В Русия пенсионирането все по-трудно, вдигат възрастта

Жените ще работят до 63 години, мъжете - до 65
158
В Русия пенсионирането все по-трудно, вдигат възрастта
Снимка: Reuters, архив

Руското правителство ще внесе в Държавната дума проектозакон за вдигане на пенсионната възраст от 55 на 63 години за жените и от 60 на 65 години за мъжете, съобщи пресслужбата на кабинета, цитирана от ТАСС.

Правителството предлага "доста продължителен преходен период, който да започне през 2019 година, за да се достигне поетапно излизане в пенсия на 65 години за мъжете през 2028 година и на 63 години за жените през 2034 година", уточни в четвъртък премиерът Дмитрий Медведев.

Вдигането на възрастта не засяга настоящите пенсионери в Русия - близо 46,5 милиона души от общо 146,9 милиона жители на страната. Тези хора ще продължат да получават всички пенсионни и социални плащания, определени за тях по-рано. Ако проектът бъде приет, първи ще се пенсионират по-късно мъжете в Русия, родени
през 1959 г., и жените, родени през 1964 г.

С оглед "високото социално значение на въпроса" промените няма да засегнат работещите при опасни и вредни
условия, застраховани при специални условия от своя работодател, държавните служители - според отделен федерален закон, а също и лицата, които се пенсионират предсрочно "по социални мотиви и здравословни причини", се казва в материалите към проекта.

Кремъл обяви през март, че подготвя мерки, чрез които пенсиите да се увеличават по-бързо от инфлацията, припомни по-рано Франс прес. Правителството уверява, че осъществяването на реформата "съществено ще повиши" пенсиите в Русия.

Възрастта за пенсиониране в Русия е определена през 1932 година - по съветско време, и не е променяна оттогава. Тя е сред най-ниските в света. До 30 процента от хората в страната могат да излязат в пенсия предсрочно благодарение на специални режими, облагодетелстващи множество категории лица, посочва АФП.

Парламентарното ръководство увери, че проектът ще се разгледа без никакво бързане. Според председателката на горната камара Валентина Матвиенко законът може да бъде приет окончателно наесен. При това положение се предвижда той да влезе в сила от 1 януари 2019 г., отбелязва ТАСС.

Предвижданото от руските власти повишаване на данъка върху добавената стойност (ДДС) от 18 на 20 процента ще означава за федералния бюджет допълнителни доходи в размер на 620 милиарда рубли годишно от 2019 г. нататък. Това се казва в друг законопроект, подготвен от финансовото министерство на Русия.

Властите планират да използват ресурсите, осигурени чрез вдигане на ДДС, за развитие на инфраструктурата в Русия и на новите сектори от икономиката, се казва в информацията./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
18
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Браво. След 10 години ще стигнат до нашата възраст за пенсия.
44
11
 
23
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
До Анонимен 11Хкрементче, средната продължителност на живота в Русия за 2017 е 72,7 г /мъже - 65.92, жени - 76.73 г/. Тенденция - расте.Ти със сигурност няма да добавиш в прираста на нашето население - ще се скапеш от злоба! А при соца бяхме на 8-мо място в света по очаквана продължителност на живота, а САЩ - на 14-то. Бяхме страната на столетниците!
43
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Русия пенсионната възраст не е вдигана пт 1932 година. В България от кога не е вдигана?
42
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То в България скоро няма да има и пенсионери , либерастите и демократите ,ръгнали на чужд гроб да плачат
41
0
 
2
 
! Отговори
Хлъц Подшмрък преди 5 години
Да се бият още! Само не знам за загинал взима ли се?, кой я? , и прочрее? Пенсията, де?За какво се борим?
40
0
 
16
 
! Отговори
Тука пък преди 5 години
Щото се късаме от пенсиониране
39
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера срещнах трима пенсионери в България, всички са с по 3000 лв пенсия !
38
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да вдигнеш пенсионната възраст на 65 в русия е все едно никой да няма пенсия...
37
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Марио, а па един мой приятел ония ден се върна от Русия. Там се запознал с петима пенсионери. Те му казали, че в Русия се пенсионират на 30 години, и веднага им подаряват по един газопровод! Каквото си изкарали, за тях си било!
36
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в Евробългария как е, по-добре ли е?
35
2
 
15
 
! Отговори
Хлъц подшмрък преди 5 години
Живи да ги оплачеш, че то къде не е така?
34
15
 
8
 
! Отговори
Марио преди 5 години
Един приятел се върна вчера от Германия и там се запознал с трима германци пенсионери в и всички са със пенсии над 4 хил евро.
33
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До въй",Германия и Франция. Пенсионерите в тези държави взимат най малко по 3000 евро пенсия."По-голяма глypocт не можа ли да ти роди главата?
32
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъй ги харесва Путин русофилските ***,наведи и винаги готови за близкане.
31
7
 
30
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
В ЕС пенсионната възраст е много по-висока от Русия, и ДДС-то е по-високо, но е демократично по-високо, а в Русия са путински и диктаторски по-ниски.
30
5
 
18
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"В Русия пенсионирането все по-трудно, вдигат възрастта" - верно ли? Ама честно. Добре сме си ние, дет се пенсионираме на 45-50.Майтапа *** страна, добре поне че ви плащат за тия статии- инак няма оправдание. Имате родители(надявам се). Интересно ми е просто какво мнение имат те към тази " новина".
29
9
 
20
 
! Отговори
до 25 преди 5 години
въй, гeйче, масовата пенсия в Германия е под 1000 евро! Инфото го има из нета. Затова огромна част от пенсионерите завършват дните си в социални (старчески) домове. Нямат пари да си плащат наема!!!! Какви 3000 евро бълнуваш?
28
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3 милиона българи миячи, чистачи, ***, колячи в кланици и всякякъв вид черноработници се осигуряват на Запад и с това осигуряват в пенсионните фондове пенсиите на около 1 милион западни пенсионери.
27
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даааааа... А в бълxapия пенсионирането е все по-лесно... И гледай какво високо ДДС - ЦЕЛИ 18%!!! Нашето беше 3%, нали???
26
6
 
17
 
! Отговори
а в България преди 5 години
Пенсиите спират след 2021 година. То и сега няма пари, но взимат заеми, за какво мислите ГЕРБ взеха 32 милиарда. За да се формира една пенсия трябва поне няколко работещи да внасят във фонда, а сега пенсионерите са повече от работещите. Пенсиите се плащат със заеми, 2021 спират европарите, спират и заемите, спират и пенсиите. А вие се осигурявайте с мизерната заплатка и чакайте пенсия, чакайте...