Руснаците подкрепят Путин, но се готвят протести

Руски издания: Хората са против замислената пенсионна реформа
19 юни 2018 10:15, Елка Василева
52
Руснаците подкрепят Путин, но се готвят протести
Снимка: архив, Reuters

Жителите на Русия не виждат алтернатива на Владимир Путин - половината искат да го виждат на президентския пост и след 2024 г., когато приключва сегашният му мандат. Това сочат данни от анкета на центъра "Левада", пише в. "Ведомости".

Същевременно броят на желаещите мащабни промени в Русия е нараснал за година от 42 на 57 процента. Хората обаче нямат предвид смяна на властта, а вдигане на разходите за социална политика, отбелязва директорът на "Левада" Лев Гудков.

"Не се очертават никакви приемници (на държавния глава), хората се отнасят към това прагматично. При страха от промени те гледат на политиците с недоверие, а доколкото възприемат Путин като консерватор, смятат, че тъкмо той може да пази статуквото. Затова например, след като президентът не се изказа за пенсионната реформа, хората все още чакат той да си каже думата", коментира Гудков.

Очаква се Държавната дума да разгледа проектозакон за вдигане на пенсионната възраст в страната от 55 на 63 години за жените и от 60 на 65 години за мъжете. Същевременно Кремъл уверява, че подготвя мерки, чрез които пенсиите да се увеличават по-бързо от инфлацията.

Още по темата

"Народът ни свързва промените с Путин. Хората са недоволни от стандарта и корупцията, но смятат, че само той може да реши проблемите (...) Хората искат подобрен брежневски вариант", смята икономистът Евгений Гонтмахер.

Според него в Русия не може да съществува схемата "добър президент - добро правителство". "Един добър президент е добър, защото сгълчава правителството", казва експертът.

В редакционен коментар "Ведомости" анализира шансовете за активни протести в Русия срещу вдигането на възрастта за пенсия. Според проучване на фонда "Обществено мнение" 82 на сто от хората в страната са против замисляната реформа.

"На фона на това тотално неприемане" правителството - вносител на проекта, "чака сега дали пасивното недоволство ще прерасне в активно, сиреч ще има ли протести (...) Засега обаче най-малкото не е сигурно, че ще има бунт - недоволството не излиза извън рамките на интернет и нито една реална политическа сила не би дръзнала да оглави протеста", пише вестникът, цитиран от Би Би Си.

През 2005 г., когато властите смениха ред социални придобивки с парични обезщетения, пенсионерите в цяла Русия излязоха на улиците. Сега обаче недоволство кипи само в мрежата, при все че поводът засяга всички трудоспособни жители на страната, посочва изданието.

Интернет е механизъм за изпускане на парата - дава възможност за изразяване на протест в ненасилствени форми, формално безопасни и за властта, и за недоволните. А за момента няма и желаещи да оглавят протеста, отбелязва политологът Евгений Минченко.

Засега впрочем няма и къде да свикат хората - по време на започналия в Русия Мондиал в градовете, където има мачове, е по-трудно от обикновено да получиш разрешение за митинг. Това свежда до минимум шансовете за протестна дейност сега; наесен обаче предстои изборна кампания и вдигането на пенсионната възраст може да се окаже ключова тема, казва аналитикът.

Според в. "Комерсант", цитиран от БТА, в Русия все пак се планират улични протести. А междувременно първата петиция срещу вдигането на пенсионната възраст, събрала 100 000 подписа на сайта "Руска обществена инициатива" (РОИ), вече е изпратена до вицепремиера и шеф на правителствения апарат Константин Чуйченко.

По закон кабинетът разполага с два месеца, за да я разгледа, но дотогава според вестника оспорваният законопроект може вече да бъде приет на първо четене.

Конфедерацията на труда в Русия обсъжда кампанията за вдигане на пенсионната възраст не само в интернет, но и офлайн. Започна работа обществен щаб, който ще координира колективните действия в отделните региони на федерацията, заявява президентът на синдикалната централа Борис Кравченко.

"Световното по футбол в Русия приключва на 15 юли, а за 19-и е насрочено първото четене на проекта в Държавната дума. Мисля, че точно за тези дни ще подадем заявки (за протестни акции) в големите градове", добавя синдикалистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
анализ преди 5 години
Гърция затъна след олимпиадата.Големите инвестиции в олимпиадата бяха губещи и от там се започна.Такива мероприятия се правят с рекламна цел и гърците се надяваха на повече туризъм.На какво се надяват руснаците? На нищо.След олимпиадата ще дойде кризата.Правя този анализ, не за да им помогна или облекча с нещо мъките.Просто за информация на останалите от нас - Българите.
43
2
 
5
 
! Отговори
подкрепят го ! преди 5 години
Руснаците вече над сто години са възпитавани в принципа на "принудителната доброволност" .Т.е. правиш нещо което не желаеш ,но "доброволно" и ръкопляскаш -ходиш на бригади в почивния ден , слушаш *** на разни събрания и гласуваш за *** .Единственото ,което можеш е да показваш среден пръст в джоба си .Така и руснаците подкрепят джуджи
42
3
 
12
 
! Отговори
Крим не е руски преди 5 години
*** си заслужават Путин..ха.ха Заради него по света "руснак-звучи подло"..ха.ха
41
2
 
13
 
! Отговори
позитано 20 преди 5 години
И у нас не се очертават никакви приемници на Борисов.
40
1
 
13
 
! Отговори
ай честито таварищи преди 5 години
путин каза 65 г точка и той взима модела на ЕС
39
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе Путин има харизма, затова е толкова харесван и от руснаци, и дори от хора в страни, които са в обтегнати отношения с Русия. Той е като една холивудска звезда за света. Може да ненавиждаш руската демокрация и олигархия, но Путин няма как да ти е безразличен. Малко е тъпичък и awkward понякога, но като го сравни човек с един Тръмп, Путин направо си изглежда като аристократ!!! Така че разбирам лоялността на руснаците към него
38
3
 
16
 
! Отговори
До 18 преди 5 години
"Путин ни предложи да сме газов хъб с 400млн на година печалба, която ще расте, защото употребата на газ расте. Бойко рече и отсече - няма смисъл." Бойко Борисов реши да прави газов хъб.Путин ни предложи Южен поток. През 2014 на власт бяха Орешарски и БКП/БСП. Орешарски спря проекта, защото не отговаряше на европейските стандарти и правила. Тогава Русия се обиди и вместо да отстрани забележките, сама реши да се оттегли. Реши да прави Турски поток, защото там европейски стандарти не важат.
37
5
 
20
 
! Отговори
8===о преди 5 години
Явно русия е затънала до гуша във вътрешни проблеми.Ама вместо да си ги решава само си пъха мръсната гага в работите на други държави.И особено в България.
36
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен24 Хе хе ! Демокрация ли - демагогия и пи дирастия ! Повръща ми се .
35
10
 
13
 
! Отговори
Пожелание преди 5 години
Пожалаваме на нашите писачи със същата задълбоченост и аналитичност да обърнат внимание на родната пенсионна програма!Щото тука вече няма как да се пенсионираш преди да си минал през моргата!
34
12
 
15
 
! Отговори
до 27 хаххаха преди 5 години
те рускините дали са дашни не знам, но поне са хубавки, птедстави си да беше първенството в Англия или германия, какви крави какви Берти щяха да са. И дашни да са никой нямаше да ги погледне...хахааха
33
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия се борят да ни стигнат с пенсионната възраст, ама руския мужик живеее до 63, та се налага да си докупи 2 години вноски......
32
10
 
9
 
! Отговори
Загриженост преди 5 години
Медиите ни пак са се са се заглижили за руснаците като лисицата за кокошките!А цамо като се замисля че тук вече те пенсионирт с краката напред...
31
15
 
10
 
! Отговори
до 29 преди 5 години
Щастливо , задружно, задоволено семейство, което притежава недвижимости на три контиента, а в свободното си време практикува спортове от планинарство до парашутизъм. И всичко това със 7800 рубли заплата. Същата липса на личен живот пожелавам и на вас.
30
10
 
8
 
! Отговори
до 29 преди 5 години
Празни мисли нс един празен човек.
29
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В продължение на десетки години са възпитани да мразят всичко на запад от тях.Освентова личен живот нямат. Няма ги в продукти и услуги . Нямат и лични интереси за самостоятел инициатива.
28
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Законопроекта още не е внесен за разглеждане в Думата, а чуждите агенти вече подготвят протести. Българските евроатлантици, потриват жълти пръстчета да чукат по клавишите.
27
10
 
8
 
! Отговори
ХАХХААА преди 5 години
Т.Е. ЩЕ ПРОТЕСТИРАТ С ОТВРАЩЕНИЕ))): ОТЕАХА СИ ЗАПАДНЯЦИТЕ В РУСИЯ НА СВЕТОВНОТО, ДАШНИТЕ РУСКИНИ....
26
0
 
0
 
! Отговори
do 25 преди 5 години
Благодаря другарю или комрад Ханс. Още една тухличка мъдрост от София център???
25
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българския евроатлантик, подобно на идола си др. Т. Живков е написал повече книги (коментари по форумите), отколкото е прочел. Така си е осигурил място в Guinness World Book of Records.