Руски издания: Москва постави ултиматум на Европа за газа

Европейската комисия не подкрепя втора тръба от "Турски поток"
Обновена: 14 юни 2018 13:17 | 14 юни 2018 13:15, Елка Василева
66
Руски издания: Москва постави ултиматум на Европа за газа
Снимка: архив, Reuters

Русия постави на Европа ултиматум във връзка с доставките на "синьо гориво", коментира онлайн изданието "Росийский диалог" изявления на външния министър на федерацията Сергей Лавров.

Москва е готова да доставя газ на територията на Европейския съюз по тръбопровода "Турски поток", но за това са необходими гаранции от европейските власти, по-специално от Европейската комисия, заяви вчера Лавров на обща пресконференция с гръцкия си колега Никос Кодзиас.

Първият дипломат на Русия подчерта, че Москва не се страхува от добросъвестна конкуренция от страна на други производители и износители, отбелязва "Комсомолская правда".

"Парламентская газета" цитира по-раншни изявления на руския президент Владимир Путин, според когото Москва и Анкара неведнъж са обсъждали възможността "Турски поток" да доставя гориво в Европа, включително през България. По думите му Русия е готова да сътрудничи със София по мащабни енергийни проекти, ако България предостави съответните гаранции, посочва вестникът.

Още по темата

Предвижда се газопроводът "Турски поток" да влезе в експлоатация в края на 2019 г. Тръбопроводът се прокарва вместо "Южен поток", от който Русия бе принудена да се откаже през 2014 г. във връзка с решението на България временно да спре строежа заради позицията на САЩ и ЕС, припомня "Парламентская газета", цитирана от БТА.

Русия може да получи газови гаранции за "Турски поток" от България, Гърция и Италия, пише "Економика сегодня".

Поради геополитически причини Европейската комисия не подкрепя идеята за втора тръба от "Турски поток", но страните, през които може да мине тя, демонстрират интерес към руския газопровод, отбелязва аналитикът Алексей Белогориев.

Според него ЕК е против евентуален коридор за руския газ в този регион, защото се опасява от засилване на московското влияние върху балканските страни, претендиращи за членство в ЕС. "Присъствието на Русия, както впрочем и на Турция, е нежелателно тук от гледище на европейската политика", казва той пред електронния вестник.

Проектът обещава изгоди и на Гърция, допълва експертът Игор Юшков. Тази страна "не е пазар за пласмент", както и България, но е готова да бъде транзитьор и дори подкрепя инициативата в политически план. Тя обаче не смята да инвестира в "Турски поток" собствени пари. Въпросът опира до Италия, която ще е пазар за пласмент на горивото в случай на транзитни доставки през Гърция.

Все още е трудно да се каже как гледа на проекта новото правителство в Италия, но италианската петролногазова компания Ени и предишните кабинети не са проявявали интерес към темата. "Същевременно, ако проектът бъде осъществен, Италия няма да има нищо против, тъй като винаги е по-добре да имаш колкото може повече предложения за влизане в страната", добавя Алексей Белогориев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
25
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България винаги е купувала руската газ на цени тройно по-висока от цената на която Газпром продава в западна Европа това е факт!Това се потвърждава и от антикартелната проверка на ЕС срещу Газпром и Газпром си призна и обеща компенсации!По груби сметки България трябва да получи от Газпром 1млд евро надвзети суми от българският народ!За това мутрата която отиде да се извинява на пу-тя и унизи българите да отговори поиска ли си парите от руснаците с които са измамили братския български народ!
28
19
 
18
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Слава на Русия!Велика!!!
27
10
 
40
 
! Отговори
@ преди 5 години
Някои хора го обръщат на русофобия и в кулинарни статии за вита баница...Става въпрос за пари и влияние. Не за приятелство с Русия, САЩ или Занзибар.Тъй като Големия Бо спря три руски проекта, сега ходи в Москва да моли да си захрани хъбчето от Турски поток. Вместо да прибираме милиони от транзитни такси годишно, ние ще плащаме и купувате турски газ... дошъл от Русия. Или шистов, дошъл с танкери от САЩ. Мислите ли че цените на турския и щатски газ ще са по ниски от руските?хаха... ид*оти
26
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички булгари са украйнци купуват от европа газ на тройни цени хахаха уникуми
25
8
 
31
 
! Отговори
До мозъците по долу преди 5 години
Ами купувайте американска газ тогава !По евтино ще бъде....Нали ?!
24
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа ще дава гаранции на Ердоган бей и ще си плаща руската газ на тройни цени. Ум царува ум робува ум патки пасе селяви
23
18
 
10
 
! Отговори
Пешко преди 5 години
Саветофилията мерна савецки газ и по рефлекс нацъка минуси без дори да чете
22
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До русофилите в БългарияНали всички се биеха за руския газ, както ни увещавахте, а то какво стана?!Гърция не е страна за пласмент на руски газ и не иска да дава и 1 евро собствени пари за строеж на такава тръба!?Италия не проявявала никакъв интерес, защото явно внася от Африка?!Тогава за какво и е на България руски тръбопровод, за къде ще изнася газ за Македония и Албания ли?! Румъния не купува руска газ, а Сърбия е вързана към Европа и дори ние искаме интерконектор с нея ?!Или отбива став
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 18Големите букви, не ти правят по-умни коментарите!В другите нормални сайтове автоматично ти трият коментара !Но тука явно е ***!
20
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Част от Северът няма изгода Юга да процъвтява икономически и рано или късно ЕС ще се разпадне в тоя си вид.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво е "газа"?
18
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НИТО ЮЖЕН ПОТОК НИТО БЕМБЕН ПОТОК!!! ВСЕКИ ПОТОК ОТ КОМУНИСТИЧЕСКА АНТИХРИСТКА РУСИЯ Е ЗЛО!ДА НА ГАЗ ОТКЪДЕТО И ДА Е НО НЕ И ОТ АНТИХРИСТКОТО ЗЛО РУСИЯ!
17
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДСТи чете ли статията изобщо? Там пише, че Русия се е отказала от Южен поток. Даже Путин го даваха по новините как плачеше, че няма да му стане далаверата в България. Като иска да строи потоци ще спазва правилата на ЕС. Иначе ***!
16
16
 
12
 
! Отговори
Пешко преди 5 години
Тия па гаранции искат. Къде се е чуло и видяло някой да предлага стоки или уклуги и гаранции да иска. Напротив, Газпром трябва да даде гаранции, че няма да се отмята от договорите си и да създава монопол.
15
21
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
В доставката на газ за Европа се намесиха и други играчи, като Азебайджан с анадолския газопровод, а и Турция май ще играе ключова роля като разпределител, което тутакси накара раССия да поставя ултиматуми ... Газпром май няма да бъде вече тотален монопилист, което ще развали рахатлъка на Товарищ путин, така че той да внимава с ултиматумите, че и други доставцчици ще се намерят ... то и във форума пак ще се усети натрапчив мирис на сибирски гЪзопровод ... !!!
14
21
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До АнонименНищо руско не ни трябва. НИЩО!!!
13
9
 
32
 
! Отговори
ДС преди 5 години
Ама спряха Южен поток защото щяха да дадат в ръцете на България мощно оръжие. А ЕС няма полза от силна България.
12
11
 
21
 
! Отговори
СПАРТАК преди 5 години
Вовката започна да им затяга кранчето и шорошшките клакьори нададоха кански вой.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...за Ивицата Газа ли става дума?
10
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАЛИ РУСИЯ Е СИЛНА!!!! НИЩО НЕ ЗАВИСЕЛО ОТ ПРОДАЖБАТА НА РУСКАТА ГАЗ КЪМ ЕС!!!ЩОМ НИЩО НЕ ЗАВИСИ ПУТИНОФИЛИ СИ ПРОДАВАЙТЕ РУСКАТА ГАЗ ДРУГАДЕ ИЗВЪН ЕС!!!!!ВЪН РУСКАТА ГАЗ ОТ ЕС!!!!!!!!!!!!!