В Русия пенсионирането все по-трудно, вдигат възрастта

Жените ще работят до 63 години, мъжете - до 65
158
В Русия пенсионирането все по-трудно, вдигат възрастта
Снимка: Reuters, архив

Руското правителство ще внесе в Държавната дума проектозакон за вдигане на пенсионната възраст от 55 на 63 години за жените и от 60 на 65 години за мъжете, съобщи пресслужбата на кабинета, цитирана от ТАСС.

Правителството предлага "доста продължителен преходен период, който да започне през 2019 година, за да се достигне поетапно излизане в пенсия на 65 години за мъжете през 2028 година и на 63 години за жените през 2034 година", уточни в четвъртък премиерът Дмитрий Медведев.

Вдигането на възрастта не засяга настоящите пенсионери в Русия - близо 46,5 милиона души от общо 146,9 милиона жители на страната. Тези хора ще продължат да получават всички пенсионни и социални плащания, определени за тях по-рано. Ако проектът бъде приет, първи ще се пенсионират по-късно мъжете в Русия, родени
през 1959 г., и жените, родени през 1964 г.

С оглед "високото социално значение на въпроса" промените няма да засегнат работещите при опасни и вредни
условия, застраховани при специални условия от своя работодател, държавните служители - според отделен федерален закон, а също и лицата, които се пенсионират предсрочно "по социални мотиви и здравословни причини", се казва в материалите към проекта.

Кремъл обяви през март, че подготвя мерки, чрез които пенсиите да се увеличават по-бързо от инфлацията, припомни по-рано Франс прес. Правителството уверява, че осъществяването на реформата "съществено ще повиши" пенсиите в Русия.

Възрастта за пенсиониране в Русия е определена през 1932 година - по съветско време, и не е променяна оттогава. Тя е сред най-ниските в света. До 30 процента от хората в страната могат да излязат в пенсия предсрочно благодарение на специални режими, облагодетелстващи множество категории лица, посочва АФП.

Парламентарното ръководство увери, че проектът ще се разгледа без никакво бързане. Според председателката на горната камара Валентина Матвиенко законът може да бъде приет окончателно наесен. При това положение се предвижда той да влезе в сила от 1 януари 2019 г., отбелязва ТАСС.

Предвижданото от руските власти повишаване на данъка върху добавената стойност (ДДС) от 18 на 20 процента ще означава за федералния бюджет допълнителни доходи в размер на 620 милиарда рубли годишно от 2019 г. нататък. Това се казва в друг законопроект, подготвен от финансовото министерство на Русия.

Властите планират да използват ресурсите, осигурени чрез вдигане на ДДС, за развитие на инфраструктурата в Русия и на новите сектори от икономиката, се казва в информацията./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Куба продължителността на живота е по висока отколкот в САЩ и Дания.
84
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато се говори за пенсионна възраст, да се споменава винаги продължителността на живота и средната пенсия, както и процента пенсионери от общото население. За съпоставка с другите страни коректното сравнение е какъв процент от населението колко години и какви доходи има в пенсионна възраст.
83
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Същото като у нас.Само че у нас и жените ще се пенсионират на 65,а не на 63.
82
4
 
2
 
! Отговори
я па тия преди 5 години
и в россия действат със соросоидски методи
81
5
 
5
 
! Отговори
слава россия преди 5 години
не мой да бъде в русия такива работи не праят те си обичат възрастните родители
80
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 100А ВЪВ СРЯДА ПЕНСИЯТА НА ДЯДЯ СТЬОПА ЩЕ БЪДЕ ПОВИШЕНА ОТ 117 $ НА 118 $.
79
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВЪВ ВТОРНИК ТАЗИ СЕДМИЦА НА ВОДА ОТ ПЕТЕРБУРГСКАТА КОРАБОСТРОИТЕЛНИЦА БЕШЕ ПУСНАТ НАЙ ГОЛЕМИЯ В СВЕТА АТОМЕН ЛЕДОРАЗБИВАЧ ,ТОВА Е ТРЕТИЯ АТОМЕН ЛЕДОРАЗБИВАЧ,КОЙТО ЩЕ СЕ НАСОЧИ КЪМ АРКТИКА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 2 ГОДИНИ .КАТО СЕ ВЗЕМЕ И ТОВА ПРЕДВИД ,ЧЕ НАСКОРО РУСИЯ ИЗПРАТИ КЪМ АРКТИКА ПЪРВАТА В СВЕТА ПЛАВАЩАТА ЯДРЕНА ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА КЪМ ЛЕДЕНИЯ КОНТИНЕНТ МОЖЕ ДА СЕ ЗАКЛЮЧИ ,ЧЕ РФКОЛОНИЗИРА АРКТИКА И ОГРОМНИТЕ И РЕСУРСИ ПОД ЗЕМЯТА КОИТО СКОРО ЩЕ СТАНАТ ДОСТЪПНИ ЗА ЕКСПЛОТАЦИЯ ПРЕДВИД ЛЕДОТОПЕНЕТО
78
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 89 - абсолютно си прав! вчера писах някъде, че путин издаде указ за повишаване на продължителноста /средната/ на живот на русняците, която в момента е 59,1 г.! бе изобщо, ако се спазват указите ...
77
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Русия обществото е безкласово. Но това е на книга. В действителнос на върха на съсловието са висшите апаратчици от политически новенклатури.И от там надолу по пързалката.Тези по нашето черноморие са повече апаратчици от средно и малко над средното ниво.те са пенсионери.без гражданска професия.на дъното на пързалката са си в Русия.
76
3
 
16
 
! Отговори
РУСИЯ ЛИ ? преди 5 години
ЕТО ВИ КАК СТОЯТ НЕЩАТА В ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА И (ПРОСПВЕРИРАЩА) БЪЛГАРИЯ - ИМАМЕ НАД 2,5 МИЛИОНА ПЕНСИОНЕРИ,ИМАМЕ ДЕМОГРАФСКА КАТАСТОФА ВСЯКА ГОДИНА СМЪРТНОСТТА У НАС НАДВИШАВА С 40 % РАЖДАЕМОСТТА.ХОРАТА В РАБОТОСПОСОБНА ВЪЗРАСТ НАМАЛЯВАТ ГЛАВОЛОМНО,А ТОЧНО ОТ ТЯХ ЗАВИСИ ДА СЕ ПРОИЗВЕДЕ БВП ОТ КОЙТО И ДА ДОЙДАТ ПЕНСИИ ЗА ОГРОМНАТА МАСА ПЕНСИОНЕРИ И НАКРАЯ КАТО ВЗЕМЕМФАКТА,ЧЕ НА НАШАТА ТЕРИТОРИЯ ЖИВЕЯТ БЛИЗО 2 МИЛ.ПАРАЗИТИРАЩИ РОМИ ДЕТО ЧАКАТ НА СОЦИАЛНИ, ДО 2-3 Г СОЦИАЛНАТА НИ СИСТЕМА ЩЕ СЕ ВЗРИВИ
75
17
 
7
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 5 години
80% от децата в Русия - алкохолици Алкохолни напитки в Русия пият повече от 80 на сто от подрастващите.Средната начална възраст на употреба на алкохол е паднала до 13 години. Това стана ясно днес на заседание на правителствената комисия за превенция на престъпността, предаде Итар Тасс. "Алкохолизацията на подрастващите в Русия достигна огромен мащаб." - каза вътрешният министър Рашид Нургалиев.
74
19
 
9
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 5 години
АЛКОХОЛИЗМЪТ В РУСИЯ Е ПРИДОБИЛ ТРАГИЧНИ РАЗМЕРИ 500 хиляди човека умират от алкохол всяка година в РусияСмъртността от алкохол в Русия е много по-висока от официалната статистика, пише Комерсант, позовавайки се на Московския научно-изследователски институт по психиатрия. Причината е, че в официалната статистика като правило попадат само алкохолните отравяния, а трябва да бъдат взети под внимание и убийствата и самоубийствата, извършени поради ефектите на алкохола, а също така и предизвиканите от него сърдечно-съдови заболявания. Почти 24% от всички смъртните случаи при мъжете са пред
73
2
 
19
 
! Отговори
Ева преди 5 години
Ние щото се пенсиониране на 55 и 60 и с пенсиите си обикаляме света!!!
72
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Русия вноските за пенсия са сигурни. И руснаците са спокойни за старините си. Въпроса е по дълго да я взима.Пенсията се дава според Сусловието в което е Най голяма е при воените и политиците. И от там надолу по стъпалата на съсловието. Вложения труд или качество на продукта не се взима към пенсията. По простата причина , че качеството в Русия не се гледа. Важен е продукта да го има.
71
20
 
9
 
! Отговори
Иванова преди 5 години
До Русия пълен хаосНапълно съм съгласна с теб ! 70 или 80 % от населението са руснаците ,които не само на тези избори ,а и на изборите от последните няколко години гласуват постоянно за товариш Путина ! Гледала съм този клип , абсолютно всички са алкохолици и некадърници , промити мозъци ,дори на клипа се вижда как в църквата попът призовава хората да гласуват за Путин ! Заслужава си клипът да бъде гледан поне за да се види какви хора гласуват за Путин ! Youtube -Сторонники Путина: бомжи шизики сектанты алкаши неадекваты. 2017. Путин надоел.
70
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като се има в предвид продължителноста на живота в Русия де факто пенсионирането там се отменя. Просто няма да има пенсионери.
69
4
 
10
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
До Русия пълен хаос ///""""""Всеки народ си заслужава управниците и съдбата !"""""Напълно съгласен с вас и ние си заслужаваме нашите и нашия "Просперитет"
68
5
 
13
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
До Аз...////Абе не е важно как е при нас,важното е да гледаме в Русия или както се казва в една емблематична българска сентенция "Не сакам , я да съм добре ,сакам Вуте да е зле".Има и втора ,която кореспондира в случая "Вижда сламката в окото на другия , но не вижда гредата в своето"
67
16
 
10
 
! Отговори
Русия пълен хаос преди 5 години
Всеки народ си заслужава управниците и съдбата ! Над 80 % от руснаците мизеруват защото са некадърници ,алкохолици, наркомани ,нелогично мислещи и много други негативни черти ,които спъват развитието им ! Не случайно руснаците взимат погрешни решения дори и на жизненоважните избори за президент ! Вижте какво представляват руснаците които гласуваха за Путин , а това са близо 80 % от руското население ! Youtube -Сторонники Путина: бомжи шизики сектанты алкаши неадекваты. 2017. Путин надоел.
66
3
 
15
 
! Отговори
ГЛАС ОТ БЕЗДНАТА преди 5 години
""""Жените ще работят до 63 години, мъжете - до 65"""Има една представка "ще",която определя бъдеще време.Просто ми е любопитно каква е възрастта за пенсиониране в момената ,в демократична ,европейска ,неолиберална ,социална ,евроатлантичесака ,"просперирашща" България.Още повече са интересни перспективите за развитие на възрастта за пенсиониране,как се решава по неолиберален начин.Има нещо като тавани на пенсии,някои ,които не са работили въпреки ,че са здрави прави,мързела не го броя за болест