САЩ с космически военни сили. Русия: Междузвездни войни!

Милитаризацията на космоса е път към катастрофа!
21 юни 2018 14:00, Елка Василева
158
САЩ с космически военни сили. Русия: Междузвездни войни!
Снимка: архив, Reuters

Русия предупреди, че ще отговори твърдо на планираното от САЩ изграждане на нови, космически ориентирани военни сили, пише руското англоезично издание "Москоу таймс".

В понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди на министерството на отбраната да започне процедури "за създаване на космически сили като шести вид въоръжени сили". Според електронния вестник идеята ще наложи САЩ да напуснат Договора за открития космос от 1967 г., забраняващ разполагането на оръжия за масово унищожаване в космоса, но не и на конвенционални оръжия.

Виктор Бондарев, председател на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент, изрази пред РИА Новости надежда, че "у американската политическа върхушка още са запазени остатъци от здрав разум" и че Вашингтон няма да излезе от договора. Но ако това стане, "естествено не само от нашата, но и от други страни ще последва твърд отговор, целящ да гарантира световната сигурност", цитира думите му електронният вестник.

"Милитаризацията на космоса е път към катастрофа", допълни Бондарев.

Според аналитици в САЩ плановете за създаване на космически сили вероятно ще се сблъскат с трудности, протакане или ще бъдат категорично отхвърлени след президентските избори през 2020 г., отбелязва "Москоу таймс", цитиран от БТА.

Създаването на космически войски на САЩ е глупава идея. Това заяви в Тwitter американският астронавт Марк Кели, пише в. "Известия"."А после какво - ще обявим подводниците за седми клон и ще ги наречем "подводни сили"?", иронизира астронавтът.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова прогнозира "междузвездни войни", пише в заглавие "Росийский диалог". Захарова заяви, че Америка не само не изключва евентуални бойни действия в космическото пространство, но се стреми и да получи такава възможност. Тя изтъкна, че Щатите вече активно разработват планове за извеждане на оръжия в космоса, отбелязва онлайн изданието "Политроссия".

Политологът Константин Соколов нарича думите на Захарова "правдоподобна версия".

"Сега САЩ, както виждаме, нарушават и демонстрират презрение към голям брой международни норми", заявява той. Опазването на мира в космоса е сред основоположните международни договорености, постигнати през 20 век, но днес тя е застрашена, смята руският експерт.

"Напълно е възможно САЩ да са готови да нарушат и тази, нека я наречем международна традиция", коментира той.

Същевременно много летателни машини вече може да се наричат космически, тъй като достигат границата между околоземното и космическото пространство. И "голям брой средства, достъпни за военновъздушните сили, могат да излизат в близкия космос. Какво представляват те - авиационни или космически оръжия?", казва специалистът.

Световната общност тепърва предстои да уточни терминологията, преди да се вземат конкретни мерки по въпроса, подчертава Соколов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе хора толкова ли сте зающени?!Американците са светлинни години пред света а за руснаците не знам какви трябва да са годините!Руснаците са още в 19-20 век !НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ЧЕ НИЩО НЕ ПРОИЗВЕЖДАТ!!!НЯКОИ ДА СИ Е КУПИЛ ИЛИ ПОНЕ ЧУЛ ЗА РУСКА ВЕЩ ИЛИ КАКВОТО И ДА Е!
102
13
 
4
 
! Отговори
Руско джудже преди 5 години
Промити русофилски мозъци.Русия НЕ участва в космическата надпревара ,като нито има възможността ,нито знанията да го прави.Това може да го прочетете навсякъде Единственото което постигат ***,е да изстрелват спътници и после да гледат с телескопи от земята,как САЩ покоряват космоса.Дори Китай са десетилетия пред руските неможачи.
101
1
 
4
 
! Отговори
До буахахаха преди 5 години
Прекалено неук си на тая тема.По-добре си трай,вместо да се хвалиш колко си невеж
100
5
 
5
 
! Отговори
буахахахаххаха преди 5 години
До ррр абе комсомолски тия вицове от работническо дело ли ги четеш бе.САЩ са толкова напред ама на снимачните площадки на Холивуд/вече и там не са/ иначе са като бананов слон на дървени труупчета.Не само космическата им програма която е дадена на две три олигархомафиотски фирми по общ.поръчки ,ами даже пътническите им боинги ги проектират в конструкторските бюра Русия/ Москва и Иркутск/ ама ти нали четеш дойче зеле и раб.дело и от къде да знае.То само треторазрядни холивуд. филмчета не става.
99
4
 
10
 
! Отговори
абе преди 5 години
До Анониме по големи нещастници от купонниците с доживотни кредити в дървени бараки в гетото САЩ едва ли има.Ама като блъскаш ГМО няма как да се усетиш.
98
4
 
8
 
! Отговори
хахаха преди 5 години
До истинатаГагарин не е излитал хахаха, а американците почти да кацнат на луната и холивудското студио се запалило.За смях на африканските народи.Абе само ***
97
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснацитата са ***
96
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Наивно-сладкоТ'ва с диамантите .... много филми си гледал, мой.
95
3
 
10
 
! Отговори
Наивно-сладко преди 5 години
"Всички руски милиардери дето се дървят на щатите си държат парите в долари и в американски банки"Тъй-тъй....а реалноста е,че от една сериозна сума нагоре хартийки с напечатани финансови символи отгоре не се държат.Мулти-милионерите и милиардерите си държат парите в злато,диаманти,предмети на изкуството дори ценни книжа,с 2-ве думи всичко което не е преходно.А хартийките които наричаме пари са най-преходното на този свят.
94
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Всички руски милиардери дето се дървят на щатите си държат парите в долари и в американски банки"Руските евреи си държат заграбеното в американските еврейски банки.
93
15
 
4
 
! Отговори
истината преди 5 години
Юрий Гагарин не е излизал в космоса.Те затова го убиха - за да заровят истината.
92
9
 
6
 
! Отговори
??? преди 5 години
Всички руски милиардери дето се дървят на щатите си държат парите в долари и в американски банки .Не ми е известно американски милионер да си държи парите в рубли и в руски банки.
91
2
 
12
 
! Отговори
2+2 преди 5 години
Руснаците още преди две -три години създадоха въздушно-космически войски.Щьтите сега се сетиха.
90
15
 
7
 
! Отговори
ppp преди 5 години
До МенПовтаряш неща които си чул недочул.Руските ракети "съюз" се използвали когато САЩ са прекратили мисиите със совалките,за да направят следващите разработки ,за които обаче е трябвало няколко години.За да запълнят това време са влезли в разработки със СССР , понеже те са били другата единствена страна ,която може да развие подобно нещо.Така ,че това за което говориш ,няма нищо общо.И не бъркай успехите на СССР с русия.
89
7
 
13
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Браво бе ррр а да си чувал че сащ са толкова напреднали че използват руските ракети да излизат в космоса защото си пазят техните совалки в мазето за черни дни.
88
16
 
12
 
! Отговори
ррр преди 5 години
В момента САЩ са толкова напред на тази тема ,че единствената конкуренция която имат е вътрешна и тя е между НАСА и СпейсХ.Другата най-дейна държава е Китай ,като русия е зад горе изброените.СпейсХ например е една частна компания ,която има повече успешни мисии за една година от колкото роскосмос за последните няколко.
87
15
 
8
 
! Отговори
ppp преди 5 години
До Анонимен 94 :Русия дори не участва в космическата надпревара и са десетилетия зад САЩ на тема космос.До скоро руската космическа програма беше пред закриване ,като русия няма капацитета ,възможността и финансите да прави космически мисии по-различни от това да изстрелва спътници и да праща хора до МКС.От друга страна САЩ отговарят за всяка една космическа мисия ,като всичко което знаеш за космоса се дължи на американците.Недей да пишеш глупости по теми които не са ти ясни.
86
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При тази разстановка на силите в космоса, сащ ще настигнат Русия другия век.
85
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Военният потенциал на Русия винаги е превъзхождал американския в космоса. Първият космонавт е руснак, а не американец. Първият изкуствен спътник е руски, а не американски. Затова мучат говедата, страх ги е от Русия. Кучето лае от страх.
84
3
 
11
 
! Отговори
Америка-збирищината преди 5 години
Америка на земята приключи с воденето на воинаи ,сега пък в космоса ще ходи.Тях луцифер ги командва.