода към пазарна икономика". Кризата повлия негативно жизненото равнище и постепенно засилва недоволството от ситуацията в Русия сред жителите на страната. Типични признаци на този феномен са умората от политическото статукво - независимо дали е демократично или авторитарно, и стремежът към абстрактна справедливост, несъпроводен с логични аргументи, смята аналитикът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: Денят на Русия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
7
 
9
 
! Отговори
бг селянин преди 5 години
До България е великаХАХАХАХАХХХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХААХХААААА................
21
9
 
17
 
! Отговори
честито преди 5 години
Честито на братския Руски народ.
20
18
 
11
 
! Отговори
Различни светове ... преди 5 години
Хората в нормалния свят мислят и говорят за полети до Марс...В Русия Путин се опитва да ограничи пиенето на лосион и антифриз със закони ...Различни светове ...
19
6
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Hafen die Wahrheit"Снощи гледах филм за Русия по една немска програма. Разликата между големите градове и провинцията е огромна!"---А у нас е като в Германия.Само по табелките можеш да разбереш, че си напуснал София, и се намираш в Мездра, Монтана , Видин, или село Горно Нанадолнище...
18
10
 
8
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 18Ама те руснаци в България, като им гледаш влоговете в Ютуб са много по-умни и по-българи от българските русофили. Кореняка руснак е ходил по света и е видял, че в България му е най-европейско и най-уютно. Докато русофила чвор иска да продаде, предаде и ***..бе държавицата си и да я докара на нивото на Дагестан и сие за някоя обезценена рубла и потупване от Путин.
17
10
 
10
 
! Отговори
България е велика преди 5 години
България е велика, защото фактически е създала Русия като и е дала и азбуката и християнската вяра и така е направила от безпросветното руско племе - народ.
16
8
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Hafen die Wahrheit Ти умишлено ли манипулираш, или наистина не знаеш, по какъв повод и за какво е написана "Ставай страна огромная"? Поне намери и прочети целия текст, и тогава говори за джихад.Амън от платени манипулатори, или пъпчиви пубери, чули недочули нещо...Такива, като теб, у нас обявиха Ботев и Левски за терористи...
15
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес БГ - завист, бедност, глупост, безработица, престъпност и т.н.
14
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз честно казано руснаците ги обичам обаче тези българи дето се прехласват по всичко руско и по Путин полубог и плюят България са ми силно противни и жалки
13
6
 
7
 
! Отговори
непълен обзор преди 5 години
Ще се опитам да ви съобщя истината за днешния ден на победените и се надявам да ме разберете и да не ме съдите строго.Какво празнува днес непомнещият и неразумният:1. Бунтът на РСФСР срещу СССР;2. Беловежските съглашения;3. Развалът и смъртта на СССР;4. Декларацията за независимостта на РСФСР;5. Приемането и утвърждаването на компрадорският флаг;6. Доброволният отказ от суверенитета.
12
10
 
8
 
! Отговори
До 14 преди 5 години
Хахаа завист, всички се бъзикат с рашките тоя мисли че им завиждат. Завист има като частна американска кпмпания изстреля повече ракети от великата Русия, цъкай минуси от завист сега
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Hafen die WahrheitОбикновена БГ завист, нали
10
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес патриота Сидеров черпи с бояришник.
9
26
 
8
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Русията е страна от ислямският свят! Дори открито изповядва джихат. В един неин марш се пее:"Вставай страна огромная, вставай на СМЕРТНЪЙ бой!". Това е НЕДОПУСТИМО за една цивилизована страна, каквато парадира да е Русията.
8
9
 
13
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Снощи гледах филм за Русия по една немска програма. Разликата между големите градове и провинцията е огромна!
7
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Независимостта на Русия е най-големия трън в г.за на кукловодите от тъмното световно правителство.
6
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде наздраве за празника, аз черпя всички русолюбци тука една туба лосион съм приготвил да има
5
19
 
12
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
За родину, за Пyтинy!Зомбираните мАрзилками, приучени да пият Боярешник в неограничени количества, изтрещеха под благозвучният напев на РПЦърква и мощната идеологична пропаганда на своя върховен богатир.
4
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво ни занимавате постоянно с глупости и пияндурски истории
3
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко ще има по землята накапали спиртосани патриоти малее