В Русия пенсионирането все по-трудно, вдигат възрастта

Жените ще работят до 63 години, мъжете - до 65
158
В Русия пенсионирането все по-трудно, вдигат възрастта
Снимка: Reuters, архив

Руското правителство ще внесе в Държавната дума проектозакон за вдигане на пенсионната възраст от 55 на 63 години за жените и от 60 на 65 години за мъжете, съобщи пресслужбата на кабинета, цитирана от ТАСС.

Правителството предлага "доста продължителен преходен период, който да започне през 2019 година, за да се достигне поетапно излизане в пенсия на 65 години за мъжете през 2028 година и на 63 години за жените през 2034 година", уточни в четвъртък премиерът Дмитрий Медведев.

Вдигането на възрастта не засяга настоящите пенсионери в Русия - близо 46,5 милиона души от общо 146,9 милиона жители на страната. Тези хора ще продължат да получават всички пенсионни и социални плащания, определени за тях по-рано. Ако проектът бъде приет, първи ще се пенсионират по-късно мъжете в Русия, родени
през 1959 г., и жените, родени през 1964 г.

С оглед "високото социално значение на въпроса" промените няма да засегнат работещите при опасни и вредни
условия, застраховани при специални условия от своя работодател, държавните служители - според отделен федерален закон, а също и лицата, които се пенсионират предсрочно "по социални мотиви и здравословни причини", се казва в материалите към проекта.

Кремъл обяви през март, че подготвя мерки, чрез които пенсиите да се увеличават по-бързо от инфлацията, припомни по-рано Франс прес. Правителството уверява, че осъществяването на реформата "съществено ще повиши" пенсиите в Русия.

Възрастта за пенсиониране в Русия е определена през 1932 година - по съветско време, и не е променяна оттогава. Тя е сред най-ниските в света. До 30 процента от хората в страната могат да излязат в пенсия предсрочно благодарение на специални режими, облагодетелстващи множество категории лица, посочва АФП.

Парламентарното ръководство увери, че проектът ще се разгледа без никакво бързане. Според председателката на горната камара Валентина Матвиенко законът може да бъде приет окончателно наесен. При това положение се предвижда той да влезе в сила от 1 януари 2019 г., отбелязва ТАСС.

Предвижданото от руските власти повишаване на данъка върху добавената стойност (ДДС) от 18 на 20 процента ще означава за федералния бюджет допълнителни доходи в размер на 620 милиарда рубли годишно от 2019 г. нататък. Това се казва в друг законопроект, подготвен от финансовото министерство на Русия.

Властите планират да използват ресурсите, осигурени чрез вдигане на ДДС, за развитие на инфраструктурата в Русия и на новите сектори от икономиката, се казва в информацията./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
48
 
! Отговори
Случаен минувач преди 5 години
Няма пенсиониране вече. Бачкаш и като се измориш, си теглиш бренекето.
4
7
 
25
 
! Отговори
гого преди 5 години
с такива статии сами си вкарваме автогол, помислете като ги пишете
3
11
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До :):)"то щото в Бг е по различно"По-различно е - по-зле...
2
5
 
71
 
! Отговори
ikar преди 5 години
Ние отдавна стигнахме до тези възрасти, при това преизпълнихме срока, а те ще се пенсионират поетапно за период от 15-16 години. По-добре напишете статия какво става у нас и колко хора не получават пенсия поради недостиг на стаж, а никой не ги взима на работа, защото не са млади.
1
3
 
44
 
! Отговори
:):) преди 5 години
то щото в Бг е по различно