Руски издания: Москва постави ултиматум на Европа за газа

Европейската комисия не подкрепя втора тръба от "Турски поток"
Обновена: 14 юни 2018 13:17 | 14 юни 2018 13:15, Елка Василева
66
Руски издания: Москва постави ултиматум на Европа за газа
Снимка: архив, Reuters

Русия постави на Европа ултиматум във връзка с доставките на "синьо гориво", коментира онлайн изданието "Росийский диалог" изявления на външния министър на федерацията Сергей Лавров.

Москва е готова да доставя газ на територията на Европейския съюз по тръбопровода "Турски поток", но за това са необходими гаранции от европейските власти, по-специално от Европейската комисия, заяви вчера Лавров на обща пресконференция с гръцкия си колега Никос Кодзиас.

Първият дипломат на Русия подчерта, че Москва не се страхува от добросъвестна конкуренция от страна на други производители и износители, отбелязва "Комсомолская правда".

"Парламентская газета" цитира по-раншни изявления на руския президент Владимир Путин, според когото Москва и Анкара неведнъж са обсъждали възможността "Турски поток" да доставя гориво в Европа, включително през България. По думите му Русия е готова да сътрудничи със София по мащабни енергийни проекти, ако България предостави съответните гаранции, посочва вестникът.

Още по темата

Предвижда се газопроводът "Турски поток" да влезе в експлоатация в края на 2019 г. Тръбопроводът се прокарва вместо "Южен поток", от който Русия бе принудена да се откаже през 2014 г. във връзка с решението на България временно да спре строежа заради позицията на САЩ и ЕС, припомня "Парламентская газета", цитирана от БТА.

Русия може да получи газови гаранции за "Турски поток" от България, Гърция и Италия, пише "Економика сегодня".

Поради геополитически причини Европейската комисия не подкрепя идеята за втора тръба от "Турски поток", но страните, през които може да мине тя, демонстрират интерес към руския газопровод, отбелязва аналитикът Алексей Белогориев.

Според него ЕК е против евентуален коридор за руския газ в този регион, защото се опасява от засилване на московското влияние върху балканските страни, претендиращи за членство в ЕС. "Присъствието на Русия, както впрочем и на Турция, е нежелателно тук от гледище на европейската политика", казва той пред електронния вестник.

Проектът обещава изгоди и на Гърция, допълва експертът Игор Юшков. Тази страна "не е пазар за пласмент", както и България, но е готова да бъде транзитьор и дори подкрепя инициативата в политически план. Тя обаче не смята да инвестира в "Турски поток" собствени пари. Въпросът опира до Италия, която ще е пазар за пласмент на горивото в случай на транзитни доставки през Гърция.

Все още е трудно да се каже как гледа на проекта новото правителство в Италия, но италианската петролногазова компания Ени и предишните кабинети не са проявявали интерес към темата. "Същевременно, ако проектът бъде осъществен, Италия няма да има нищо против, тъй като винаги е по-добре да имаш колкото може повече предложения за влизане в страната", добавя Алексей Белогориев.


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 45
Уж станахме капиталисти, но единствено руснаците мразим по социалистически, само дето и пари пропускаме от цялата работа

Ние да пропускаме пари от руснаците ли бе?Ти вред ли си?От Задунайската губерния само изтичат пари към великата ***, не се вливат.
48
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Никакъв ултиматум не е поставила Русия, това са думи на написалият статията за да звучи силно.
Русия се моли газ да минава през България за ЕС - това означава договори и приходи.
Никой не моли Русия за нищо.
Газ ще идва от Азия и Африка, а това заплашва монопола на Москва.
Затова треперят в Кремъл.
Не можаха да ни измамят с Южен поток.
Но ни дерат със старите договори и плащаме газ на тройни цени!
Договорите ги сключиха нашите комунисти още преди години.
47
13
 
11
 
! Отговори
НЕПУКИСТА преди 9 месеца
Много руски тролове налазили форумаи лъжат на поразия!
С Русия България може да има само загуби нищо повече и българите ще ги плащаме.
По скоро някой да затрие руснаците и света да стане по-добър.
46
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всички говорят за някакви европейски пакети, за сигурност, срещу монопола и т.н., пък всеки се натиска да транзитира руския газ. Газпром изнася 200млрд м3/год. Танап с неговите 16 млрд каква конкуренция може да бъде? Щял да стигне 32млрд, ама след 10г и още успоредни тръби. Всичко е затова, че концесионерът на азерското находище Шах Дениз е Бритиш Петролиум. Става въпрос за пари, за много пари.
А ние само си въобразяваме, че Б-я е спряла ЮП с неговите 60млрд м3 капацитет.
45
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Важното е, че България показа, че няма никакви приоритети, освен да слушка кой от където дойде. Уж станахме капиталисти, но единствено руснаците мразим по социалистически, само дето и пари пропускаме от цялата работа. Важното е, че сме независими - нищо не зависи от нас, само има демократично лаене на бездарни философи.
44
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А световната цена на нефта и газа расте ли расте.
За по-малко от година се удвои.
Скоро бензинът може да стане 3 лв. а парното 300.
43
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
УКРАИНЦИТЕ КАЗАХА : НЯМА ДА КУПУВАМЕ ДОНБАСКИ ВЪГЛИЩА, ЩЕ КУПУВАМЕ АМЕРИКАНСКИ. ПОСРЕЩНАХА МНОГО ТЪРЖЕД.СТВЕНО ПЪРВИТЕ АМЕРИКАНСКИ КОРАБИ С ВЪГЛИЩА. ЦЕНАТА БИЛА ТРИ ПЪТИ ПО-ВИСОКА, НО НАЛИ СА ГОРДИ - ЩЕ ПЛАЩАТ.
Е, ПОСЛЕ СЕ ОКАЗА, ЧЕ АМЕРИКАНЦИТЕ КУПИЛИ ВЪГЛИЩАТА ОТ ДОНБАС.
42
19
 
14
 
! Отговори
хаха преди 9 месеца
Стига измислици бе.
При соца имаше режим на тока, а с мизерните 160лв средна заплата и долар на черно 3лв си бил на 26-то място, ама друг път.
41
7
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
изобщо не ме интересува ек аз не искам бьлгария да е обвьрзана с турция
султаньт винаги ще намери повод да изнудва ес за пари визи членство в ес
това е наи несигурния начин на снабдяване с газ през турция сьщото важи и за украина
40
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 38
Мислителю, от казаното излиза, че няма и да имаме икономика, производство. И ще си живеем като добитък с малко сенце, купено със заемите, които главният престъпник взима и продължава да взима! А при соца бяхме на 26-27-мо място В СВЕТА по БВП/човек! Изоставахме по инфаркти и инсулти, но сега уверено лидираме. А аз не искам да е така!
39
20
 
31
 
! Отговори
Български Българин преди 9 месеца
Един проект като Южен Поток щеше да изстреля България доста напред икономически. Първо работни места щеше да създаде и второ щяхме да печелим много транзитни такси. Американците не позволиха за съжаление. Гонят си те интереса и не искат да позволят 2 неща: увеличаване руското влияние на БП и силна държава на БП. България не е Германия и е доста по уязвима според мен.
38
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дьржава без икономика и собственно пройзводство разбира се ,че няма да и трябва газ та за какво и е ?!
37
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен

Виж геоложката карта,в България и около България няма никакви залежи за шистов газ,никави!Въпреки че се вижда на картата че няма,направиха сондажи и нищо не намериха,само отровиха земята и водата.
https://youtube/watch?v=aW3pOWJc8ns&t=3s
36
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До §
Какъв майдан ще ти спретне ЕС,бе?Че в този проект ЮП участваха и европейски държави,само конкуренцията лъжеха,че е руски,защото газа идва от Русия,но си е бил европейски проект и сме прекарани
Защо не кажат за северните потоци,че са руски и е "опасно"защото Меркел не се поддаде на шантажа,за разлика от нашите и простия ББ.Трябваше да се обединят страните от ЮП и да си защитят интереса,както Меркел защити техния.Но не би!Руската карта се използва от конкуренцията,за да имат повод да спрат ЮП
35
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Крайно време е да си разработиме находищата с шистов газ и да се прекъсне това изнудване от Русия. Защо да не купуваме от Норвегия. Къде е казано, че само от Русия трябва да се купува газ.
34
22
 
16
 
! Отговори
Gszdg преди 9 месеца
Няма толкова про3ти кокошки като нашите русофили!!! Всичките приказки на ЛавроФ са едно слюнчене без да има особен ефект!!Просто трябва руските ватници да се правят на велики, нищо повече-щото както слагат ултиматуми, утре ЕС ще им каже СТОП на "северняшкия пАток" и са дотам! Освен това вече тече азерски газ по тръбите, скоро ще има и газ от Иран по тази тръба-така че руската тройно по-скъпа газ няма да ни трябва! Рашките ще я дават за половин цена на жълтите, за да стават по-силни военно и икон
33
15
 
9
 
! Отговори
§ преди 9 месеца
Всяко зло за добро. Ако беше този Южен поток пред свършен факт деbил съюза шеше да ни спретне някакъв майдан или атентати. Италианците че гласуват за някой който има друго гледане в евросъюза и председателят мисля ако не се лъжа в Туитър се закани че щяли да им спретнат едни санкции та да се научили да гласуват за правилните хора. Русия е видила войни и е избрала шизофренията наречена комунизъм но до там. Тук в саюза се комбинират с аутизъм и други.
32
12
 
21
 
! Отговори
do Anonimen 29 преди 9 месеца
България винаги е купувала руската газ на цени тройно по-висока от цената на която Газпром продава в западна Европа...
---------------------------------------------

Ами замисли се защо бе драги?
Както някой писа, в бизнеса няма приятелство, има интереси и сметки.
Международните цени на газа са публично достояние, договорите за цена и доставка се подписват от две страни.
Каквото сме си договорили, това плащаме, не ли?

Това с милиардите компенсации са мокри сънища, измислици.
Искал бил... :-)
31
5
 
12
 
! Отговори
Men преди 9 месеца
До 18
Мисля в Русия няма геи парад.А сега прочети 1 глава на посланието до римляните и ще разбереш кои повече подражава на антихриста
30
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Булгарите все някой им е виновен Путин или лошото време и тн та за това са на това дередже тия маскари