САЩ с космически военни сили. Русия: Междузвездни войни!

Милитаризацията на космоса е път към катастрофа!
21 юни 2018 14:00, Елка Василева
158
САЩ с космически военни сили. Русия: Междузвездни войни!
Снимка: архив, Reuters

Русия предупреди, че ще отговори твърдо на планираното от САЩ изграждане на нови, космически ориентирани военни сили, пише руското англоезично издание "Москоу таймс".

В понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди на министерството на отбраната да започне процедури "за създаване на космически сили като шести вид въоръжени сили". Според електронния вестник идеята ще наложи САЩ да напуснат Договора за открития космос от 1967 г., забраняващ разполагането на оръжия за масово унищожаване в космоса, но не и на конвенционални оръжия.

Виктор Бондарев, председател на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент, изрази пред РИА Новости надежда, че "у американската политическа върхушка още са запазени остатъци от здрав разум" и че Вашингтон няма да излезе от договора. Но ако това стане, "естествено не само от нашата, но и от други страни ще последва твърд отговор, целящ да гарантира световната сигурност", цитира думите му електронният вестник.

"Милитаризацията на космоса е път към катастрофа", допълни Бондарев.

Според аналитици в САЩ плановете за създаване на космически сили вероятно ще се сблъскат с трудности, протакане или ще бъдат категорично отхвърлени след президентските избори през 2020 г., отбелязва "Москоу таймс", цитиран от БТА.

Създаването на космически войски на САЩ е глупава идея. Това заяви в Тwitter американският астронавт Марк Кели, пише в. "Известия"."А после какво - ще обявим подводниците за седми клон и ще ги наречем "подводни сили"?", иронизира астронавтът.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова прогнозира "междузвездни войни", пише в заглавие "Росийский диалог". Захарова заяви, че Америка не само не изключва евентуални бойни действия в космическото пространство, но се стреми и да получи такава възможност. Тя изтъкна, че Щатите вече активно разработват планове за извеждане на оръжия в космоса, отбелязва онлайн изданието "Политроссия".

Политологът Константин Соколов нарича думите на Захарова "правдоподобна версия".

"Сега САЩ, както виждаме, нарушават и демонстрират презрение към голям брой международни норми", заявява той. Опазването на мира в космоса е сред основоположните международни договорености, постигнати през 20 век, но днес тя е застрашена, смята руският експерт.

"Напълно е възможно САЩ да са готови да нарушат и тази, нека я наречем международна традиция", коментира той.

Същевременно много летателни машини вече може да се наричат космически, тъй като достигат границата между околоземното и космическото пространство. И "голям брой средства, достъпни за военновъздушните сили, могат да излизат в близкия космос. Какво представляват те - авиационни или космически оръжия?", казва специалистът.

Световната общност тепърва предстои да уточни терминологията, преди да се вземат конкретни мерки по въпроса, подчертава Соколов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
2
 
5
 
! Отговори
Рамбо от Аляска преди 5 години
Русия е създадена от Бога,да крепи мирът в света.Американосите са от,падналите Ангели които служат на дявола.Русия живее духовно,а не на материализма.Затуй е велика сила,и ще я има.Ясно ли ви е,***.Кравите мисля че имат град,ако не ме лъже паметта,се казва,Анджелис,което означава,град на падналите Ангели.Спукайте се от яд,Сатанисти,дойде вашият край
122
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е винаги права. Те никога не са създавали нови оръжия.Никога не са се състезавали с САЩ.Никога! Те са добрички.Сащ са лошите.
121
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е велика, а Крим винаги си е бил и ще бъде руски. америка е едно голямо гето, пълно с черни.
120
2
 
2
 
! Отговори
информиран преди 5 години
Статията е чиста проба хибридна пропаганда.Русия още 1990те започна да създава космически войски.Статията има за цел да предизвика някакви внушения със невярно съдържание.
119
0
 
2
 
! Отговори
информиран преди 5 години
През август 1992 г. се създават първите Военно-космически сили (ВКС) към министерството на отбраната на Руската федерация с командващ генерал-полковник Владимир Иванов.През 2001 г., поради нарастване на ролята на космическите средства в системата на националната безопасност, политическото ръководство на Русия взима решение за създаване на нов отделен род войски - Космически войски с командващ генерал-полковник Анатолий Николаевич Перминов.
118
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Божеее ,каква русия ,какви 5 лева бе.Всички имате гугъл мапс ,я се разходете и вижте за какво става въпрос.Държавата прилича на Бангладеш.Мизерия и мръсотия по улиците,гнусни социалистически постройки с разпадащи се мазилка и наясякъде е грозна гледка.Шубраци навсякъде ,извън Москва дори нямат пътища и ток.Русия не е технологично развита страна и не спомага с нищо за технологичното развитие на света.С тая пропаганда,можете да изкарате и Сирия същото райско място.
117
13
 
2
 
! Отговори
rze преди 5 години
До БобиПишеш някакви отчаяни и безсмилени "опорни точки" които нямат никаква връзка ,за да оправдаеш това ,че руснаците в действителност са изключително изостанала нация.Имат някакви разработки тук-там в единични бройки и това е.Колкото и глупости да пишеш ,няма как да оправдаеш руснаците ,че са мноого назад от развития свят.Единственото което оправдаваш е рубладжийската ти заплата ,да пишеш глупости тук :)
116
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е най-великата държава на света!!!
115
3
 
7
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До русия=джуджеОще една забележка ОПОРНО ТОЧКОВБВП на РУАНДА И УГАНДА са съответно 11 и 16 милиарда $Само световното по Футбол струва по официални данни 670 милиарда рубли или над 10 милиарда $ по сегашен курс(реално е около 12 милиарда $). Реално много трудно да се каже ФИФА очаква да получи приходи от 6 милиарда $ от ТВ права и билетиТа какво казахме за икономиката???
114
4
 
5
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До русия=джуджеАйдее поредния ОПОРНО ТОЧКОВДобре Русия е първи производител в света на атомни граждански кораби - Ледоразбивачи, Единствената страна в света която притежава плаваща ядрена електроцентрала"плава и ще гръмне както си плава"Леле наивно ама много наивноПлаващата електроцентрала при критична ситуация може аварийно да охлажда реактора БЕЗ ТОК като просто отвори кранчето за извънбордна вода(реактора се намира под равнището на водата) което друга централа не може да направи!!!
113
16
 
4
 
! Отговори
русия=джудже преди 5 години
Русия е едно икономическо и технологично джудже ,което е заседнало в 19 век и няма мърдане батко.Трябва да си много промит мозък ,за да си мислиш ,че тази страна може бъде водеща в каквото и да било.Русия може да бъде фактор само пред държави като Руанда и Уганда.
112
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 14Според репортаж на германската държавна телевизия WDR, 90% от пpocтитутките в Германия идват от България.Обаче 90% от проститутките в света идват от Русия.
111
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Анимационнокосмическите войски на Лилипутин всяват смях в НАТО и САЩ !
110
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бобилично още ползвам програми писани още за Win XP от Руски студентипрограми, хакнати от руски студенти :)
109
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бобиако имаш модерен телефон вероятно основата на видео матрицата направена от технически елмаз е произведена в Русия.и ако караш кола вероятно бензина е направен от руски нефт :)))А ако ядеш домати вероятно си ги купил от магазин в България :)))Абе вие с каскетите имате уникално мислене, бе!
108
3
 
7
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 112Умнико лично още ползвам програми писани още за Win XP от Руски студентиТрябваше ми ПРОФЕСИОНАЛНО да Бекъпвам / Копирам / Синхронизирам Милиони файлове всяка вечер в една фирма - единствено програма написана от Руски студент да се справя с постоянните прекъсвания в локална мрежа на руските студентски общежития се справяше със задачата. Все още я ползвам, независимо че локалната ми мрежа от 6 устройства е в идеално състояние.
107
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малиййй ушaнките оцапаха кълките от страх!
106
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бобипак си се нагледал на клипчета от руския канал звезда, а :)А клипчетата ги правят с американски програми :)
105
3
 
6
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 109Анонимни ти ако не знаеш да те светна - 45% от титана за двигатели и колесници за самолетите на Аеробъс и Боинг са Руско производство, 100% атомните електростанции в САЩ работят със все още СССР ядрено горивоако имаш модерен телефон вероятно основата на видео матрицата направена от технически елмаз е произведена в Русия.
104
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия: Междузвездни войни!.а джедаи ше се покажат ли ?